Sport

– Forskjellen på lagene har aldri vært mindre

Lokale fotballeksperter RA har snakket med mener nivåforskjellen på Sandnes Ulf og Viking aldri har vært mindre i det lagene går inn i sesongen med vidt forskjellige utgangspunkt.

Følg RA Sporten på Facebook!

Sjelden har det vært større usikkerhet rundt Viking, og negativiteten rundt klubbens økonomi har vært stor. Det håper klubblegende Tore Haugvaldstad de mørkeblå kan snu til noe positivt.

– Vi går inn i en sesong der jeg tror veldig mange har få forventninger til Viking. Det er mange usikkerhetsmomenter knyttet til både økonomien og spillerstallen, i tillegg til eventuelle nye spillersalg. Men det er ofte i sånne situasjoner lag kan overraske og gjøre tips til skamme. Det må være håpet for oss som holder med Viking, sier Haugvaldstad til RA.

LES OGSÅ: Viking 13 prosent unna budsjettmålet

– Viktig med en god start

Keeperen med 288 kamper for Viking tror på en tilværelse på nedre halvdel.

– Viking er avhengig av å beholde nøkkelspillerne på banen, og så er det viktig å få en god start for å få selvtillit inn i gruppen. Selv om de neppe vil innrømme det selv, er det nok også mange i klubben selv som er litt usikre på hvor de står før sesongen. Jeg håper de kan klatre opp på øvre halvdel, men det blir ingen enkle kamper for Viking i år, sier han.

Dagen før Viking serieåpner mot Vålerenga, starter Sandnes Ulf på ny kampen for opprykk mot Elverum.

– Det har vært en del utskiftninger av gode etablerte spillere som har bidratt i flere år, og det er alltid usikkert når nye spillere skal inn i gruppen. Men av det jeg har sett synes jeg det ser bra ut, da de har hentet gode spillere som har levert på et høyt nivå tidligere og som virker sultne etter å vise seg fram, sier tidligere Ulf-spiller Tom Erik Maldal.

LES OGSÅ: Viking hentet opp Sandnes Ulf

Mindre forskjeller

Begge mener forskjellen på et Sandnes Ulf med opprykksambisjoner og et Viking-lag som er spådd på nedre halvdel aldri har vært mindre enn i år.

– Nivåforskjellen er ikke vanvittig stor akkurat nå. Viking har tradisjoner og skal være et bedre lag, men det har aldri vært så jevnt som det er nå. Men det er ikke bare i forholdet Viking–Ulf, det gjelder over hele linjen i Norge, sier han.

Haugvaldstad er enig.

– Den nederste delen av eliteserien og den øverste delen av OBOS-ligaen blir det mindre og mindre forskjell på. Sandnes Ulf ligger ikke langt bak Viking i styrkeforhold, men over en sesong skal Viking fortsatt ha høyere kvalitet enn, sier han.

LES OGSÅ: Sandnes Ulf 20 prosent unna budsjettmålet

Offensiv slagkraft

Han mener det er den offensive slagkraften som fortsatt er Vikings største mangelvare.

– Hvis Viking klarer å utvikle ving/backspillet sitt slik at de kommer til flere innlegg, og får flere med inn i boksen, tror jeg det vil hjelpe. Spesielt hvis Viking klarer å snu trekanten på midten når de selv har ballen for å gå i angrep, sier keeperen som er spent på Kwesi Appiah.

Maldal tror ikke det offensive er et problem for de lyseblå.

– Sandnes Ulf har vært privilegert i flere år, men jeg tror Kent Håvard Eriksen, Roy Miljeteig og Kjell Rune Sellin har muligheten til å erstatte Pontus Engblom, sier han.

LES OGSÅ: Appiah ga klart svar

Krysser fingrene for dem begge

Oddbjørn Fiskå tror kollektivet blir det viktigste for både Ulf og Viking.

Fiskå var så seint som i fjor trener hos de lyseblå, og mener klubben har rekruttert godt.

– Jeg synes det ser veldig spennende ut i år for Sandnes Ulf. De virker å ha en fin sammensatt stall, med god balanse og godt samhold. Utfordringen blir å erstatte Pontus Engblom, men av det jeg har sett i år kan kollektivet Sandnes Ulf bli enda bedre enn i fjor, sier han og fortsetter;

– Det kan være en utfordring med mange nye spillere med tanke på samhandling og relasjonelle ferdigheter, men det er de nok klar over selv også.

Fiskå tror også Viking må satse på kollektivet.

– Viking er litt i samme situasjon, da de må stole på kollektivet for å berge plassen. Jeg krysser fingrene for en god sesong for dem begge, og håper Viking klarer seg greit, sier han.

LES OGSÅ: Dybevik og Larsson på landslaget

Burchnall forventer opprykk

Ian Burchnall er enig i at nivåforskjellen ikke er enorm, og forventer at Ulf rykker opp i år.

– Sandnes Ulf har en veldig god stall med mange gode fotballspillere, så alt annet enn et opprykk bør egentlig være skuffende. Sammen med Bodø/Glimt holder jeg dem som opprykksfavoritter, sa Ian Burchnall til RA før lokaloppgjøret mellom lagene som endte 3–3 forrige uke.

Trenerkollega Bengt Sæternes sier at Viking er en god målestokk for laget hans.

– Viking er fortsatt et bedre lag enn oss, da de er en etablert eliteserieklubb. Viking er en topp 20-klubb i Norge, og hører hjemme i toppen. Det er der de bør styre seg inn, og det er der vi også ønsker å være, sier Sæternes.

LES OGSÅ: Sterk start for Vikings trenerduo

Nyeste fra Dagsavisen.no: