Fotball

Toppfotballen vokser etter pandemien: – Kan ikke huske en slik interesse

Både Viking og Sandnes Ulf hadde vekst i de fire første serierundene. Det er ingen tilfeldighet.

For i Sandnes er Øster Hus Arena åpnet, og Sandnes Ulfs daglige leder Tom Rune Espedal er glad for å se at det gir en effekt på tilskuertallene. Samtidig forteller klubbsjefen at det er mye hardt arbeid som ligger bak økningen. De hadde 5.381 tilskuere fordelt på sine to første kamper.

– Vi må få folk på stadion, og det jobbes hardere enn noensinne for å få folk på kamp. Vi må også finne de beste tidspunktene for å få folk til å komme. For vår del er det utfordrende med mandags- og tirsdagskamper. Vi ser en klar tendens med at helgekamper trekker mer folk. Vi er fornøyd med snittet vi har, sier Espedal til RA.

Tom Rune Espedal

Ulf-sjefen: – Ikke lyst å konkurrere mot egne medlemmer

Han er blant dem i norsk fotball som jobber for å flytte kampene tilbake til helgene. Det er nemlig en sterk ulempe med ukedagene for de etablerte klubbene.

– Det fører til at vi konkurrerer med bredden, og vi har ikke lyst å konkurrere mot egne medlemmer og unger i regionen, sier Espedal.

Neste sesong overtar TV 2 rettighetene for norsk toppfotball, og allerede da kan det skje endringer på det feltet.

For Sandnes Ulf er nok også de sportslige prestasjonene et element. Før mandagens hjemmekamp mot Fredrikstad er de lyseblå nummer to i OBOS-ligaen, kun ett poeng bak Mjøndalen. Bjarne Berntsens menn har også én kamp mindre spilt enn drammenserne.

Mange fryktet at koronapandemien ville sette idretten tilbake i lang tid etterpå. Nå viser tallene at idrettens innsats har gitt avkastning. Totalt har det vært 247.487 tilskuere på de fire første rundene, mot 237.677 etter like mange i 2019. Veksten er dermed på 4,1 prosent.

Vikings abonnementsløsning

Vikings vekst forklarer salgssjef Kjartan Salvesen ut fra tre punkter:

  • Viking+
  • Sportslige prestasjoner
  • Lokale spillere

Omleggingen til abonnementsbaserte sesongkort, der supporterne betaler per måned, gjør at sesongkortbasen har vokst.

– Vi har økt med 20–30 prosent fra 2019, og det vil utvikle seg gjennom sesongen. Det kommer en strøm av nye Viking+-abonnenter. Løsningen gjør det lettere for folk, sier han.

Neste år får du to muligheter til å oppleve Mods på SR Bank Arena. Markedssjef i Viking Fotball, Kjartan Salvesen, satser på folkefest.

På seriespillets to første hjemmekamper var det totalt 24.136 tilskuere på SR-Bank Arena. Det er kun Rosenborg som har trukket flere.

2019 var de mørkeblås første sesong tilbake i Eliteserien etter nedrykket i 2017. Gjennom 2018 og 2019 handlet det meste om å bygge klubb, blant annet basert på lokale spillere.

Den totale pakken bidrar til at Salvesen nå peker på at de har tatt en plass som et regionlag igjen.

– Jeg har vært her i tolv år og kan ikke huske en slik interesse som det vi ser nå. Folk vil på kamp, og det er mange profiler på laget. Jeg tror tallene vil øke gjennom sesongen, sier han.

Offisielt startet 2022-sesongen ekstra tidlig for både Viking og Sandnes Ulf, ettersom cupen 2021 ble ferdigspilt i år. Sandnes Ulf spilte både fjerde runde og kvartfinale på Øster Hus Arena, mens Viking spilte bortekamper helt fram til de røk ut i semifinalen mot Bodø/Glimt. Torsdag 19. mai går første runde av cupen 2022 av stabelen. Da gjester Sandnes Ulf Vardeneset, mens Viking drar til Rosseland.

Mer fra Dagsavisen