Sport

Kompisgjengen som plukkes i filler

Historien om Hinnas G16-lag er historien om en kompisgjeng som har vunnet omtrent alt som er mulig å vinne og holdt sammen siden de var helt små. Nå faller det unike byggverket fra hverandre og spillerne jaktes ned av blant andre Viking og Sandnes Ulf.

Følg RA Sporten på Facebook!

Tilbake står en litt oppgitt klubb, sinte foreldre – om mange gutter som mister sitt miljø.

Historien om laget til Hinna startet da en ivrig foreldregruppe tok tak på et tidlig tidspunkt. De har holdt sammen og dannet et unikt treningsmiljø i bydelsklubben. Resultatet har blitt et lag som har blitt kretsmestere tre år på rad. De har vunnet omtrent alt de har stilt opp på av turneringer – og de har to landsdelsspillere.

Nå slår miljøet sprekker.

– Tre av spillerne er alt klare for Viking. Så kan noen av dem være aktuelle for Sandnes Ulf, sier daglig leder Hans Arne Haga i Hinna.

I utgangspunktet ønsket både Hinna, trenerteamet og flere av foreldrene å holde det unike treningsmiljøet samlet i ett år til. Planen var å la dem spille både på A-lag, G16 Elite og G19 Elite.

Slik blir det nå ikke. Toppklubbene har lenge gjort framstøt, men med den nasjonale G16-serien i bakhånd, en serie Hinna selv ikke har forutsetninger for å delta i, endte det med overgang for flere av spillerne. De samme spillerne har lenge hospitert i Viking. Det har vært et samarbeid.

– For oss som klubb er det på et eller annet tidspunkt rett å la spillerne gå. Dette er også et spesielt tilfelle. Slike årganger får du ikke hvert år. Derfor ser vi kanskje litt annerledes på det enn normalen, sier Haga.

– Hvorfor?

– Fordi dette treningsmiljøet var så bra at det var verdt å ta vare på.

Klubbens daglige leder erkjenner at de nå får utfordringer for en gruppe som har holdt sammen siden tidlige barneår.

– Vi må sørge for at alle tas vare på. Det er både ivrige spillere og foreldre som syns det har vært supert å være en del av dette, sier Haga.

Så er spørsmålet om det er mulig.

– Hva tenker du om måten Viking har angrepet dette for å få spillerne på?

– Det får Viking selv svare på.

– Spillerne, da? Hva vil de selv?

– Det er det vanskelig for meg å si. Jeg har ikke sittet tett nok på. Men selvsagt er det noen som har ambisjoner om spill i Viking.

Foreldrene tok tak

Haga forteller at klubben har behandlet laget som alle andre.

Det er en ivrig og kompetent foreldregruppe som har skapt det unike miljøet.

– Utfordringen vår nå er at vi mister ressursene og miljøet. De ivrigste spillerne og de ivrigste foreldrene – som også er en ressurs for Hinna. Dette fra et lag det var god «drive» i. Resultatet av det er at i Stavanger-fotballen er det noen få som får et svært godt tilbud. Andre, som ikke var et stort nok talent der og da, får et tilbud som kanskje er svakere i breddeklubbene, sier Haga.

Ingen sutreklubb

Han er ekstremt opptatt av at Hinna ikke skal framstå som noen sutreklubb. De vil ikke framstå bitre.

Hinna ønsker et godt forhold til sin store nabo og har et godt samarbeid med klubben.

– De spillerne som har valgt å gå til Viking ønsker vi all mulig lykke til og håper de får oppfylt sine ambisjoner og drømmer.

Peker på feilslått modell

Likevel letter Haga litt på sløret.

– Vårt utgangspunkt er at Viking skal være et topplag. Vi vil gjerne bidra til spillerutvikling. Vi ønsker at de skal lykkes. Men akkurat nå oppleves de som en konkurrent på veldig mange flater. Hvordan kan Stavanger-fotballen sammen løfte Viking? Det må jo være målet, sier Haga.

De som har vært involvert i G16-laget til Hinna er ikke like varsomme i tonen – og oppfattelsen av Viking – som klubbens daglige leder.

Det pekes på en norsk talentmodell som er selve kimen til konflikt når alt skyves inn i toppklubbene og deres akademier. Flere sentrale aktører rundt laget i Hinna spør seg om det i det hele tatt er mulig å satse på fotball i yngre årsklasser for breddeklubber med dagens modell og akademiklassifisering. Selv om det ikke alltid skjer like offisielt står de store klare med fiskestengene fra ungene er 12–13 år. Sluken rettes både mot foreldre og unger.

Foreldre: Svært oppgitt

Tore Netland har hatt en sønn med i satsingen til Hinna. Han er svært oppgitt.

– Jeg har vært med litt på materialforvaltersiden og har en sønn som nok er god i middelsdelen av dette laget. Det som fortviler meg er at kameratgjengen løses opp. Det gir masse uro og problematikk og det tapper energi å stable på plass nye løsninger rundt laget. Treneren, som har bidratt siden starten, orket blant annet ikke mer. Det er alle de andre guttene som får føle på konsekvensene når det splittes, sier Netland, og fortsetter:

– Jeg sier ikke at min sønn kommer dårligere ut. Nå får han nok spille mer. Men Viking bruker nasjonal serie som pressmiddel og lokkemiddel for å få våre beste spillere. Det har blitt hvisket og tisket i gangene. Det er ikke bra. Viking kunne fått den samme effekten med samarbeid og videre hospitering. I forhold til den nasjonale G16-serien har det vært åpent for det. Det har vært intensjonen med denne serien. Så hører vi snakk fra foreldre som forteller at Viking har kommunisert ut at spillerne må komme nå. Neste år er det for seint. Det er bare tull.

Han forteller at han har ringt daglig leder Eirik Henningsen i Vikings AS for å lufte sin frustrasjon på hvordan klubben driver.

– Nå står det igjen 25 foreldrepar som er sinte på Viking. Det er gørr dumt at de ikke skjønner hva de gjør og hva konsekvensene er.

Netland ser at saken har mange sider. Viking har sine grunner til å hente Hinnas stortalenter. Men Netland er helt overbevist over at måten Viking driver sin satsing mot yngre fører til publikumssvikt for A-laget. De skaper seg fiender ved å hente for tidlig fra de mindre klubbene.

– Så har du foreldre som dytter ungene fram og gutter som kanskje selv vil også. Men poenget mitt er stemningen som nå hersker i regionen og hos klubbene. Dette slår tilbake på Viking. Så har det hersket en feighet rundt å peke på dette og si det høyt her. Alle har stått med hatten i hånden og bukket for Viking.

Les Vikings tilsvar her.

Mer fra Dagsavisen