Handball

Det kontrastfylte eventyret

I 2020 kunne Sola rykket ned. Søndag trillet gledestårene da klubben kvalifiserte seg for kvartfinalen i europaligaen. Noen stor økonomisk gevinst blir det likevel ikke.

Markedssjef Siri Forgaard gliste godt da hun kom inn på kontoret i Åsenhallen mandag morgen. Det handlet likevel mest om ekte idrettsglede. Ikke kroner som følge av sportslig suksess.

– Det er helt fantastisk å se! Jeg gikk ned på banen etter kampen søndag og så tårene trille hos trener Steffen Stegavik. Dette er en klubb med ekstremt begrensede ressurser og en breddeavdeling med 500 medlemmer som skal forvaltes samtidig, sier en glad Forgaard til RA – og fortsetter:

– Det er en ganske utrolig historie. Jeg har vært med på mye kjekt med Oilers før, men der lå et stort maskineri i bunnen. Her er det annerledes. Daglig leder Svein Gaute Hølestøl og jeg jobbet 30 timer i de to dagene før disse kampene i helgen for å få ting på plass. Mange har jobbet hardt de siste månedene for å få dette til å skje. Ikke minst Steffen Stegavik og spillerne.

Stein på stein

Den sportslige suksessen lar seg ikke umiddelbart oversette i økonomisk suksess for Sola. Premiepengene er ikke store og det er på ingen måte slik at klubben har innbakt klausuler om utbetalinger fra sponsorene ved suksess i Europa.

Dette kommer også i fortsettelsen til å handle om å bygge stein på stein. Det er på ingen måte sånn at noen i Sola har satt seg ned for å regne på hva det ville kostet å ha hele stallen på fullblods proffavtaler. Det er foreløpig utopiske tanker.

– Produktet Sola har samtidig en helt annen verdi enn da vi holdt på å rykke ned. Nå har vi medvind, sier Forgaard.

Hun forteller at klubben skal ha styremøte tirsdag. Da skal blant annet årsregnskap og tanker for budsjett for kommende sesong på agendaen.

Forgaard vet at nøkkelen for å få mest mulig økonomisk ut av den store sportslige suksessen ligger i hvordan den forvaltes markedsmessig. Over tid har interessen og antall sponsorer vokst. Likevel sliter klubben med å få tatt så godt vare på sponsorene sine som de ønsker med restriksjonene som er.

– Vi har så smått med ressurser at vi ikke kan kjøre nettverksarrangementene vi ønsker oss med de restriksjonene som er.

Det håper selvsagt Sola snart blir gjort noe med. Om en måned begynner innsalget til en ny sesong. Da må de være på hugget med et lag som bør være attraktive.

5000 kroner per poeng

Med åtte poeng og full pott i puljespillet i Europaligaen er Sola klare for kvartfinale etter de to seirene over Motherson fra Ungarn fredag og søndag. Ett poeng i de to siste kampene vil garantere puljeseier.

Trener Steffen Stegavik mener gruppeseieren er alfa omega for veien videre. Med andreplass er sjansen stor for at SG BBM Bietigheim blir kvartfinalemotstander.

– Jeg mener de er det beste laget i turneringen. Så vi bør for all del unngå å måte de i kvarten, sa han til RA søndag.

Selv om Sola skulle komme seg til semifinale og finalespillet er det ikke store penger involvert. Klubben får 3750 euro i kompensasjon per kamp i gruppespillet. Så får de 500 euro i bonus per poeng. I kvartfinalen stiger bonusen til 1000 euro.

Det sier seg selv at dette er en annen verden enn i for eksempel fotball.

– Deltakelse i denne turneringen hadde ikke vært mulig for noen norske klubber, kanskje med unntak av Vipers, uten tilskudd fra Norges Håndballforbund og Norsk Topphåndball. Utgiftene hadde brukket ryggen til klubbene. Det er ganske store kontraster ifra fotballen, sier Siri Forgaard.

---

FAKTA

Prispenger i EHF European League for kvinner

Kompensasjon per spilte kamp i gruppespillet 3750 euro

Bonus per tatte poeng i gruppespillet 500 euro

Kompensasjon for å nå kvartfinale 3750 euro

Bonus per «poeng» i kvartfinale er 1000 euro

4. plass i turneringen 17.500 euro

3. plass i turneringen 20.000 euro

2. plass i turneringen 22.500 euro

1. plass i turneringen 40.000 euro

---

Mer fra Dagsavisen