Sport

Den nye istiden – slik vurderer Higson de nye spillerne

Sportsdirektør Pål Higson endret rekrutteringsprosessen for å bygge et nytt Oilers-mannskap.

Følg RA Sporten på Facebook!

Sportsdirektør Pål Higson i Oilers forteller at det var mange spillere som glapp for Oilers før de fikk satt årets spillerstall, men at han er veldig godt fornøyd med lagets komplementære ferdigheter.

– I løpet av en rekrutteringsprosess går du gjennom mange potensielle spillere, og det er alltid noen spillere du prøver å få som du ikke får. Det henger sammen med at de beste spillerne ikke vil spille i Norge, men du prøver å balansere laget, slik at du får inn et godt nok sett av komplementære ferdigheter. Det vil alltid være noen mangler og kvaliteter du ikke får inn, men det er vanskelig å peke på om manglende blir avgjørende eller om du har nok av de andre ferdighetene til å kompenser, sier Higson til RA.

LES OGSÅ: Oilers vant første treningskamp for sesongen

Slik vurderes de nye

Oilers har hentet inn Patrick Ulriksen, David Morley, Stephan Vigier, Phil Lane, Brandon Burlon, Mario Lucia og Jacob Legace. Slik vurderer Higson sine nye spillere:

  • Patrick Ulriksen er en solid norsk hockeyspiller. Han har en fin blanding av offensive og defensive kvaliteter som back. Han er moderne i spillestilen, og spiller tøft for størrelsen. Han er god med puck, og har vært rundt i ligaen og skaffet seg godt med GET-ligaerfaring og er en bra person vi er glade for å få inn i gruppen.
  • David Morley er hentet for sine kreative egenskaper, og skal få den friheten til å skape mål og målpoeng for seg selv og andre. Han blir spesielt viktig for oss i powerplay.
  • Stephan Vigier har en herlig kombinasjon av et målfarlig og godt skudd, og gjør mål på veldig mange situasjoner. Samtidig har han et godt blikk for spillet, og kan sette opp andre. Han er veldig god i undertall, og uten tvil en av ligaens beste toveiscentere.
  • Phil Lane er en typisk ving. Han er opportunistisk rundt kassen, og hentet inn for å score mål. Han er sterk langs vantet, og vinner mange dueller med puck. En spiller som kan skape plass for andre, men som også har ferdigheter nok til å dra av spillere og score selv.
  • Mario Lucia er et offensivt våpen, som kan gjøre mål og poeng på mange forskjellige måter. Han har et godt skudd, har god fart og kan finte. En typisk offensiv teknisk ving, som vil være viktig i det offensive spillet.
  • Brandon Burlon er hentet inn for å være vår toppback i powerplay. Han er offensivt anlagt med mange års erfaring fra AHL. Vi forventer at han blir en toppback i ligaen i år, og at han kommer til å tilføre oss mye i alle deler av spillet.
  • Jacob Legace kommer fra tre sesonger i SHL, og er en solid tilvekst for oss i alle spillets faser. Han er sterk fysisk og har gode lederegenskaper. Blir en sentral brikke i både undertall og overtall, og kommer til å være en dominant spiller i år.

Endret rekrutteringen

– Vi har bygd et lag basert på måten vi ønsker å spille hockey på, og måten Todd ønsker å spille hockey på. Vi har mye fart, vi har mange målscorere i laget og stor offensiv kraft. Bevegelighet har vært et viktig kriterium, da vi skal ha et lag som skøyter mye. Spilleforståelse har og vært et viktig krav, slik at vi har spillere som kan tilpasse seg skiftende roller i vårt arbeidsmønster, sier Higson som føler seg trygg på at de har satt sammen et lag som vil kjempe i toppen.

På grunn av at laget ikke deltar i CHL, har også selve rekrutteringsarbeidet vært annerledes.

– I år har vi ikke følt vi har trengt å ha et lag som er konkurranseklart til midten av august. Vi har hentet flere spillere direkte fra USA, og også litt yngre spillere. Vi har rekruttert mer med tanke på gjennomføringen av sesongen, da vi vet av erfaring at de som kommer direkte fra Nord-Amerika trenger litt mer tid til på å etablere seg, sier Higson og fortsetter:

– Tidligere har vi vært litt mer vare med å hente direkte fra Nord-Amerika, da vi gjerne ville ha flere spillere som hadde erfaring med europeisk hockey og som hadde vært gjennom tilvenningsperioden for å få dem klare til CHL, sier Higson.

LES OGSÅ: Styrer unna spådd markedsnedtur

Manglende CHL-spill kan være positivt

11. september er første seriekamp borte mot Storhamar. Da skal spillerne være klare.

– Det er mange år siden vi ikke har startet sesongen med betydningsfulle kamper i CHL, men vi har lagt opp preseason på en måte som gjør at vi får noenlunde den samme matchingen. I den situasjonen vi er i nå kan det slå positivt ut at vi får litt ekstra tid med nye spillere og nytt trenerteam, sier han.

Etter den spesielle avslutningen på forrige sesong, mener Higson Oilers går inn i årets sesong på en litt annen måte enn tidligere.

– Før har det, kanskje underbevist, bare eksistert en forventning om at vi kommer til å vinne ett år til, men nå har det endret seg litt. Den tiden som har vært fra mai og utover har det vært en positiv forventning fra alle som har vært innom. Alle gleder seg til ny sesong og alt fra spillere, fans og ansatte er litt revansjesugne og gleder seg til en ny sesong, sier han.

LES OGSÅ: Sparta slo Oilers i Ironman-konkurransen

Mer fra Dagsavisen