Viking

Slik går det med de lokale proffene: To kjemper om plass i Mesterligaen

Blant de lokale utenlandsproffene med sterke bindinger til Stavanger og Sandnes er det Birger Meling og Zymer Bytyqi som har mest å spille for i sesongavslutningen. Begge kan få plass i Mesterligaen kommende sesong med sine klubber.

Lokale fotballbein, med det som er en samlet verdi på over 25 millioner euro anslått av anerkjente Transfermarkt, skal nå inn i avslutningen av sine respektive fotballsesonger rundt omkring i Europa.

Den største suksessen er det definitivt Birger Meling og Zymer Bytyqi som har – selv om Kristian Thorstvedt kanskje er den heteste salgspoteten inn mot sommerens vindu.

Bytyqis Konyaspor gjør sin beste sesong på lang tid og kan sikre en meget sterk plass i Mesterligaen. Meling og Rennes kan klare det samme – med alt det medfører av millioner.

Slik går det med de lokale proffene:

Kristian Thorstvedt (23)

Anslått verdi hos transfermarkt: 6 millioner euro

Har totalt spilt 39 kamper og scoret seks mål for Genk i Belgia i år i alle turneringer. Står med to målgivende. Scoret mot Seraing søndag i serien da han kom inn som innbytter. Det var hans første mål for klubblaget siden 6. februar. Fortsetter å levere for landslaget og ordnet både mål og målgivende i 9–0 seieren mot Armenia.

Det tidligere Viking-esset har ett år igjen av avtalen etter denne sesongen og det har lenge blitt spekulert heftig om et klubbskifte. Flere store klubber i topp-fem ligaene er nevnt. Selv sa han følgende på pressemøtet i forbindelse med landskampene nylig:

– Vi har ikke kommet til enighet. Vi får se hva det blir til. Jeg og min agent er ikke kommet til enighet med klubben om noen ting. Det handler ikke om at jeg krever for mye penger, men vi får se hva som skjer. Noe mer enn det vil jeg ikke si, sa Thorstvedt.

Genk ligger på 8. plass på tabellen og har hatt en skuffende sesong.

Henrik Heggheim (20)

Anslått verdi hos transfermarkt: 1,5 millioner euro

Har spilt ti kamper og scoret en gang i superligaen denne sesongen. Ble nylig utvist og har vært suspendert, men har vært fast i trebackslinjen til hovedstadslaget i det siste. I tillegg har det blitt fire kamper i Europa League og tre i cupen.

Henrik Heggheim

I Danmark er serien nå delt slik at man spiller en mesterskapsgruppe om tittelen med seks lag. Brøndby er nummer fire her – 14 poeng bak serieleder og erkefiende FC København.

Zymer Bytyqi (25)

Anslått verdi hos transfermarkt: 4,2 millioner euro

Nyter stor suksess hos Konyaspor fortsatt og er bankers på laget med 31 kamper denne sesongen i Süper Lig. Har spilt to cupkamper. På disse har han seks mål og fem assister. Verdsettes nå til 4,2 millioner euro av Transfermarkt – en kraftig økning siden han gikk gratis fra Viking. Kun Kristian Thorstvedt og Birger Meling (begge 6 millioner euro) rangeres høyere på verdi.

Konyaspor har hatt stor suksess i år og ligger på 3. plass på tabellen – kun poenget bak storlaget Fenerbache. Til suverene Trabzonspor i toppen er det 14 poeng. Ligagull blir det neppe, men muligheten for 2. plass er stor. Det gir kvalifisering til Mesterligaen.

Avslørte nylig i sosiale medier at han skal bli pappa for første gang og feiret sist uke et vanvittig solomål – hvor han gikk fra midtbanen alene og driblet seg forbi alt – med å simulere sutting på en tutt. Serverte også nylig sin første assist for Kosovos landslag.

Birger Meling (27)

Anslått verdi hos transfermarkt: 6 millioner euro

Rennes-proffen har 26 kamper og fire assister i Ligue 1 denne sesongen. Har startet litt over 60 prosent av kampene. Har også markert seg fint på landslaget.

Birger Meling

Rennes ligger på tredjeplass med 56 poeng etter 31 kamper og er i fin form. 3.-plassen i Frankrike gir plass i Europa League. Det er kun tre poeng opp til Marseille på andreplassen – som gir plass i Mesterligaen. Suverene PSG leder med 71 poeng. Meling og co. har alt å spille for i avslutningen på sesongen.

Lasse Berg Johnsen (22)

Anslått verdi hos transfermarkt: 1,5 millioner euro

22-åringen, som ble sluppet gratis av Viking til Raufoss, er bankers på laget hos Randers og står med 36 kamper og to målgivende i alle turneringer i år fordelt på 3.108 spilleminutter. Har vært god både i UEFA Conference League og i Superligaen. Spillefordelerens evne til å holde ballen i laget er høyt verdsatt i dansk fotball – kanskje enda mer enn hva som ville vært tilfellet i Norge. Randers ligger på femteplass i mesterskapsgruppen. De er fem poeng bak AaB som innehar den siste plassen til Conference League nå.

Valon Berisha (29)

Anslått verdi hos transfermarkt: 2,5 millioner euro

Fasiten denne sesongen er 13 kamper og en målgivende pasning hos franske Reims i Ligue 1 – samt en cupkamp. Storebror Berisha har kun spilt 16 prosent av de tilgjengelige minuttene i ligaen. Det er likevel litt bedring i sikte. Startet siste seriekamp mot Rennes og Birger Meling. I tillegg gjorde han det samme mot Lyon 20. mars. Spilte også de to landskampene for Kosovo mot Burkina Faso og Sveits nylig.

Reims ligger på 13. plass i serien. Ni poeng foran Saint-Étienne på kvalifiseringsplassen.

Samuel Narh (27)

Anslått verdi hos transfermarkt: 50.000 euro

Stavanger-fødte Narh, med fortid i Vidar og Bryne, satt sist på benken 31. oktober i fjor for sin klubb KF Drenica i Kosovo – ifølge Transfermarkt. Står kun oppført med to kamper og fire som ubenyttet reserve denne sesongen. Klubben ligger på 6. plass, men informasjonen om ligaen i Kosovo er svært mangelfull.

Andre:

Julian Ryerson (24)

Anslått verdi hos transfermarkt: 4 millioner euro

Den Viking-oppflaskede lyngdølen spiller litt under halvparten av de tilgjengelige minuttene i Bundesliga for Union Berlin. Står med 23 kamper og 2 mål denne sesongen. Inkludert cupspill og Conference League er tallet 31 kamper og tre mål. Var på banen både mot Slovakia og Armenia for Norge sist. Union ligger for øyeblikket på 7. plass på tabellen – på samme poengantall som Hoffenheim som innehar den siste plassen til neste års Conference League.

Kilder: Transfermarkt, altomfotball.no, sofascore, norske utenlandsproffer og soccerway.







Mer fra Dagsavisen