Nyheter

Tid for nyttårsbobler

Det snart tid for å tenke på nyttårsboblene. Her er noen gode kjøp på polet.

Man kan si hva man vil om 2020, men det er kanskje i år, forhåpentligvis, grunn til å markere litt ekstra at vi snart skal over i et nytt år selv om det selvsagt ikke kan bli de store feiringene. Ukens viner et utvalg med bobleviner som alle finnes på polets basisutvalg – altså i hyllene til de aller fleste polutsalg.

Martinolles Crémant de Limoux er en meget god og rimelig vin fra Languedoc-Roussillon i Sør-Frankrike laget av 70 prosent chardonnay og resten en miks bestående av pinot noir, chenin blanc og mauzac.

Von Buhl lager strålende rieslingviner i Rheinphalz i Tyskland og lager også meget bra musserende vin av samme drue som er slank, delikat og mineralsk.

Ni produsenter står bak Corpinnat, som er en alternativ organisasjon til Cava DO, og er det nye når det gjelder spanske kvalitetsbobler – og varianten til Gramona er knallbra.

Til slutt tar vi med en meget god australsk musserende vin fra Adeleide Hills. Sidewood Chloé Cuvée 2014 er laget av 60 prosent chardonnay og resten pinot noir som har fått fire års lagring på flaske før omkorking.

Ukens anbefaling: 

8053901 Matua Marlborough Pinot Noir 2019 (New Zealand) kr 149,90 (Basisutvalg): Har nettopp kommet i 2019-årgangen og holder fortsatt koken som en av de beste billigvinene.Nokså lys rødlilla farge. Lukter av kirsebær og jordbær sammen med noe røykaktig. Lett og delikat i smaken og smaker av røde bær sammen med urter og krydder. Har lite og ingenting tannin, men meget bra syre i avslutningen. Skal serveres noe avkjølt og er perfekt følge til kalkun.

3978201 Martinolles Crémant de Limoux Brut 2017 (Frankrike) kr 160 (Basisutvalg): Middels kraftig gulfarge og har lette og fine bobler. Lukter av sitrus sammen med nøtt, urter og bakst. Lett og delikat og smaker av sitrus sammen med grønt eple, urter og mineraler før den avslutter med meget fin syre.

12290001 Gramona La Cuvee Corpinnat Brut 2016 (Catalonia, Spania) kr 258,50 (Basisutvalg): Middels kraftig gulfarge og har lette og fine bobler. Lukter av sitrus og eple sammen med noe mineraler. Middels fylde og smaker av sitrus og eple sammen med urter og mineraler før den avslutter med god syre.

2215301 Von Buhl Riesling Brut 2017 (Tyskland) kr 269,90 (Basisutvalg): Middels kraftig gulfarge og har lette og fine bobler. Lukter av sitrus og eple sammen med kalkaktige mineraler. Lett og delikat smak der det går i sitrus sammen med mineraler før den avslutter med nydelig syre.

11116401 Sidewood Chloé Cuvée 2014 (Adelaide Hills Australia) kr 219,90 (Basisutvalg): Dyp gulfarge og har lette og fine bobler. Lukter av modent eple sammen med sitrus og bakst. Lett og delikat i smaken der det går i syrlig eple sammen med sitrus og fint lagringspreg. Avslutter med meget bra syre.

Mer fra Dagsavisen