Nyheter

Slik håndterer du hersketeknikkene

– Vi må først og fremst være bevisste på at de finnes og brukes, sier NRK-profil Sigrid Sollund.

Usynliggjøring, latterliggjøring, tilbakeholdelse av informasjon, fordømmelse uansett hva du gjør og påføring av skyld og skam. De fem hersketeknikkene ble på 70-tallet gjort kjent og popularisert av SV-politiker Berit Ås. Nylig tok NRK-profil Sigrid Sollund opp tråden etter henne, og ga ut boken «Hersketeknikker. Nyttige og nådeløse». Sollund mener flere grep kan tas for å oppdage hersketeknikkene og hindre at de ødelegger for oss.

– Først og fremst må vi være bevisste på at de finnes og brukes. Da kan vi kjenne dem igjen og skjønne at de nødvendigvis ikke handler om at vi er dumme, små eller uvitende  – men at det er hersketeknikken som gjør at vi føler oss sånn, sier hun til RA.

– Så kan vi velge om vi bare vil la det passere, kanskje med en liten kommentar som viser at vi ser hva som skjer, eller om vi vil forfølge det.

Å ta det opp kan gjøre situasjonen ubehagelig, men det er lov å bli sint og irritert, påpeker hun.

– Forsøk å unngå å rope «hersketeknikk», ta heller tak i det som skjer og legg bevisbyrden hos den andre. Spør hvorfor han eller hun kommenterer utseendet ditt eller tillegger deg meninger du ikke har.

Men å bli oppmerksom på hersketeknikker innebærer en hårfin balanse, minner Sollund om.

– Noen ganger kan det være lurt å minne seg på at mennesker kan oppfatte en situasjon veldig ulikt, og at det er fort gjort å tolke andre verre enn det er grunnlag for. De fleste mennesker vil også korrigere sin egen oppførsel når de blir gjort oppmerksom på hvordan de virker på andre, sier hun.

Mer fra Dagsavisen