Sport

Breddefotballen fortviler – stiller klare krav til regjeringen

Breddefotballen vet fortsatt ikke når 2020-sesongen kan startes opp. Divisjonsforeningen har blitt kontaktet av en strøm av fortvilte klubber.

Onsdag åpnet regjeringen for at kamp- og konkurranseaktivitet for barn og unge i idretten kan gjenopptas fra 1. august. For breddeidretten kom det imidlertid ingen nye og positive avklaringer.

Fortsatt er det uvisst når klubbene i lavere divisjoner kan belage seg på å starte sin sesong. Det reagerer Divisjonsforeningen, som blant annet representerer klubbene i 3. divisjon for menn, sterkt på.

– Vi hadde jo en forventning om at det skulle åpnes opp for hele bredden. Når det ikke skjer, går det på bekostning av de 50.000 spillerne som nå ikke har noe tilbud. Å forklare det overfor dem er ikke lett, sier styreleder Kari Lindevik til NTB.

Frykter september-oppstart

I øyeblikket foreligger det en plan om å starte sesongen for 3. divisjonsklubbene 8. august. Det er for lengst besluttet at det skal spilles kun enkel serie.

Regjeringen har samtidig sagt at breddeidretten tidligst vil få klarsignal til å drive kamp- og konkurranseaktivitet 1. september. Står det fast, må en ny plan meisles ut. I så fall kan det bli vrient å komme i mål med 2020-sesongen.

Lindevik i Divisjonsforeningen vil ikke oppgi noen smertegrense for når det eventuelt blir umulig å spille enkel serie i 3. divisjon, men drøyer det med oppstart til september, blir det vrient.

– Vi har ikke satt noen endelig dato, men da er det klart at ting begynner å bli vanskelig i forhold til at vi snakker om klubber med spillere som er studenter og i jobb. Det var derfor vi satt enkel serie i 3. divisjon i utgangspunktet, for at man skulle slippe midtukekamper, sier hun.

– Frykter du at det nå ikke blir oppstart før i september?

– Frykten sniker seg innpå, men vi kan ikke gi opp.

Frustrasjon

I etterkant av onsdagens beslutning fra regjeringen om å åpne for fullt for barne- og ungdomsidrett fra 1. august, sendte Lindevik og kollegene i Divisjonsforeningens styre et åpent brev til statsminister Erna Solberg (H), helseminister Bent Høie (H) og kulturminister Abid Raja (V).

Der blir frustrasjonen rundt situasjonen luftet. Konkret bes det om at det gis klarsignal for fullkontakttreninger fra 1. juli og at serien starter som planlagt 8. august.

Lindevik sier mange klubber har tatt kontakt den siste tiden.

– Det er veldig mange som er fortvilet, og det skjønner jeg veldig godt, sier hun.

Regjeringen har hele tiden vært tydelige på at idretten, i likhet me resten av samfunnet, må gjenåpnes gradvis og kontrollert.

– Det å åpne breddefotballen for fullt, med kamper og turneringer medfører også reiseaktivitet. At man står i kiosk-kø og at man er samlet flere i publikum. Nå har vi også en grense på 200 personer per arrangement. Alt dette vil til sammen øke kontakthyppigheten ganske mye, og det er det som er problemet. Ikke taklinger og kontakt på fotballbanen, sier sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til TV 2 tirsdag.

Kulturminister Abid Raja sa tirsdag at han i likhet med mange er utålmodig på vegne av idretten, men at «helsemyndighetenes reguleringer setter begrensninger for aktivitet».