Samtidig i FpU

I dag starter rettssaken mot Trond Birkedal. VG Netts utsendte journalist var leder i Follo FpU på samme tid som Birkedal var partileder i ungdomspartiet.

Pressen setter titt og ofte habilitetsreglene til politikere og næringslivsfolk på agendaen, men skriver sjelden om seg selv.

Nå viser det seg at journalist Lars Joakim Skarvøy i VG Nett var leder i Follo FpU i 2006, samme år som Trond Birkedal var leder for ungdomspartiet.

Skarvøys politiske karriere stoppet da han tapte en votering for å bli politisk nestleder i Akershus FpU. På det møtet var også Trond Birkedal til stede, i kraft av å være leder i FpU.

VG-journalisten synes ikke det er et problem at han før sin journalistiske karriere var aktiv i FpU.

- Da hadde jeg ikke bedt om å få skrive denne saken. Jeg har hele tiden vært åpen om min fortid overfor min arbeidsgiver, og mener min politiske bakgrunn gir meg en fordel når jeg skriver politiske saker i journalistikken, sier Skarvøy til RA.

Han presiserer at han aldri har vært venn av Birkedal.

- Jeg har heller aldri vært hjemme hos ham, bare møtt ham et par ganger i partisammenheng, sier VG-journalisten.

VG forsvarer bruk av Skarvøy

Dette skjedde en søndag i 2007, og Skarvøy meldte seg ut av partiet mandagen etter.

Øyvind Næss, stabssjef i VG, sier til RA at de visste om Skarvøys fortid som aktiv i FpU, men ba om å få undersøke saken nærmere.

Etter at Næss har tatt en telefon til Skarvøy sier han dette:

- Skarvøy sier til meg at han ikke har noen relasjoner til Birkedal. Han bekrefter at han stilte til valg som politisk nestleder, men at han ikke kjenner Birkedal personlig og kun har møtt ham ved noen tilfeller da han var i FpU, sier Næss.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener at relasjonen mellom journalist Skarvøy og Birkedal er så nær, at den bør omtales.

- Journalister må ha lov til å delta i samfunnsdebatten, men etter min mening går grensen ved tillitsverv. Jeg regner med at redaksjonsledelsen i VG er informert, og at de har tatt en habilitetsvurdering. Det er uvanlig at en journalist står en politiker så nær som dette, men vi har alle en fortid, sier Kokkvold til RA, og legger til:

- Samtidig er det så sjelden at en journalist har en fortid i Frp, at han burde vært verneverdig, sier han.