En gondolbane over Lysefjorden vil kunne øke turismen til Prekestolen, lett tilgjengelig fra hele Europa, til minst én million turister i året, skriver Pål Mitsem. Tegning: Ståle Ådland

Satsingen på reiseliv i Rogaland er altfor dårlig

DEBATT: En gondolbane kan gjøre reiselivet viktigere enn «oljå».

Tekst: Pål Mitsem

Det er ikke bare reiselivet og lokalpolitikernes skyld at det ikke går bedre med reiselivet i Rogaland. Pressen, og ikke minst Stavanger Aftenblad, må ta sin del av skylden.

I et leserbrev til Stavanger Aftenblad fra mai 2015, som ikke ble inntatt, anmodet jeg reiselivet om å komme opp fra sitt stabile sideleie. I følge morgennyhetene på NRK Radio i dag mener Kristin Krohn Devold i NHO reiseliv at «satsingen på reiseliv er alt for dårlig i Rogaland!» Vet hun hvor rett hun har?

Det forteller litt om reiseliv, lokalpolitikere og pressen i Stavanger at et av de største nasjonale ikoner i Norge, på linje med Eidsvoll og Stiklestad, Rikssamlingsstedet Ytraberget i Hafrsfjord, ligger øde, feilmerket og nesten ufremkommelig i Sola kommune.

LES OGSÅ: Kommunene må komme sterkere på banen når det gjelder besøksstrategier

Ordføreren Ole Ueland (H, Sola) har nettopp meddelt meg som svar på et forslag om dugnad på Rikssamlingsstedet at det er Sømmebukta kommunen vil satse på fremover. Det er et sted som ikke har noen som helst tilknytning til Rikssamlingen, og som dessuten ligger i rød flystøysone ved enden av hovedrullebanen for en internasjonal flyplass! Hva gjør Aftenbladet når jeg appellerer til avisen? Jeg har fått beskjed fra øverste hold at man vil følge med i debatten om et eventuelt Rikssamlingssted som en interessert tilskuer, men at man ellers vil vente og se. 

Her kan man med enkle midler få en turistattraksjon som blir større og viktigere enn Stiklestad, som i bunn og grunn bare er stedet der man tok livet av en konge som hadde for liten hær. Det naturlige amfi på Rikssamlingsstedet gir plass for minst 5000 tilskuere, og kan bli en utmerket arena for operaer og syngespill som alt er laget.

På et tidspunkt hvor man har fått bygget en flott gondolbane på Loen, som tegner til å bli en stor økonomisk suksess (til tross for særdeles vanskelig tilgjengelighet for tilreisende), og hvor man på Voss skal fornye gondolbanen der, er det nesten umulig å komme til i Aftenbladet med saklig informasjon om en gondolbane til Rygertoppen (fjelltoppen med utsikt til Stavanger og hele Ryfylke som sperrer utsikten fra Prekestolen mot Nordsjøen). Hvis man hadde gitt dette 1/10-del av den spalteplass som har vært benyttet på forslaget om naturpark i Prekestolområdet (som i særnorsk versjon for naturparker utelukker mekaniske innretninger, selv om de er lydløse og miljøriktige) ville jeg vært fornøyd. 

En gondolbane til Prekestolen blir lett tilgjengelig fra hele Europa, ikke minst når Ryfast blir åpnet. Basert på innhentede opplysninger om turistattraksjoner andre steder, garanterer jeg 1 million turister i året, og en glimrende økonomisk forretning. De 300.000 i året som vil gå fra Prekestolhytta og den kostbare parkeringsplassen der vil ikke bli hindret på noen måte. 

LES OGSÅ: Flere håper på Tom Cruise-effekt

Men de kan ta et enkelt måltid på det flotteste utkikkssted i Norge, og får et alternativ til å bruke naturen som do og søppelplass.  Reiselivsnæringen kan bli viktigere enn oljå i Stavanger.  

Når representanter for det fremste gondolbaneselskap i verden kommer til Stavanger i slutten av måneden for å se nærmere på et konkret prosjekt, vil reiselivsledere her helst holde det utenfor offentligheten, og vil ikke engang samle reiselivsnæringen. Det er ikke lov å si at man her kunne få 1 million turister i året fra hele Europa, med behov for flere hoteller i Stavanger. 

Det er vanskelig å tro at Aftenbladet er helt ukjent med det som skjer, men avisen mener vel at det beste er at i også leserne må holdes i uvitenhet. 

LES OGSÅ: – Preikestolen ukjent for mange (RA+)