Viking

Skadene i Viking: Kun én spiller har fullført alle årets økter

Sondre Bjørshol opereres og spiller ikke serieavslutningen mot Odd. Han er bare en av mange som har hanglet siste halvannet år. Morten Jensen er ikke i tvil om at skader og formkurve har hatt sammenheng. Håpet er at den lengste pausen på flere år, og nytt dekke, skal gi bedre vilkår i 2023.

Stavanger — På grunn av endrede terminlister med koronaviruset, og NM-gullet i 2019, har Viking ikke hatt noen skikkelige pauser etter sesongene på flere år. Det siste halvannet året har også banedekket på SR-Bank Arena stadig blitt hardere og mer slitt. Summen har tæret på.

Når siste serierunde mot Odd er unnagjort søndag får spillerne en svært etterlengtet pause. Nesten to måneder uten fellestreninger faktisk.

Bjørshol står over siste serierunde. Det skal gjøres et inngrep og fikses litt på en hæl.

—  Halvard Øen Grova

– For de spillerne som har vært med i mange år har dette nærmest gått i ett. En lengre pause nå tror jeg er bra. Både fysisk, i form av å riste av seg rusk, men ikke minst mentalt, sier medisinsk ansvarlig og fysisk trener Halvard Øen Grova til RA.

Planen er at spillerne fra mandag skal ta seg helt fri i to uker. Så vil de få skreddersydde og periodiserte program for en gradvis opptrapping. Denne skal gjøres på egen hånd.

Nok en mann under kniven

Den siste sesongen har skadelisten i Viking vokst seg stadig større. Operasjonene har vært mange og siste mann på listen nå er Sondre Bjørshol.

– Sondre står over siste serierunde. Det skal gjøres et inngrep og fikses litt på en hæl, sier Grova.

– Når han oppkjøringen?

– Om han ikke når de første ukene skal han likevel få en god oppkjøring.

Ut over ham er Markus Solbakken (legg) og Zlatko Tripic (kne) usikre til siste serierunde – ut over alle de som er i kategorien langtidsskadde.

Øen Grova er klar i talen på at det ikke bare er pause som skal bli godt.

– Vi gleder oss også veldig til at det legges nytt underlag på arenaen i vinter. Det er ikke til å stikke under stol at det har oppstått mange skader som er litt uvanlige for oss. Over siste halvannet år har vi sett det og har en teori om en sammenheng med at det er for hardt blitt. Det har vært veldig mange reaksjoner på skjelett, sier Grova.

Klar sammenheng

Hovedtrener Morten Jensen mener også at de fleste nå har gått både av en pause og et nytt underlag. Han er ikke i tvil om at alle skadene har kostet. Ikke minst i forhold til mulighetene for å gjennomføre presspillet Viking ønsker.

– Den eneste spilleren som har klart å gjennomføre samtlige treninger i år er Kevin Kabran. Han er en maskin! Det er svært viktig for oss trenere å ha så mange som mulig tilgjengelige til enhver tid, sier Jensen.

Morten Jensen

– Er dere redde et nytt skademareritt for Bjørshol nå?

– Nei. Han har vel nesten ikke vært mer tilgjengelig enn i år. Det tror jeg går bra.

– Hvor mye har banen, og skadene, hatt å si for dere?

– I forhold til det med intensitet mye. Vi har måttet gjøre mange tilpasninger.

Selv om trenerduoen vil få en travel tid framover, med mye logistikk som må på plass, er Jensen klar på at spillerne nå har godt av den første skikkelige ferien på årevis. Noen late dager på en strand er helt innafor. Det er på ingen måte sånn at de svake resultatene krever inndragelse av ferie og straffetrening.

– Det er to faktorer som spiller inn. Det fysiske og det som går på mental «overload». Spillerne vil også ha godt av å være borte fra hverandre en periode nå. De har også godt av å slippe presset som kommer med fotball på dette nivået både fra klubb, medspillere, fans og omgivelser, sier Jensen.

Viking har planer om å starte oppkjøringen mot 2023-sesongen for alvor når de setter kursen for den første av tre treningsleirer for sesongen 11. januar. Da går turen til spanske Alicante i ti dager. Videre skal laget en like lang tur til Algarve i Portugal 1. februar. Der skal de delta i en internasjonal turnering. Den siste treningsleiren går til Spania og Marbella 20. februar til 3. mars.

Grunnen for at laget i stor grad reiser ut av landet kommende sesong er de høye strømprisene her. Det koster flesk med både undervarme og eventuelt leie av hall her hjemme. At banedekket skal skiftes spiller selvsagt også inn.





Mer fra Dagsavisen