Handball

Jublet for full pott: – Kan ikke snakke oss ned mer nå

Sola slo også franske Besancon i en skikkelig håndballfest i Stavanger idrettshall og sikret full pott i gruppen. Nå venter Baia Mara i kvartfinalen av European League. Steffen Stegavik erkjenner nå at de ikke kan snakke seg ned mer.

Sola fikk en langt svakere start på kampen søndag, foran over 1600 tilskuere i Stavanger idrettshall, enn hva de har gjort i mange av de andre kampene i Europa.

Laget lå under 4–1 tidlig, men klarte å klore seg tilbake – uten at trener Steffen Stegavik måtte foreta seg noe.

– Vi fikk det ikke til bakover de første 12 minuttene. Så fikk vi justert oss litt etter hvert, sier treneren til RA etter kampen.

Maja Magnussen, som forlenget kontrakten sin med Sola søndag, utlignet til 7–7 da det var spilt ti minutter.

Etter 16 minutter kontret Camilla Herrem inn 10-9, Sola hadde snudd til ledelse, og Besancon tok timeout.

Maja Magnussen

Til tross for det malte Sola på videre. Tonje Haug Lerstad, som skal til Besancon neste sesong, kom inn i målet og leverte en rekke gode redninger. Det utnyttet Sola, og spesielt kantspillerne Maja Magnussen og Camilla Herrem til det fulle, og kontret inn flere scoringer.

Da det var spilt 25 minutter hadde Sola opparbeidet seg en 14-11-ledelse.

I minuttene til pause trykket de så gasspedalen enda litt til ned og ledet 17–11 etter halvtimen.

– Vi skulle hatt omsatt det gode kontringsspillet til enda flere mål, men fikk luken vi skulle ha til pause, sier Stegavik.

Mistet litt konsentrasjon

Etter pause mistet Sola litt av konsentrasjonen og sløste med noen svært gode scoringsmuligheter. Det gjorde at Besancon spiste seg noe innpå. Etter 40 minutter sto det 23–19 og etter 43 minutter 24–22. Da tok Steffen Stegavik timeout.

Besancon kom seg opp til å kun ligge målet bak, men så fikk Sola ryddet litt opp igjen og dratt fra. Seieren ble til slutt klar.

– Vi fant ikke ut av formasjonen deres på første eller andre førsøk. Måtte grave langt ned i boken før vi fant ut av 7-6-spillet deres på tredje forsøk, sier Stegavik.

Til slutt ble Camilla Herrem og co. kort og godt for raske og gode for sin franske motstander.

Herrem, som ble kampens suverene toppscorer, gleder seg nok også litt ekstra til kvartfinalen. Baia Mare fra Romania er hennes tidligere klubb.

Hyller publikum

Keeper Tonje Haug Lerstad er klar på at det ikke var veldig vanskelig å motivere seg til kampen – selv om gruppeseieren var i boks.

– De på tribunen gjorde det svært enkelt. Det var noen fantastiske kulisser! Jeg skulle ønske det var slik hver gang, sier hun til RA.

Tonje Haug Lerstad

Hun erkjenner at eventyret med Sola er noe av det kjekkeste hun har opplevd på håndballbanen. Mye av grunnen er stempelet som underdogs. Nå erkjenner hun likevel det åpenbare.

– Ja. Vi kan gå hele veien i turneringen – selv om motstanden blir en annen nå.

– Du skal spille for Besancon neste år, men Sola framstår jo som et mye bedre lag. Angrer du?

– Jeg har jo gjort meg noen tanker. Samtidig manglet Besancon noen sentrale brikker. Meg også, sier hun smilende.

Så er det heller ingen tvil om at eventyret, og muligheten til å leve godt av håndballen, nok har spilt en sentral rolle for keeperens valg.

Gleder seg til gjensyn

Kvartfinalene i Europa League skal spilles siste helgen i mars og første helg i april. Motstander er Baia Mare - hvor både Steffen Stegavik og Camilla Herrem spilte i 2014/2015-sesongen. Akkurat det gjør selvsagt det hele svært spesielt.

- Selvsagt hadde vi mest lyst på Baia Mara. Jeg vant et sluttspill og et cupgull der og vet hvordan stemningen kan være. Spillerne våre må nå forbredes på lurveleven av en annen verden. Det er nesten umulig å kommunisere. Jeg unner dem opplevelsen. Det var et veldig fint år vi hadde der nede, sier Stegavik.

Steffen Stegavik

– Kan dere slå dem?

– Jeg får ta en Thorir og si 50-50. Oddsene våre har i alle fall aldri vært bedre. Vi har vist at vi har tatt dette nivået og kan ikke snakke oss selv ned så mye mer nå, sier en glisende Stegavik.

Han peker på at Baia Mare ble nummer to i sin gruppe - selv om denne kanskje ble vanskeligere enn Solas.

Nå håper han på nok en skikkelig håndballfest i kvartfinalen. Kanskje også enda flere enn 1630 tilskuere i Stavanger idrettshall. Søndagens fest ga nemlig stor mersmak - både hos spillere og treneren.

- Det er første gang vi får ha en sånn fest i løpet av halvannet år hvor vi har prestert ekstremt bra. Jeg har hele tiden sagt at med resultater kommer interessen. Nå får vi den. Med publikum. Dette viser vi har noe å bygge på, avslutter Stegavik.

---

FAKTA

Håndball, European League gruppespill (siste kamp)

Sola-ES Besancon Feminin (Fra) 34–27 (17–11)

Stavanger idrettshall, 1630 tilskuere

Sola: Tonje Haug Lerstad, Amalie Frøland – Guro Berland Husebø, Angunn Gudmestad 2, Frøydis Seierstad Wiik 4, Maja Magnussen 5, Kristiane Knutsen, Live Rushfeldt Deila 3, Karoline Jensen, Kristina Sirum Novak 3, Marta Barka 1, Pia Tomine Gundersen, Hege Holgersen Danielsen 2, Camilla Herrem 12.

Toppscorer Besancon: Sabrina Zazai, 8.

Dommere: Viktorija Kijauskaite og Ausra Zaliene, Litauen.

Utvisninger: Sola 3x2 min. Besancon 1x2 min.

---






Mer fra Dagsavisen