Sport

Derfor mener han Göztepe er så attraktivt

For Zlatko Tripic (27) handler ikke overgangen til Tyrkia og Göztepe kun om økonomi. Det er vel så mye en ekstremt attraktiv totalpakke som lurte ham bort fra Viking.

Følg RA Sporten på Facebook!

Det var et sjokk for mange at Vikings største helt og hærfører plutselig valgte tyrkisk fotball.

I sosiale medier florerte reaksjonene. De fleste skjønte at Tripic ville ut og at økonomien i dette var bra. Andre var mer kritiske til valg av land og liga.

For Tripic var valget veldig lett. Han kommer til en klubb som vil ta det neste steget. Opp mot de helt store.

– Göztepe er en klubb som satser veldig. Da interessen kom dro jeg fort kjensel på flere av navnene i spillertroppen. Tyrkia er kjent for mange profiler. Det er en sinnssykt undervurdert liga blant mange nordmenn, sier Tripic til RA.

LES OGSÅ: Tripic-avtalen er klar

Stjerner i sikte

Blant de nye lagkameratene han får er den tidligere FFK-spilleren og La Liga-spillere Celso Borges. Portugals tidligere landslagskeeper Beto er kaptein. I stallen finner vi også spissen Cameron Jerome med fortid fra Cardiff, Birmingham, Stoke, Norwich og Derby.

Dessuten hviskes det i mediene om at Emmanuel Adebayor er på vei. Tripic bekrefter at han har fått det med seg.

– Mange er sikkert overrasket over valget, men jeg hadde en plan og har alltid hatt en tanke om at jeg kunne tenke meg å prøve Tyrkia. Sportslig sett er dette en stort steg opp. Så blir jeg 28 i år. Det er ikke sikkert jeg ville fått muligheten igjen. Jeg ville ha en siste tur ut. Det var tungt å reise, men timingen er god. Det siste jeg gjorde i Viking var å løfte kongepokalen. Jeg drar med stolthet selv om det er trist. Nå kommer jeg meg ut igjen i form og i en mye mer moden utgave.

Timingen er også god i forhold til klubb. Göztepe har for lengst vokst ut av den gamle Bornova stadion med 12.500 plasser. De største kampene har de flyttet til İzmir Atatürk stadion med en kapasitet på 51.000 tilskuere. Den er samtidig i største laget og har løpebaner rundt.

I neste hjemmekamp flytter de inn i hypermoderne Gürsel Aksel Stadium. Kapasiteten er 25.035 og det vil koke i hver kamp.

– Jeg har vært på omvisning. Den er helt fantastisk! Banen ligger rett ved sjøen og midt i sentrumskjernen her i Izmir. Supporterne er veldig ivrige. Jeg hadde et godt inntrykk før jeg reiste ned hit. Det er ikke blitt mindre godt etter at jeg kom ned, sier Tripic.

Klubben åpner stadion neste helg og giganten Besiktas er motstander.

LES OGSÅ: Berntsen føler seg ferdighandlet

Nydelig storby

Selve byen er også en del av pakken som trigget Tripic. Havnebyen Izmir har over tre millioner innbyggere og er kjent som byen som er mest vestlig kulturmessig i det gigantiske landet. Beliggenheten ved Egeerhavets bredd er nydelig – med Aten rett på andre siden.

– Det er nesten så jeg anbefaler folk en tur ned hit for å se hvor flott det faktisk er her. Det er en av de største havnebyene i Tyrkia. Klimaet er også nydelig. Nå er det 13–14 grader og fra mars av er det full sommer, sier Tripic.
Han beskriver strandpromenade, restauranter, yrende liv, parker og flotte boliger. Samtidig har også Tyrkia utvilsomt en mørk side sett med vestlige øyne.

– Hvilke vurderinger har du gjort rundt det vi hører om det politiske livet, forskjellig kultur, språk og historier om lønninger som ikke kommer? Har det bekymret?

– Jeg er forberedt på dette og vet at jeg kommer til en kultur som er noe helt annet enn Norge. Det var det jeg ønsket. Nå har jeg vært i en trygg familieklubb som Viking. Støtten her var enorm – også etter at jeg bestemte meg for å dra. Nå blir det et annet land. Supportere som er ville og gale. Det trigger meg. Store arenaer og en atmosfære jeg elsker å spille i. Mange ting er selvsagt annerledes, men og jeg ikke hadde ønsket å prøve det ville jeg blitt i Norge. Nå skal jeg ha et nytt eventyr. Det siste i utlandet før jeg legger opp.

God økonomisk pakke

Da ting skjedde med Göztepe skjedde de fort. Allerede rundt cupfinalen var Tripic klar over at en tyrkisk klubb var interessert, men ikke hvilken. Så kom tilbudet og budet plutselig på bordet forrige uke. Da skjedde ting fort.
Viking skal ha solgt ham for rundt fire millioner.

– Skjønner du at fansen hisset seg på den summen – all den tid Kristian Thorstvedt gikk for over 15?

– Ja, det kan jeg skjønne isolert sett. Men du må se bak det. Kristian er syv år yngre enn meg. Så står det respekt av at Viking holdt avtale vi hadde. De kunne vært mye vanskeligere her, men dette handlet om lojalitet og gjensidig respekt. Jeg kunne vært gratis i januar. Det ville gjort det lettere for meg å finne en klubb. Jeg kunne også blitt solgt i fjor sommer. Betingelsen for å forlenge med Viking var at jeg fikk dra om sjansen kom. Så ønsket jeg også at de skulle få noe penger også. Så tror jeg folk uansett hadde vært triste også om Viking fikk det dobbelte. Jeg hadde en viktig rolle var glad i klubben og del av et spennende prosjekt. Det er det fortsatt. Så må folk huske at jeg kom gratis og har gjort en ganske god jobb over to år.

Tripic får nå klekkelig betalt i tyrkisk fotball. Bjarne Berntsen mente at lønnen til Tripic nå er så bra at ingen norsk klubb kunne matchet det.

– Det er ingen hemmelighet at de betaler godt i Tyrkia, samtidig hadde jeg aldri valgt å spille i Norge om det var for pengene. Her betaler klubben skatten og jeg har en kontrakt jeg er veldig fornøyd med. Samtidig er det på ingen måte slik at jeg har valgt en bakgårdsklubb for pengene her. I Göztepe får jeg det beste av begge deler. Så er det ikke tvil om at jeg i denne alderen nå får hentet inn litt økonomisk før jeg kommer tilbake til Norge, sier Tripic.

Når det skjer er det ikke umulig at det blir Viking igjen, men nå skal han først ha sitt siste eventyr.

Mer fra Dagsavisen