Viking

– Heroisk! Nå må vi fylle opp stadion

Kristoffer Løkberg og Viking-gjengen sprang til krampen tok dem i Romania. Sammen skviset de fram Vikings første borteseier i Europa siden 2005. Nå peker gjengen på publikum i Stavanger som en nøkkel til å nå gruppespillet i UEFA Conference Leage.

2-1-seieren i Bucuresti gir nemlig et helt fantastisk utgangspunkt før returen på SR-Bank Arena neste uke. Men seieren kom ikke uten offer.

De mørkeblå fikk en marerittstart da kaptein Florinel Coman scoret på en volleyretur etter to minutter.

Heldigvis kunne Viking beholde kampplanen likevel. Det sørget Kevin Kabran for med utligning etter fire minutter. Etter det handlet det nærmest om å gjøre fotballens svar på boksingens «The rope-a-dope». Viking lot FCSB dundre løs og bomme, men benyttet selv muligheten til å stikke mer presist da den kom. På en dødball etter 34 minutter gled Sondre Bjørshol inn 2–1. Resten handlet om å parkere bussen. Det gjorde Viking med glans.

– Denne seieren satt langt inne og da smaker det desto bedre. Planen fungerte! Det er sterk at vi klarte å holde hodene kalde etter et tidlig mål mot. 1–1 kom etter et innøvd trekk og det var mye lettere å holde seg til kampplanen etter det, sier en smørblid Kristoffer Løkberg til RA.

Han legger ikke skjul på betydningen.

– Dette var heroisk av guttene! Vi har ordentlig gode muligheter til avansement. Nå handler det om å fylle opp SR-Bank Arena til randen neste uke. Den tolvte mann kan hjelpe oss til seks meget interessante kamper til i Europa i høst, sier Løkberg.

Skal smake på godfølelsen

Selv om Viking har et fantastisk utgangspunkt tar han likevel ingenting på forskudd. FCSB har mange gode enkeltspillere. Ingenting er i boks.

– Vi er enige om at det er lov å ta med seg selvtillit og kjenne på dette, men det var ingen seierssang i garderoben. Kun halve jobber er gjort Vi må gjøre en minst like god prestasjon i Stavanger. Samtidig er det en god følelse.

– Hvordan var dette laget nivåmessig i forhold til Sparta Praha?

– Jeg er opptatt av at vi ikke kan reise rundt å tro at alle andre er så mye bedre. Norsk fotball er ikke så mye dårligere enn de andre på dette nivået. Dette var ikke verre enn å reise til Aspmyra eller Aker stadion. Vi har prestert slike steder før og det er mulig. FCSB har gode enkeltspillere og ressurser som vi i Norge kan drømme om, men dette er et lagspill. Et sterkt kollektiv kan utligne både lønn og støtteapparat, sier Løkberg.

Han gledet seg også over at motstanderen ble stadig mer frustrert.

– Du merket godt at de ble sure og på publikum. Vi var tålmodige og kompakte. De sendte av gårde hodeløse skudd fra 30 meter. Hjemme må vi klare å kombinere denne kynismen med å spille mer selv.

Selv om Viking var et kollektiv i Romania har midtbanemotoren ingen problemer med å dra fram en enkeltspiller litt spesielt.

– Gunnarsson i mål var outstanding! Selv om vi er et kollektiv trenger vi også prestasjoner på topp internasjonalt nivå. Det leverte han. Det bør tendere til å være en nier på børsen. Han ga oss energi.

Første borte siden 2005

Seieren til Viking var den første på bortebane i Europa for laget siden kampene mot Rhyl fra Wales i kvalifiseringen til Europa League i 2005. Den gang var Roy Hodgson manager. Laget vant 1-0 i Wales etter mål av Pete Kopteff. I returen vant de 2-1 og Toni Nhleko scoret begge målene.

Konfrontert med opplysningen kommer følgende melding kontant fra en leende trener Morten Jensen:

– Er Nhleko ledig på markedet nå?

Viking strever med å finne en erstatter for Veton Berisha og Jensen vet at en plass i UEFA Conference League kan gjøre noe med verktøyene han og Bjarte Lunde Aarsheim disponerer.

Lykkes Viking med å minst spille uavgjort torsdag om en uke er klubben garantert rundt 40 millioner kroner. De blir også langt mer attraktive for nye spillere.

– Selvsagt vil det kunne gjøre noe med forutsetningene for oss, sier Jensen.

Han gleder seg stort over 2-1-seieren.

– Rumensk presse var opptatt av at norske klubber nå hadde god vind i seilene. Vi er stolte over å bidra til å løfte produktet.

Tar ingenting på forskudd

Selv om Viking leder 2–1 er han likevel klar over at ingenting må tas på forskudd før returkampen.

– De var store favoritter før dette oppgjøret og de er det fortsatt. Vi må levere en kanon hjemmekamp for å gå videre. Publikum kan bli svært viktige her. Som mot Sparta Praha kan de bikke det i Vikings favør, sier treneren.

– Hvorfor vant dere denne kampen?

– Stram kampplan og fordi vi straffet motstanderne på dødball. Først og fremst er det likevel fordi spillerne viser en enorm lojalitet til det vi ble enige om. Mentaliteten var enorm. De var nede både i grovkjelleren og under i det som var en heksegryte. Mange slet med pumpa fra start av, avslutter Jensen.

Han håper at de 15–16 som hadde tatt turen fra Stavanger til Bucuresti blir til 15.000-16.000 neste uke.

Slik ser det også.

– Vi har passert 7000 solgte allerede, opplyser markedssjef Kjartan Salvesen.

Mange av de billettene ble solgt underveis i oppgjøret og like etterpå.

---

FAKTA

Conferenceligaen i fotball menn torsdag, 4. kvalifiseringsrunde 1. kamp:

FCSB (Romania) – Viking 1–2 (1–2)

Mål: 1–0 Florinel Coman (2), 1–1 Kevin Kabran (4), 1–2 Sondre Bjørshol (34).

Dommer: Giorgi Kruashvili, Georgia.

Gult kort: Joonas Tamm, Ianis Stoica, FCSB, Kristoffer Løkberg, Samúel Fridjónsson, Viking.

FCSB (4-2-3-1): Stefan Tarnovanu – Alexandru Pantea (Valentin Cretu fra 53.), Joyskim Dawa, Joonas Tamm, Risto Radunovic – Malcom Edjouma, Darius Olaru – Andrei Cordea (Ianis Stoica fra 85.), Octavian Popescu (Vadim Rata fra 72.), Florinel Coman – David Miculescu (Bogdan Rusu fra 53.).

Viking (5-3-2): Patrik Gunnarsson – Kevin Kabran, Sondre Bjørshol (Rolf Daniel Vikstøl fra 72.), David Brekalo, Viljar Vevatne, Shayne Pattynama – Samúel Fridjónsson (Harald Nilsen Tangen fra 82.), Markus Solbakken, Kristoffer Løkberg (Fredrik Torsteinbø fra 64.) – Daniel Karlsbakk (Niklas Sandberg fra 45.), Zlatko Tripic (Mai Traore fra 82.).

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: