Sport

– Det er litt ekstra stort å vinne når du er lokal

Fredrik Torsteinbø erkjenner at Viking har hatt mye medgang denne sesongen, og ber folk være forberedt på at den medgangen en gang må stoppe. Men nå skal han feire cupgullet med hjembyen.

Følg RA Sporten på Facebook!

Fredrik Torsteinbø har spilt foran flere tilskuere i Sverige, og er en av de få som har vært med på store ting på fotballbanen hos de mørkeblå. Men etter den høstsesongen han har hatt, som nå ble kronet med cupgull, er det litt ekstra stort for Hundvåg-karen å vende hjem til hjembyen.

– Det å vinne cupen med ditt lokale lag er noe helt spesielt. Det var mange Stavanger-gutter som tok gull med sitt barndomslag i dag, og det gjør prestasjonen bare enda mer spesiell. Det virker som vi er med på en magisk reise som aldri tar slutt, forteller Fredrik Torsteinbø til RA.

LES OGSÅ: – Har tatt store steg raskere enn vi hadde trodd var mulig

– Vi har hatt veldig mye medgang i år

Etter å ha slitt med å funnet seg en posisjon i laget og blitt flyttet mye rundt, har ikke Viking-karrieren til Torsteinbø gått på skinner. Men etter en trå start på sesongen grunnet skader, har han for alvor blomstret på høsten.
– Den reisen vi har vært med på i år er noe helt eget. Vi må være så ærlige å si at vi har hatt veldig mye medgang denne sesongen, og må være forberedt på at vi kanskje ikke kommer til å ha like mye medgang neste år. Alt har gått vår vei, og vi må bare bygge videre på den flyten vi er inne i nå, sier Torsteinbø.
Han har rett nok spilt for flere supportere i Sverige, og vært med på opprykk både i Norge og Sverige, men det å spille cupfinale var likevel noe han ikke kunne
– Det å komme hit til Ullevaal for å spille en cupfinale er egentlig helt sykt. Du har sett den på tv siden du var liten, men vet ikke hva du går til før du er på plass. Det å få komme inn i en cupfinale, og vinne den, var helt magisk, sier Torsteinbø og fortsetter:

Det var mange på benken som snakket om at det var kult å spille for så mange folk, men da sa jeg at sånn var det omtrent annenhver kamp da jeg spilte for Hammarby i Sverige. Så akkurat det tenkte jeg ikke så mye på, men det er selvsagt veldig spesielt å være med laget fra din egen by å vinne cupfinalen, sier han.

LES OGSÅ: Danielsen fikk tittelen sin

Måtte jobbe litt ekstra med seg selv

Selv om både Torsteinbø og Johnny Furdal er erfarne spillere som har vært med på mye i sine karriere, er det noe eget å spille en cupfinale på Ullevaal.

– Du må jobbe med litt med deg selv når du skal gå ut for laget ditt i en cupfinale. Du er litt ekstra spent, og det er litt ekstra nerver før kamp, men så fort du kommer i gang merker du ikke noe til det. Da er du inne i bobla, sier Johnny Furdal til RA.
Han synes det er vanskelig å sette ord på følelsene etter å ha blitt cupmester.
– Det er en veldig god følelse selvsagt å kunne si at du både har startet og vunnet en cupfinale. Det er ikke alle som får lov til det, og det gjør at du blir rørt, glad og det er vanskelig å beskrive den følelsen du sitter med. Det er ellevillt og strålende, bedre ord har jeg ikke for det, forteller Furdal.

LES OGSÅ: – Hele byen er sammen om dette gullet

Takker Berntsen for eventyret

32-åringen som kom fra Nest-Sotra, hadde tilbragt hele karrieren på landets nest øverste nivå. I år har han ikke bare oppfylt drømmen om å spille i Eliteserien, men han har også fått et cupgull med på kjøpet.

Det er klart at når du er 32 og blir kjøpt for 700.000 kroner har du litt press på deg. Men jeg føler at jeg har betalt det tilbake med renter nå, så det er bare gøy, forteller Furdal som sier at han har mye å takke Bjarne (Berntsen) og resten av støtteapparatet for at de valgte å satse på han

Neste år kan duoen få oppfylt en drøm som de kanskje ikke visste at de hadde. De kan også få spille i Europa.

– Det stopper jo aldri å rulle det Viking-toget her, og det å være i Viking er som et eventyr som aldri tar slutt. Bjarne (Berntsen) fortjener alle godordene han får etter å ha fått oss til å prestere som vi har gjort i år. Han er en legende i klubben, og jeg er veldig glad han tok sjansen på meg slik at jeg fikk være med på dette, sier Furdal.

LES OGSÅ: – Vi har gjort veldig mange mennesker glade nå

Bør ikke forvente medalje neste år

Men for de som håper at Viking skal gjøre det enda bedre neste sesong, og gå for medalje og vinne i Europa heller Torsteinbø litt kaldt vann i årene på folk.

– I år var målsettingen å unngå nedrykk, og det klarte vi med glans. Vi i spillergruppa visste at vi hadde gode nok spillere til å gjøre det bedre enn det, men for klubbens del var det et viktig mål. Neste år må vi justere målsettingene, men vi må forholde oss rolige. Selv om vi gjorde det bra i år er det ikke automatisk sånn at vi bør gå for å gjøre det bedre enn femteplassen, så vi kommer neppe til å gå ut med et mål om å ta medalje, sier Torsteinbø og gliser før han fortsetter:

Vi vet at vi kan slå alle lagene i ligaen med den x-faktoren vi har på topp, og vi er flinke til å ligge lavt og kontre med den hurtigheten vi har i laget. Vi frykter ingen, og i stedet har det blitt litt sånn at andre frykter oss. Likevel er det naturlig å vente seg en reaksjon neste sesong, da andre lag i større grad kommer til å forberede seg på våre styrker. Jeg hadde egentlig trodd det ville skje mer i år, men det har vært en magisk sesong og nå skal vi hjem for å feire, forteller Torsteinbø.

LES OGSÅ: «Slik lyser det av øynene til mestere»

---

Kampfakta:

  • NM menn, cupfinale
  • Haugesund – Viking 0-1 (0-0)
  • Ullevaal stadion
  • Mål: 0-1 Zlatko Tripic (51.)
  • Viking (4-3-3): Iven Austbø 6 – Sondre Bjørshol 5, Viljar Vevatne 6, Runar Hove 6, Adrian Pereira 5 – Kristian Thorstvedt 6, Kristoffer Løkberg 5 (Samuel Fridjonsson fra 75.), Johnny Furdal 4 (Fredrik Torsteinbø fra 67.) – Ylldren Ibrahimaj 5, Benjamin Källmann 5, Zlatko Tripic 7 (Rolf Daniel Vikstøl fra 90.).
  • Gule kort: Martin Samuelsen, Jan Douglas Bergqvist, Mikkel Desler Puggard, Haugesund. Viljar Vevatne, Kristoffer Løkberg, Runar Hove, Zlatko Tripic, Adrian Pereira, Viking.
  • Dommer: Espen Andreas Eskås, Bækkelaget.

---

Pål Karstensen

Frontsjef og journalist i sportsredaksjonen