Sport

Freder spillerlønn ved tidlig exit

Konsekvensene ved å ryke ut i en kvartfinale vil selvsagt være sterkt merkbare økonomisk for Oilers. Likevel vil eier Tore Christiansen heller bruke flere kroner til spillerlønning enn å kutte.

Følg RA Sporten på Facebook!

Dersom Oilers skulle ende sin sesong mot Frisk sier det seg selv at det slår ut på mange nivå. Summen blir lavere inntekter. Likevel er Tore Christiansen tindrende klar når RA lurer på om et slikt scenario er synonymt med kutt i spillerlønningene i 2018/2019.

– Nei! Vi må heller opp på den posten, sier han.

– Hvordan skal dere betale for det med et potensielt regnskapsminus?

– Selskapet har 25 millioner i egenkapital. Vi har også eiere med dype lommer og et stort ambisjonsnivå.

LES OGSÅ: Sveum ikke i tvil om hvor feilen ligger

Tydelig – ikke breial

Christiansen er samtidig kjapp med å påpeke at han ikke ønsker å framstå som breial rundt et så følsomt tema som økonomi.

– Men å være tydelig er noe helt annet. Om vi ikke skulle lykkes med å ta oss til semifinalen vil det ikke påvirke klubbens ambisjoner eller økonomiske vilje og evne til å investere i sportslig apparat. Snarere tvert om dersom det er det som vil være et nødvendig virkemiddel – noe jeg faktisk ikke tror det er.

Christiansen påpeker at klubben etter sesongen vil gjøre en totalvurdering. Den uttalte ambisjonen er topp tre i serien og finale i NM. Det vil ikke endre seg.

– Så er det vårt ansvar å sørge for at forutsetningene er til stede for å nå disse, sier klubbens storaksjonær.

LES OGSÅ: Slik var den tredje kvartfinalen

Glad Higson

Den klare meldingen gleder selvsagt sportsdirektør Pål Higson stort. Det er han som forvalter budsjettposten.

– Selvsagt er det kjekt at vi har eiere som vil satse på produktet og har tro på at vi eventuelt skal reise kjerringen, sier Higson.

Klubben har ligget stabilt på lønn til spillere og trenere de siste årene. Her kommer også ting som signeringsbeløp og agenthonorar inn i bildet. De eldste elitelagene spiller også inn i dette budsjettet. Likevel er de et par millioner lavere enn hva de var på det høyeste nivået i Oilers-historien. Higson erkjenner at lønn betyr noe.

– Lønn er selvsagt en faktor når spillere skal bestemme seg. Så vet vi at hovedvekten av norske spillere kommer fra Østlandet. Det er dyrere for oss å signere dem enn det er for østlandsklubbene. De må ha et insentiv for å velge oss. Så kommer det bokostnad og flytting med i regnestykket. Vi har blitt en attraktiv klubb og må gi en attraktiv pakke. Så når vi henter spillere – og forventer profesjonalitet og trening på dagtid – da må vi legge forholdene til rette, sier Higson.

Høyere snittlønn

Etter det RA kjenner til ligger de best betalte spillerne i Oilers litt i overkant av millionen i godtgjørelse – om du legger sammen lønn, bolig, bil og bonuser. De er ikke milevis over hva de andre toppklubbene har betalt sine beste de siste årene.

– Det er ikke veldig store forskjeller på topplønnen. Fra gammelt av er vårt lag dyrere fordi snittet vårt på lønn er høyere. Vi betaler mer til midten og ned i hierarkiet. Ettersom vi ønsker å trene på dagtid må de ha en livsstil som går opp. Da blir kosten dyrere. Når det kommer til de best betalte er det spillere i ligaen som tjener like mye som våre, sier Higson.

Mange henger seg opp i totalbudsjett når de peker på at Oilers er i en egen liga. Så er det lett å glemme at klubben har en mye større og dyrere organisasjon enn de fleste. Det er også verdt å merke seg høyere reiseutgifter. Klubben svir av mellom tre og fire millioner årlig. Dessuten er kamdagsdriften av DNB Arena både mer innbringende og dyrere enn for alle andre med skjenkebevilling. Da kreves godkjente vakter og dugnad er ikke et tema som hos de andre.

– Frykter dere at attraktiviteten til Oilers går ned når dere skal ut i spillermarkedet med en svak sesong i år?

– Det er neppe en utfordring nå, men kan bli det uten suksess i et lengre perspektiv, sier Higson.

Han vet utmerket godt at spillere vil vinne noe. Sikkerheten for det ga for eksempel Oilers et navn som Eric Nystrom i fjor.

– Det viktigste er nok uansett at ambisjonene er på plass. Så må spillerne lage suksessen, sier Higson.

Vil merkes på flere fronter

I åtte sesonger på rad har Oilers kommet seg til NM-finaler. Dersom det ikke skulle skje denne sesongen vil det selvsagt merkes tydelig på mange fronter. Samtidig er daglig leder Kjetil Bøe klar på at klubben ikke har budsjettert med det. De opererer i større grad med prognoser og scenarioer enn budsjetter som sier de skal klare noe som helst.

– Vi har et skjema for hvert av alternativene. Så vet vi jo ganske bra hva som ligger i potten på de forskjellige alternativene for hvor langt vi når i sluttspillet. Det ligger jo også et årsbudsjett i bunn, sier han til RA.

Bøe peker på at klubbens budsjetter går på år. Ikke på sesong. Dermed er det over et halvt år igjen på å rette opp eventuelle tap dersom det ikke går som alle håper nå og Oilers ryker tidlig ut.

– Men dere vil merke godt at om det ikke blir lukrative finalekamper?

– Det er klart. Det er lett å regne seg til at finale er attraktivt. Det er bare å ta tilskuertall og gange opp med prisene våre på nettet, sier Bøe – og utelater kronene hver tilskuer legger igjen.

At det kom 2856 tilskuere på første kvartfinale var likevel bedre enn prognosene.

– Vi har aldri solgt 4000 billetter i kvartfinalene. Det ligger innbakt i prognosene. Tallet i første kamp var bedre enn ventet.

Om Oilers ikke tar nytt gull går klubben også glipp av gullbonuser fra samarbeidspartnerne.

Dette er innbakt i alle avtaler. Bøe vil ikke ut med prosentsatsen.

– Det er et par prosent og ganske standardisert, sier han.

Oilers spiller fjerde kvartfinale onsdag i DNB Arena. Laget ligger under 2-1 for Frisk i kamper, men drømmen om å ta NM-gull nummer sju på rappen lever fortsatt i beste velgående.

Mer fra Dagsavisen