Sport

«Den vanskelige spådommen»

KOMMENTAR: Over tre dager vil RA-sporten presentere sine tips for Eliteserien 2017. Under kan du lese sportsleder Espen Iversens betraktninger om en bunnstrid – som fort kan inkludere Viking.

Følg RA Sporten på Facebook!

At RA-sporten tipper Viking så langt nede som 12. plass på tabellen er ikke vanlig kost. Det er heller ikke omstendighetene i Jåttåvågen.

Dersom noen kunne gitt en garanti for at Viking fikk beholde sine elleve beste spillere gjennom sesongen, samtidig som de unngikk skader, hadde vi selvsagt pekt de mørkeblå mot langt luftigere steder på eliteserietabellen i 2017.

LES OGSÅ: Slik har «Batty» påvirket Viking

Slik er det likevel ikke og vi er nødt til å ta hensyn til det store bildet. Der er det så mange ukjente faktorer er nesten umulig å spå om Viking i år.

Det har sett OK ut på banen i vinter, men utenfor er det fortsatt svært nedslående med et nytt gigantunderskudd i trynet for 2016. Det vil selvsagt spille inn i 2017. Så sant noen vil kjøpe, til en noenlunde fornuftig pris, så vil Viking selge.

I et verst tenkelig scenario er det ikke usannsynlig at Viking mister både Samuel Adegbenro, Kristoffer Haugen og Karol Mets i sommer.

Tar du videre bort lånespillerne Michael Ledger og Kwesi Appiah gir det en enorm usikkerhet om hva som vil skje etter sommeren. Her gjelder det å kare til seg hvert et poeng som er mulig i første del av sesongen. Husk at klubbens poengfangst var på bunnivå i siste halvdel av 2016. Det er faktisk en grunn til at man internt har satt et mål om å holde seg – og at spillerne ikke har satt noe tabellmål.

LES OGSÅ: Stresser ikke over null scoringer

Like under Viking – på den siste trygge plassen – tror vi Christian Landu Landus Tromsø vil bli å finne. Laget har ikke mistet så mange tunge navn og vil få Tom Høgli hjem i løpet av sesongen. Dersom jugoslaven Slobodan Vuk på topp, samt de to nykommerne fra Senegal slår til, tror vi Bård Flovik kan unngå mer heiskjøring denne gangen.

Stabæk tror vi nok en gang skal få kjørt seg for å overleve. Laget solgte sin kanskje beste spiller i Birger Meling i vinter, mens flere andre nøkkelspillere har forsvunnet ut. Gamle eliteserietravere som Håkon Skogseid og Franck Boli har returnert. Inn har også den sedvanlige håndfullen av rimelige utenlandske spillere kommet. Klubben må også fortsatt leve med usikkerhet rundt arena og økonomi.

Sandefjord er norsk fotballs store heislag de siste årene. Vi tror Lars Bohinens litt naive tiltro til fin fotball igjen vil straffe seg. Heisen til andre etasje står klar.

Det gjør den også for Kristiansund. Opprykket i fjor var imponerende, men de framstår ikke særlig forsterket til møtet med landets øverste divisjon. Mange må ta et nytt nivå fort om det skal være liv laga. Vi tror dette blir for tøft for Sean McDermott og co.

Vårt tabelltips eliteserien 2017:

1. RBK
2. Odd
3. Molde
4. Vålerenga
5. Strømsgodset

6. Sarpsborg 08
7. FK Haugesund
8. Sogndal
9. Brann
10. Aalesund
11. Lillestrøm

12. Viking
13. Tromsø
14. Stabæk
15. Sandefjord
16. Kristiansund

Nyeste fra Dagsavisen.no: