Jenny Gellatly, Victoria Saga Torstensen, Mari Mauritzen og Erva Øzbal var i byen klokken 07.00 fredag morgen for å shoppe før de skulle videre på skolen. Jentene er enige om at det burde vært flere handledager som Black Friday. FOTO: TONE HELENE OSKARSEN

Opp tidlig for å handle før skolen

Fredag var den store handledagen, hvor butikkene lokket med tilbud og tidlige åpningstider. Disse fire jentene var i byen klokken 07.00 for å sikre seg favorittene før skolestart under Black Friday.

Fredag morgen var gatene langt fullere enn på en vanlig hverdag, grunnet den store handledagen «Black Friday». Blant dem som vandret i gatene var fire jenter fra Stavanger.

– Jeg visste det var en bukse jeg ville ha på BikBok. Jeg var i butikken dagen før og prøvde den, og så kom jeg tilbake i dag for å kjøpe den. Jeg sparte faktisk 200 kroner, sier Mari Mauritzen. 

Vil ha mer salg

Alle er enige om at det burde vært flere handledager som Black Friday.

– Det er jo veldig kjekt. Det burde vært mer salg hele året, sier Victoria Saga Torstensen.

Selv om det er mye salg, sier de selv at de er flinke til å kun kjøpe det de trenger. 

Jentene kjenner mange som brukte gårsdagen på shopping, og da RA møtte dem i byen var de ikke helt ferdige for dagen.

– Vi kom til byen klokken 07.00 for å shoppe før skolen, og etter skolen skal vi på Kilden, sier jentene. 

Ventet lenge

I likhet med flere andre steder, hadde også Arkaden Torgterrassen tidlig åpningstid fredag morgen. De tre venninnene Ida Olsen, Rebekka Karlsen og Ulva Jacobsen hadde tatt turen innom for å se om de fant noe på salg. 

– Jeg synes Black Friday er veldig bra. Det er gode tilbud som gjør at man kjøper flere ting, sier Karlsen. 

De skulle også ønske det fantes flere handledager som Black Friday.

– Det eneste som er synd er at mange av tilbudene avsluttes så tidlig på dagen. Derfor hadde det vært fint med flere dager som denne, sier Jacobsen. 

I tillegg til å handle til seg selv, har også jentene planer om å kjøpe julegaver. 

– Vi har ventet lenge på denne dagen, og da må vi jo benytte oss av salgene, sier Karlsen.

Et nasjonalt fenomen

Senterleder på Kvadrat, Bent O. Hansen, sier det ikke var noen som overnattet utenfor kjøpesenteret, men at det var godt med kø da dørene åpnet klokken 07.00 i går morges.

– Black Friday har blitt en av de største handledagene i året. Vi startet så smått i fjor, og i år er det kjempeoppslutning i hele handelsstanden. Black Friday er et nasjonalt fenomen som er kommet for å bli, sier Hansen. 

På Kilden ble Black Friday åpnet med ballongslipp, og senterleder Marianne Madland er godt fornøyd med hvordan dagen utviklet seg. 

– Dagen har blitt litt tvunget fram i markedet, og gjort at alle henger seg på. Det er nesten umulig å ha en butikk uten å delta på denne dagen. For mange utsalgssteder er det nok en veldig viktig dag, og Black Friday er kommet for å bli, sier hun. 

De fleste butikkene åpner klokken 07.00, men hvorfor det har blitt sånn, er ikke Madland helt sikker på. 

– Plutselig åpnet alle klokken 07.00. Det er vel kanskje for å sørge for at de som skal på jobb også skal få muligheten til å sikre seg noen kupp, sier Madland til RA. 

– Butikkene spiller på glede

Handledagen Black Friday kommer fra USA, og Arne Dulsrud, forsker hos Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), tror vi adopterer amerikanske tradisjoner fordi vi har blitt fortrolige med deres vaner. 

– Når det gjelder butikker og utsalgssteder tror jeg de har adoptert Black Friday fordi de trenger en «unnskyldning» for å ha salg, sier Dulsrud. 

Han mener salg alltid slår an, fordi enhver forbruker liker å gjøre en god handel. 

– De fleste av oss blir glade når vi gjør en god handel, og tenker gjerne «jøss, der gjorde jeg et kupp». Den type glede kjenner nok de fleste på, selv om enkelte kjenner det sterkere enn andre. Det er det butikkene spiller på når det er salg – den tilfredsheten forbrukeren får ved et godt kjøp, sier Dulsrud til RA. 

I tillegg sier han at salg senker terskelen for hva du tror du trenger. 

– Det er lett å la seg styre når det er salg, og derfor er det viktig å være litt på vakt, sier han, og legger til at et godt eksempel på at du kjøper ting du ikke trenger er når du handler kaffe på bensinstasjonen. 

– Der har de ofte en bolleavtale, hvor du får med en bolle til en billig penge dersom du kjøper kaffe. Selv om du egentlig ikke hadde lyst på en bolle, kjøper du den likevel, fordi da gjør du en god handel, sier Dulsrud.