Sport

Kampen om hundredelene

Å spille et musikk- og dansespill – med VR-briller på – for å bli bedre i mål? Det er en mulighet keepertrener Kurt Hegre i Viking ikke avfeier.

Bilde 1 av 4
Følg RA Sporten på Facebook!

Onsdag tok han med seg A-lagskeeperne til Revheim ungdomsskole for å teste ut VR-trening. Mulighetene er definitivt andre enn hva som var tilfellet da han begynte i 1992.

De siste årene har Viking vært flittige i sin bruk av GPS-info på keeperne. Nå ser de etter nye muligheter for å ta neste teknologiske steg.

– Jeg søker alltid nye ting ut ifra marginer. Du kan lære mye av dette som du også kan av andre idretter. Som steget inn i serven i tennis, hvordan hockeykeepere jobber med vinkler eller modigheten til håndballkeepere. Så har du opphoppet og smashen i volleyball, sier Hegre til RA og fortsetter:

– Dette er veldig nytt og det begynner å komme rundt omkring i Europa. Arsenal brukte VR som forberedelse før trening for å skjerpe keepernes sanser. De skal ut av morgenmodus. Jeg vil finne ut mer. Er det noe å hente der for oss? Så vil jeg være sikker før noe innføres.

LES OGSÅ: Adegbenro må selges nå om Viking skal få full pott

Fra ABC til X og Y

Hegre begynner i kjent stil å snakke seg varm. Keepernerden i ham har for lengst tatt over.

– Dette går på reaksjon, koordinasjon og konsentrasjon. Se hvor mye farten i fotballen har økt. Det er ikke alltid nok å redde med vanlig ABC-teknikk. Du må over på X og Y. Noen ganger er en fot og en arm nok.

– Kampen om hundredelene?

– Ja! Det er egentlig en perfekt overskrift på saken.

Han er samtidig klar på at det ikke holder at han har troen. Det er først og fremst keeperne selv som må kjøpe det.

– Kan en mann som snart blir 35 ha nytte av dette?

– Alt kan bli bedre om du prøver nye ting. Dessuten var dette gøy. Jeg svetter jo! Så gjenstår det å se om det kan bedre reaksjonsevnen over tid, sier Iven Austbø.

– Dette kan definitivt ha noe for seg. Jeg skulle gjerne hatt dette utstyret i stuen, sier kollega Amund Wichne.

LES OGSÅ: Utenlandsk interesse for å kjøpe Viking

Klokkertro

John Arne Gaard Nilsen tok keeperne gjennom VR-treningen. Han har en delt stilling som lærer og spillpedagog på Revheim. Faktisk er han kun en av tre i Norge som har stillingstittelen. Dette er ferskt.

– Det vi gjør er å ta et kommersielt spill som er bra på rytme og hånd- og øyekoordinasjon. Det er engasjerende og perfekt for å teste reaksjon, forklarer han.

Spillets navn er «Beat Saber» og det minner litt om mer kjente «Guitar Hero».

– Jeg tror at dess mer keeperne spiller dette jo bedre blir de til å tenke fort. Reagere mot noe som kommer mot deg. Det er ideen med å være keeper.

Han spilte selv fotball til første på videregående, men sto ikke i mål. Gaard Nilsen beskriver seg selv som helt rytmedød, men har spilt seg fra kategorien lett til ekspert pluss på kort tid i «Beat Saber».

Så gjenstår det å se om Eliteseriens spisser kan bli drevet til vanvidd av VR-trente Viking-keepere.

Med blodtrimmet reaksjonsevne.

LES OGSÅ: Viking tause om Sales lønn - advokat mener den kan stanses

Detter er VR-trening:

  • Virtual Reality er en kunstig dataskapt virkelighet. Dette skal måle og styrke rytme, hånd- og øyekoordinasjon.
  • Revheim ungdomsskole har eget VR-rom og har nylig startet E-sportslaget Einherjar hvor elevene skal kunne delta på kveldstid – som i et vanlig idrettslag.
  • John Arne Gaard Nilsen er lærer, men også ansatt som spillpedagog. Han er en av tre i Norge med tittelen. Treningsformen er blant annet prøvd ut på elever som ikke liker å danse på skolen. Nå testes konseptet ut på Viking-keeperne.

Mer fra Dagsavisen