Sport

Viking brukte 1,4 mill. på dommere i fjor – sjekk de nye dommersatsene

Viking betalte totalt ut nesten halvannen million kroner til dommere i 2019. Nå økes satsene igjen. Også i breddeklubbene er det en stadig større utgiftspost.

Følg RA Sporten på Facebook!

I Vikings tilfelle er summen RA totalen av to budsjetter ettersom klubben er delt i AS (Eliten) og FK (bredden).

Daglig leder Eirik Henningsen i Viking AS opplyser at deres dommerkostnader i 2019 var 1.170.000 kroner. FK-leder Erik Nevland forteller at bredden hadde utgifter mellom 150.000 kroner og 200.000 kroner.

Vikings eliteavdeling består av A-lag (Eliteserien), B-lag (3. divisjon), G16 og G15. Her er det deltakelser i både NM og nasjonale serier inkludert.

Prisen for dommerhonorarer spesielt høye i toppfotballen. For A-laget til Viking koster det fra 2020 rundt 40.000 kroner per hjemmekamp i rene honorarer for et dommerteam med hoveddommer, to assistenter og en fjerdedommer.

Det totale utgiftstallet for A-laget i Eliteserien var i 2019 718.000. Det er den største enkeltposten. En hoveddommer skal i 2020 ha 16.410 kroner alene. I 2019 var det samme tallet 15.600 kroner.

– For cup, treningskamper, Viking 2, G19 og G16 har vi betalt 302.000 i 2019, opplyser Henningsen.

LES OGSÅ: Fra blodfan til Viking-spiller

– Samtidig går ikke tallet på 718.000 for A-laget direkte inn i AS-budsjettet som en utgiftspost. Klubbene i de to øverste divisjonene betaler Norges Fotballforbund (NFF) 23.100.000 kroner samlet via Norsk Toppfotball (NTF) for dommertjenester. Dette er en fast sum som trekkes fra medieinntektene, opplyser Henningsen.

Dermed blir det budsjettmessig et bortfall av inntekt i stedet for en utgiftspost.

Henningsen er usikker på hvordan den nøyaktige fordelingsnøkkelen på bidrag er mellom klubber fra Eliteserien og OBOS-ligaen.

Lever med utgiftsposten

Erik Nevland, som er daglig leder for bredden i FK, erkjenner at det koster med dommere. De nye satsene vil gi en økning i utgifter for dem i 2020.

– Det er en del kroner. I tillegg betales klubbdommerne for «småkamper», sier Nevland.

FK har rett i overkant av 1000 medlemmer. 800 er spillere.

Samtidig har ikke Nevland problemer med summene FK betaler på området.

– Vi må ha dommere til kampene. Det er det viktigste. Så må de selvsagt få betalt. Egentlig synes jeg summen FK bruker er grei. Det er bare fint at dommerne får litt igjen. De bruker også tid på ting som kursing for å kunne dømme.

– Hvor mange dommere har Viking nå selv?

– Rundt åtte, men vi skulle gjerne har mange flere! Det er synd at vi ikke har det. Samtidig er kretsen gode til å rekruttere for tiden. Samtidig er det ikke lett å få folk til å dømme, sier Nevland.

Madla IL er sammen med Viking FK største enkeltklubb i Stavanger med rundt 1050 medlemmer. Daglig leder Morten Tønnessen må også legge ut noen dommerkroner.

– Posten for dommerhonorar hos oss kommer på 150.000-170.000 i 2019. Noe her er honorar, mens den andre delen er reise og kjøregodtgjørelse. Tallet har vært ganske stabilt, men nå øker det noe. Det er et inngrep i økonomien, men med seks millioner i omsetning tåler Madla det greit. Gode dommere må vi ha. Vi satser faktisk på det selv også og har en egen dommeransvarlig i klubben, sier Tønnessen.

LES OGSÅ: Derfor blir Tommy i Viking

Kritiske

Hos Vidar var også utgiftene til dommere betydelige i 2019.

– 266.000 kroner totalt for klubben opplyser sportslig leder for ungdomsavdelingen Gaute Meling til RA.
Av dette var 165.000 kroner bredden. Resten A-laget. Klubben har rundt 900 medlemmer.

Meling forteller at økende utgiftsnivå er et samtaleemne i klubben.

– Helt klart. Det gjelder både dommerutgifter og gebyr ved overganganger. I tillegg koster det jo penger bare å melde på et lag i serien. Det vi betalte for dommere for breddelagene våre i 2019 tilsvarte alene medlemskontingenten for nesten 100 barn, sier Meling.

Varierende motiver

Styremedlem Frode Kleppe i Rogaland Fotballdommerlaug, interesseorganisasjonen til de lokale dommerne, erkjenner at det etter hvert er store dommerbeløp som er i spill totalt.

– Hvor stort incentiv er pengene for den gemene dommer?

– Det er store forskjeller. Noen ser på dette som en ren bijobb. Så har du travere som oss, som betegner det som betalt trim overfor konene, og som i hovedsak gjør dette fordi det er gøy, sier Kleppe.

Han tror krets og forbund hadde slitt med å rekruttere dommere om det ikke var noe i potten. Da hadde fotballen stanset.

Samtidig er han den første til å innrømme at det finnes dårlige eksempler.

– Noen dommere i lavere klasser tar to-tre kamper på en dag. De løper knapt. Det er dårlig gjort mot spillerne. Så skal vi ikke skjære alle over en kam. 90–95 prosent dømmer fordi det er gøy. Derfor er det vondt å generalisere, sier Kleppe.

LES OGSÅ: Overgangene i lokalfotballen

Skulle hatt flere dommere

Dommerkonsulent Svein Gunnar Hermansen i NFF Rogaland har ingen problemer med å skjønne dem som måtte mene at dommerutgiftene begynner å bli høye. Samtidig peker han på at ratene settes av NFF sentralt og at de prøver å begrense tallene. I år er det kun noen poster som har økt–blant annet den helt på toppen.

– Samtidig hadde vi knapt hatt dommere uten disse honorarene, sier Hermansen.

Den gamle toppdommeren forteller at fotballkretsen nå har rundt 300 dommere. Han peker på dømmingen som en potensielt fin ekstrainntekt for unge og studenter–ved siden av trimmen og miljøet.

– Men har dere nok dommere?

– Vi skulle gjerne hatt 50 til. Nå skal vi utdanne 70 til, men veldig mange faller fra før de er ferdige. Så mange som ni av ti. De dømmer gjerne noen kamper og finner ut at dette ikke er noe for dem.

Hermansen opplyser at dommerne på lavere nivå også kan ta ut mye av pengene skattefritt om de holder seg innenfor kommunens regelverk.

– Jeg mener de kan dømme for rundt 8.000-10.000 per klubb skattefritt. De kan tjene litt om de holder kontrollen her. Så vil en toppdommer komme over den skattefrie summen på én kamp alene.

Her er oversikten over dommerhonorarene i 2020.

Mer fra Dagsavisen