Sport

Blant idrettens mektigste kvinner

Opp fra ishockeymiljøet kom Elisabeth Faret (52) seg til idrettsstyret, hvor hun nå er blant Norges mektigste idrettsledere.

Stavanger — I 2019 ble Elisabeth Faret valgt inn i styret til Norges idrettsforbund. Veien til vervet i NIF var lang, og det ligger tusenvis av dugnadstimer bak. Det hele startet i Siddishallen, hvor hennes to sønner var for å trene.

– Jeg husker en av de første gangene jeg var i ishallen med guttene mine. Da sto det én fra Viking og én fra Siddis for å krangle om anlegg. Det var det som engasjerte meg innen idrettspolitikk. Det løftet engasjementet mitt. Vi kan snakke om kvinnelag og Superlaget, men anlegg er utgangspunktet for det vi holder på med. Det førte meg inn i styret til Viking Hockey, og videre til Rogaland Ishockeykrets. Der ble jeg leder. Noen gikk inn i Idrettsrådet, jeg valgte å gå inn i idrettskretsen. Vi hadde aldri vært på banen og jobbet for anleggssituasjonen, sier Faret til RA om det som tente en idrettsfakkel i henne.

Anlegg ble også veien videre for henne.

– Det gjorde at jeg havnet i forbundsstyret til Norges Ishockeyforbund. Det gjorde også at jeg fikk en kompetanse, sier hun.

Kvinnedagen er en travel dag for henne. Hun leder idrettens prosjekt for kjønnsbalanse. Kvinnedagen går med til digitale panelsamtaler og seminarer, i tillegg til lederjobben hennes. Faret er administrerende direktør for Studentsamskipnaden i Stavanger. Rundt 200 ansatte har henne som sin øverste leder i det daglige. Engasjementet hennes er sterkt, og hun forteller at hun elsker jobben sin.

Hva er det egentlig som gjør at hun får dette til? Faret er rask med å trekke fram mannen i hennes liv. På samme måte som det står en sterk kvinne bak en suksessfull mann er hun helt avhengig av støtten på hjemmebane.

– Det nytter å bli heiet på hjemme. Jeg har alltid hatt en mann som har heiet på meg. Det er viktig med balansen hjemme. Jeg valgte ishockey fordi sønnene mine spilte. Jeg har hatt en mann som har tilrettelagt for meg, han er bautaen i livet mitt. Han gjør at jeg kan gjøre det jeg holder på med, sier Faret.

Jeg har hatt en mann som har tilrettelagt for meg, han er bautaen i livet mitt.

—  Elisabeth Faret

Ekte leder

Kombinasjonen av idrettsverv og jobb har ført henne langt. Før jobben i SiS hadde 52-åringen jobben som næringssjef i Rogaland fylkeskommune. Selv om hun ikke kan vise til 100 kamper i eliteserien i ishockey, som var det hun følte hun ble målt på av omgivelsene i starten av idrettsengasjementet, har hun virkelig hatt en idrettskarriere helt utenom det vanlige. Utfordringene hun har møtt på veien er omsatt til utvikling.

– Hvor mye har idrettskarrieren din hatt å si for arbeidskarrieren din?

– Veldig mye. Det er synd at flere ikke ser hva man kan lære i idretten. Det å arrangere ishockey-VM for damer var 100 posisjoner som måtte fylles. Du skal ha folk som vil være med og jobbe på dagtid, og motivere dem helt uten lønn. Det er krevende, jeg lærte mye av det. Du lærer å håndtere mennesker som er med frivillig, stå i det i godt og vondt. Det har også vært en døråpner for meg i andre settinger, sier Faret.

Det er ikke bare ishockey hun har vært engasjert med før hun havnet i idrettsstyret. Norway Chess var hun med på det første året, og arbeidsoppgavene har vært varierte. Litt som en topplederstilling, som den hun har nå. Alle oppgaver må løses, enten det er sponsorarbeid, administrative oppgaver eller avgjørelser som må tas.

Det er synd at flere ikke ser hva man kan lære i idretten.

—  Elisabeth Faret

Politisk

Engasjement er ordet som passer best når 52-åringen fra Vadsø, som har bodd i Stavanger en mannsalder, snakker. En ting er anleggssituasjonen, men hun har også stått i andre kamper for idretten. Blant annet kjempet hun sammen med Oilers-styreleder Tore Christiansen for å få «talenter mot toppen» med kombinasjonen av yrkesfag og toppidrett. Hun har også jobbet hardt for å bedre anleggssituasjonen til isidrettene på Tjensvoll, og få åpnet for kvinnehockey på Wang.

De politiske gjennomslagene er mange. Både gjennom hennes posisjoner i idretten og arbeidslivet har hun beveget seg nærme den politiske verden. Likevel har hun ikke lyst å gå inn i politikken.

– Det er mange som har spurt meg, og jeg har fått mange telefoner om det. Jeg er ikke så glad i partipolitikk, det er kjekkere med idrettspolitikk. Jeg er veldig utro mot partipolitikk. Det er lettere å engasjere seg for idretten, sier hun.

Kampene

Da hun ble valgt inn i idrettsstyret var det en spesiell dag. Hun var innstilt som visepresident i NIF av valgkomiteen, men Berit Kjøll slo den innstilte kandidaten til presidentvervet Sven Mollekleiv med to stemmer. Det førte til at Kjølls kandidater ble valgt, og Faret ble styremedlem i stedet. Det var riktignok i andre stemmerunde Kjøll vant mot Mollekleiv, etter Tom Tvedt røyk ut av kampen i første stemmerunde.

– Det er noe du må tåle på veien. Man kan risikere benkeforslag og å ikke bli det selv om man er innstilt. For mitt vedkommende var det lærerikt. Det er tøft å stå alene, som jeg var på det idrettstinget. Den følelsen å stå der alene, det var ikke spesielt hyggelig, sier Faret om valgdagen på idrettstinget – og legger til:

– Det var en ganske tøff prosess.

Kamper er ikke ukjent for henne. Det var gjennom kampvotering hun kom seg inn i styret i Norges Ishockeyforbund.

– Jeg har fått gjort alle de tunge jobbene i idretten, men aldri vært trener, sier hun.

Det er tøft å stå alene, som jeg var på det idrettstinget.

—  Elisabeth Faret

Rådet

– Hva er ditt råd til unge kvinner?

– Ikke vær redd! Jeg ble spurt om å bli med i Viking Hockey, men da jeg skulle inn i Rogaland Idrettskrets var det jeg som tok kontakt. Du må vise at du vil lære, og vokse. Tør å si at du selv har lyst, sier Faret.



Mer fra Dagsavisen