Sport

Viking: – Vi er ydmyke til rollen

Utviklingssjef Mats Ullereng i Viking er veldig lydhør for den kritikken både Hinna og andre klubber måtte ha overfor måten de driver talentutvikling. Samtidig forsvarer han hvorfor tre av Hinnas største talenter ble hentet nå.

Følg RA Sporten på Facebook!

Ullereng erkjenner at Hinna-spillerne kunne hospitert også kommende sesong hos Viking.

– Det kunne vært et alternativ. Men vi taper anledning til å påvirke spilleren i en kritisk fase. Den individuelle tilknytningen ville ikke blitt like tett. Vi vil sikre treningsintensitet, antall kamper, hva en trener på og hvordan. Dette skal være en fysisk og mental prosess som gir best mulig resultater, sier han til RA.

LES OGSÅ: Kompisgjengen som plukkes i filler

Benekter press

Ullereng benekter at Viking har presset disse spillerne og truet med «at det er nå eller aldri» om en overgang til Viking. Han peker på at det er spillerne selv, og foreldrene, som har ønsket å ta steget over til Viking.

– Vi har sagt at vi må prioritere i forhold til spillergruppen totalt sett. Vi kan ikke ha med flere inn på kampene som ikke trener til vanlig med laget av hensyn til de andre, sier Ullereng – og peker på at det må gjøres et valg på et tidspunkt.

– Hva er Vikings hovedincentiv for å få inn spillere og når bør de inn i et elitemiljø?

– Det er ikke noe fasit på når en spiller bør bytte klubb. Det kommer an på miljøet man er i. Nå har vi blitt vurdert av Toppfotballsenteret til å være et av de beste miljøene i Norge på utvikling. Da er det viktig for oss å få være med på utviklingen. Så er tidspunktet avhengig av mye. Miljø, person ferdighet, reiseavstand. Det viktige er å gi en god anledning til å utvikle seg. Det må legges ned mye strukturert arbeid for å best. Vi ønsker at de beste skal bli bedre. Slik at neste Kristoffer Haugen ikke går til Molde, men til utlandet.

Omdømme

– Hinna vil gjerne bidra til å løfte Viking, men føler dere som en konkurrent på mange plan nå. Skjønner du det?

– Jeg må svare både ja og nei. Vi er ikke konkurrenter. Det er et godt stykke mellom Hinna og Viking på ressursene som legges i det. Men vi skal samarbeide. Og ha et godt forhold. Vi snakker gjerne med alle klubbene og går i dialog for å samarbeide. I fjor hadde vi 20 trenerutviklingstiltak i klubbene rundt oss og fire fellestiltak på stadion. Vi er på gang med noe. Så har vi også ansatt en trenerutvikler. Femti prosent av rollen hans skal være å utvikle de rundt oss. Det skal være en fagplan og en struktur.

– Er det en fare for at de som skal være fansen til Viking blir fiender om dere trør dem på tærne?

– Det er vanskelig for meg å svare på holdningene til folk i klubbene rundt oss. Men vi skal være veldig observante på det. Omdømme er viktig. Vi har en strategiplan og skal bruke 2018 på å se om vi kan gjøre noe annerledes. Også for å heve kvaliteten på spillerutvikling. Både i Viking og utenfor.

Mer fra Dagsavisen