Nyheter

Rydder skjærgården vårklar

Det trengs nødvendigvis ikke mange personer til kveldens dugnad, men Naturvernforbundet på Nord-Jæren opplever stor pågang fra frivillige som vil gjør en innsats for naturen.

Av Per Thime

– Vi har faktisk mange utenlandske som ønsker å være med på våre dugnader. Spesielt ser vi en del engelske og tyske statsborgere som er bosatt her og som ofte deltar. Årsaken til det sier de er den flott naturen vi omgir oss med.

Det sier daglig leder Erik Thoring i Naturvernforbundet, Rogaland.

Rekord i dugnad

Naturvernforbundet på Nord-Jæren har rundt 1500 medlemmer, hvor det ofte er en fast gruppe av dem som deltar på dugnad. I Stavanger teller medlemsmassen 700 personer.

– Dette er en rekord vi satte her i klubben, og det er viktig å få med. Det er ikke sånn at det møter flere hundre personer til hver dugnad vi har, for det gjør det nemlig ikke, sier han og ler.

Det hadde seg nemlig sånn at et av medlemmene gikk lenge arbeidsledig. Dermed fikk han en del fritid og mye av denne brukte han på dugnadsinnsats.

– Han fikk på den måten gjort en stor innsats, blant annet på Vedemyrå, Mosvatnet og ved Mostun natursenter.

Flere prosjekter

Det er ikke mer enn noen uker siden det ble gjennomført omfattende opprydding langs strender i distriktet. Der var ikke Naturvernforbundet involvert. De jobber med andre prosjekter. Ett av dem har det vært arbeidet med i 17 år.

– Ja, på Marøy, det vil si noen hundre meter utenfor sjøen ved Rosenli ligger den idylliske øya. Den har nemlig blitt det. Der er  vegetasjonen under kontroll, slik at det nå er vanlig ferdsel der. I mange år har vi holdt på med dugnad på øya.  Nå,  og utover våren og sommeren blir det et populært sted å reise for småbåter. Det er muligheter for å legge til med båt, ta med telt og tenne opp grillen. Et vakkert sted, slår Thoring fast.

Det hører også med til historien om Marøy at øya var bebodd til 1958, av en familie på fem personer.

Da familien flyttet tok de med seg dyrene og dermed vokste vegetasjonen opp igjen.

– Nå er det en bonde som har noen villsauer der, og det hjelper til også det med å gjøre området fritt til ferdsel for publikum.

Dugnad fra Børevigå

Allerede i kveld er det nytt oppmøte for medlemmene. Denne gangen dreier det seg om rydding av fem av seks egenerklærte sjøfuglreservater, nemlig Plentingen, Majoren og Tjuvholmen i Byfjorden, samt Skeieholmen og Svartaskjær ved Hundvåg.

– Vi tror ikke det er så mye søppel på disse små øyene, men vi skal ta en runde og tar det vi finner.

Fra 15. april er det dessuten forbudt å gå i land på disse holmene, og derfor er det viktig å ta søppelrunden nå før påske.

Thoring synes alltid det er kjekt hvis det møter opp nye folk som ønsker å bidra på dugnad. De er velkomne.

– Det er klart det er det, men akkurat kveldens dugnad er nok kanskje ikke det beste eksempelet, for vi skal ut med båten vår, «Marøyferjå», og den har bare plass til fem personer, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen