Stavanger Oilers

Sluttspillværet til tross - ingen kamper

Mars og det milde vårværet pleier å være introduksjonen til ishockeyens høytid, sluttspillet.

Stavanger — Følg RA Sporten på Facebook!

Sluttspillet er den viktigste tiden på året i ishockey. For Oilers pleier årstiden å by på store gleder, eller dyp skuffelse. Det er noe av sjarmen med sluttspillhockey, hvor raskt det kan snu.

Hele seriespillet handler om å posisjonere seg for å være best mulig forberedt for det som venter. Kampene spilles annenhver dag helt til det ene laget tar sommerferie, mens det andre laget fortsetter jakten på kongepokalen. I Stavanger ble den raskt omdøpt til «byttå».

Store kontraster

Da koronaviruset brøt ut for alvor i Norge mars 2020 valgte Norges Ishockeyforbund å avlyse sluttspillet. Nå, ett år senere, er det ikke avklart hvordan serien skal ferdigstilles og om det i det hele tatt blir et sluttspill. Myndighetene har anbefalt pause i toppidrettens kampvirksomhet, som gjør at hockeysporten ennå ikke vet når de eventuelt kan gå i gang igjen.

– Kontrastene til et vanlig år er kjempestore. Det er stor forskjell på å spille kamper og ikke for vår hverdag. Det er jo den egentlige jobben vår. Vi skal spille kamper og levere et produkt til publikum. Vi går og forbereder oss til å få gjort jobben vår. Jeg tenkte på det da jeg gikk til internkampen tirsdag, med sol og varme i fjeset. Det var typisk sluttspillvær. Det er noe med den vårfølelsen på vei til kamp. Det er synd det er slik som situasjonen er nå, sier Oilers’ sportsdirektør Pål Haukali Higson til RA.

Tirsdagens internkamp var første kamplignende aktivitet Oilers har gjennomført siden 5. januar. Etter det har laget vært i karantene og isolasjon med koronautbrudd, hvor 26 av 40 personer i og rundt laget var smittet. Flere ganger har laget gjort seg klar til å spille kamp. Hver gang har myndighetene satt foten ned.

Mer hockey?

Nå jobbes det med mange ulike modeller for gjennomføring av sesongen, og jobben for toppidretten er ikke enkel. Det skal lages scenarioer med forskjellige åpningsdatoer, som gir helt ulike muligheter for å fullføre sesongen på en rettferdig måte sportslig. Samtidig er det også et økonomisk aspekt. Klubbene i norsk ishockey har stort sett ikke en høy egenkapital det er mulig å tømme gjennom koronakrisen. Med kompensasjonsordningen gis det 70 prosent tilskudd av tapte bruttoinntekter i forbindelse med arrangementer som avholdes, mens det gis 50 prosent for det som må avlyses.

– Ønsker dere å gå for seriespill eller sluttspill?

– For oss handler det om å finne en god modell, slik vi får spilt ishockey. Alle har lyst å spille sluttspill, men det er også noe med en rettferdig avgjørelse av serien med tanke på opprykk og nedrykk. Diskusjonen bunner jo ut i hva vi får tid til, sier Higson.

Det ble tidlig bestemt at om det ikke ble spilt kvalifiseringsspill skulle lag ti i Fjordkraft-ligaen rykke ned, mens lag én i 1. divisjon får komme opp i det gode selskap. Tidligere i uken har TV2 omtalt Narviks ønske om å utvide toppligaen til tolv lag. De føler ikke det er rettferdig å bli målt på seiersprosent, da det har vært ulike motstandere for dem og Grüner.

Oilers’ sportsdirektør mener det ikke er en langsiktig diskusjon som pågår om antall lag i ligaen. Det er mer en kortsiktig løsning det jobbes med.

– Det er flere ting på tapetet nå om veien videre. Det er mange sider av saken. Det handler om å finne best mulig løsning for alle parter. Om det ender med ti, elleve eller tolv lag, er nok ikke en løsning for det langsiktige for norsk ishockey. Nå må vi finne løsninger slik lagene overlever situasjonen nå. Selve diskusjonen handler ikke om Fjordkraft-ligaen skal utvides til tolv lag. Diskusjonen om antall lag i toppserien må vi ta på et annet tidspunkt, sier Higson.

Diskusjonen bunner jo ut i hva vi får tid til.

—  Pål Haukali Higson, sportsdirektør i Oilers


Mer fra Dagsavisen