Sport

De vanvittige kontrastenes år for Henningsen

Desember 2017: Eirik Henningsen sitter alene på kontoret sitt en kveld og finleser på jussen rundt å kjøpe tilbake et konkursbo. November 2018: Viking er tilbake, økonomien er under kontroll og opprykket i boks.

Følg RA Sporten på Facebook!

Han gikk hjem fra opprykksfesten klokken 20.30. Utladet og tom. Mandag kunne Eirik W. Henningsen lande og suge på karamellen. Viking har kommet gjennom sin «nær døden»-opplevelse. Klubben er tilbake.

– I fjor vinter satt jeg alene på kontoret en kveld og finleste på jussen rundt å kjøpe tilbake et konkursbo. Kontrastene er enorme, sier Henningsen til RA.

LES OGSÅ: «Et opprykk som handler om byens stolthet»

Dagen derpå

Han ser tankefullt rundt seg i nesten folketomme klubblokaler. Med en alvorlig mine. Så bryter et hjertelig smil ut. Det var mange slike i Jåttåvågen dagen derpå – fra dem som hadde kommet seg nok til å ta turen etter opprykksfesten.

Sitrende spenning ble avløst av euforisk glede og lettelse da Viking slo KIL 3–1 og rykket opp søndag. For en leder som har vært budbringer av flere dårlige nyheter og oppsigelser enn de fleste – i alle fall om en regner det fra prosentandel på ansatte – var dette sterkt.

– Kampen, og opplevelsen etter den, er noe jeg tar med meg til dagen jeg dør. Etterpå måtte jeg sette meg alene på kontoret i en halvtime. Jeg hadde behov for det, sier han.

Henningsen har vært helt nede i kjelleren sammen med Viking. Han, som nærmest satt alene med Kjartan Salvesen for å redde klubben en periode, kunne se at det hadde ordnet seg.

– Jeg gikk på opprykksfesten, men 20.30 var jeg klar for mer ro og fred. Jeg stakk hjem for å se andre omgang en gang til. Og bildene av det som skjedde etter kampen. Følelsen er ubeskrivelig god, forteller Henningsen.

LES OGSÅ: Først fest – så skal «Andy» rett i forhandlinger

Alene med Berntsen

Mandag morgen var det kun Henningsen og trener Bjarne Berntsen som hadde kommet seg ned på kontoret. Da RA var innom ved lunsjtider begynte markedsavdelingen å dukke opp. Spillerne glimret med sitt fravær. Naturlig nok.

– Nå er vi tilbake. Vi har vunnet Obos-ligaen og har kontroll på økonomien, sier Henningsen.

Samtidig er han kjapp med å advare de som måtte tro at det nå vil handle om å kjøpe en haug med nye spillere for å ta Eliteserien med storm. Det er fortsatt stramt i Viking. Nå skal det bygges på ny med innsiden av hodene. Det skal legges stein på stein. Neste steg handler om å etablere seg i Eliteserien.

– Vi kunne overleve som vi gjorde i 2018 på grunn av emisjonspengene, banken og avtalen med kommunen. De rundt 15 millionene vi vil tjene ekstra på å spille i Eliteserien er omtrent på nivå med de ekstraordinære emisjonspengene fra 2017. Det er ikke sånn at vi kan klaske ti millioner på bordet til nye spillere. Det må gå ut fra driften.

– Så nøkkelen her blir å finne gode gratisspillere å lønne dem?

– Det er korrekt. Vi må være smarte og gode i spillerlogistikken. Som vi gjorde i sommer, sier han.

LES OGSÅ: Han kan bli aktuell for Viking-retur

Eksterne penger nøkkelen

Å handle smart kan fort inkludere å hente tilbake tidligere Viking-spiller Ross Jenkins – som var på stadion søndag.

– Nettopp. Det er slik vi må tenke og slike typer vi må se etter, sier Henningsen.

Henningsen peker også på det som er nøkkelen for opprykk.

– Jeg tror ikke det hadde gått om ikke vi hadde fått inn Johnny Furdal, Sondre Bjørshol, Axel Oskar Andresson, Even Østensen og
Ylldren Ibrahimaj i sommer. Klubben kunne kanskje klart et par av dem alene. De fire millionene vi fikk fra utsiden til kjøp var nøkkelen.

Klubblederen hadde fått over 200 SMS-er med gratulasjoner mandag. Fra gamle spillere, ledere i næringslivet og venner.

– Jeg må i gang for å få svare alle. Det er vanvittig rørende.

Så haster han av gårde for litt lunsj. Så begynner jobben med å rigge Viking for Eliteserien.

LES OGSÅ: – Opprykket betyr enormt mye

Mer fra Dagsavisen