Stavanger

Vil ha Lynsjakk-VM til Stavanger

Håper å fylle Stavanger med 300 sjakkspillere romjulen 2023. Men da trengs det 15-20 millioner kroner på bordet.

– I Stavanger har vi virkelig posisjonert oss som en av hovedstedene i sjakk. Nå ønsker vi å få verdensmesterskapet i hurtig- og lynsjakk til Stavanger romjulen 2023, sier Høyres Sissel Knutsen Hegdal til RA.

25. august vil hun løfte fram saken i formannskapet.

– Vi ønsker at Stavanger skal ta initiativ og ha et ønske om å være vertskapsby, sier hun.

Verdensmesterskapet i hurtig- og lynsjakk skal avholdes romjulen 2023. Det er ventet 300 sjakkspillere fra hele verden.

De siste ti årene har Norway Chess gjort at Stavanger regnes som en av de aller beste sjakkbyene i verden. Norway Chess-sjef, Kjell Madland, forteller at det internasjonale sjakkforbundet FIDE allerede har uttrykt en positiv innstilling til at Norge og Stavanger er vertsby for mesterskapet.

– Stavanger har i ti år arrangert en av de topp to beste sjakkturneringene i verden, Norway Chess. Stavanger har befestet seg som en sjakkby. 600 millioner voksne spiller sjakk jevnlig. Det er stort internasjonalt. Mange ute i den store verden forbinder Stavanger med sjakk, ikke olje. Denne type mesterskap ville befestet Stavangers sjakkposisjon ytterligere, sier Madland.

Han forteller at mye allerede er på plass, som blant annet aktuelle VM-arenaer.

– Stavanger konserthus, det er flere hoteller som har store nok konferansesaler til å romme 300 sjakkspillere. Forum-området. Vi har sjekket og vurdert. Mye er allerede på plass. Det avgjørende er å få på plass finansieringen, sier Madland.

– Signalene jeg får fra det internasjonale forbundet er at det er veldig store sjanser for å få VM til Stavanger dersom vi klarer å samle oss lokalt og nasjonalt og ha finansieringen klar, sier Madland.

Gründer og styreleder for Altibox Norway Chess Kjell Madland, forteller at de ønsker å arrangere turnering for kvinnelige stormestere. Her avbildet i forbindelse med Norway Chess i 2020.

Må ha 15–20 millioner kroner

En estimert ramme er mellom 15 og 20 millioner kroner. Høyres Knutsen Hegdal mener staten bør bidra med en betydelig andel.

Samtidig er hun åpen for en finansieringspakken med kommune, fylke, stat og sponsorer.

– 15–20 millioner kroner er på ingen måte avskrekkende. Jeg regner med at staten vil bidra med sin bit, som de ofte gjør med internasjonale mesterskap. Så skal kommunen stille opp på best mulig måte, sier hun.

– Det er viktig å ha en trygg finansieringsplan før Stavanger søker om å være vertskapsby, legger hun til.

At Stavanger er en av verdens sjakkbyer er trolig ukjent for mange. Norway Chess-Madland forteller at hans inntrykk er at mange – også i Stavanger – ikke er klar over hva slags posisjon og anerkjennelse byen har i sjakk-verden.

Kan denne uvitenheten føre til at staten ikke vil være med på finansieringen?

– Det er et relevant spørsmål. Det vil vi få svar på under søknadsprosessen. Det blir en test, sier Knutsen Hegdal.

Ap: – Positiv, men må vite mer

Gruppeleder i Stavanger Ap, Dag Mossige, må vite mer før han gjør seg opp en mening om saken.

– I utgangspunktet er vi positive, men vi måte vite mer om hva et innebærer. Hva som faktisk er vedtaket Høyre foreslår i formannskapet. Vi må blant annet se på hva det koster Stavangers innbyggere og ta våre vurderinger, som vi alltid gjør om alle arrangementer, turneringer og konferanser, sier Mossige.

– Vi har allerede, en god stund før sommeren, formidlet til Norway Chess at vi er positive til dette. Det er hyggelig at også Sissel Knutsen Hegdal også er det, legger Mossige til.

Ifølge Norway Chess-Madland må søknaden komme fra Norges Sjakkforbund og/eller kommunen eller staten.

– Vi som en kommersiell aktør kan ikke søke om midler. Derfor må andre på banen, men Norway Chess er gjerne med på arrangørsiden om sjakkforbundet ønsker det, sier han.

Aps gruppeleder Dag Mossige og varaordfører Dagny Sunnanå Hausken under presentasjonen av handlings- og økonomiplanen på Tou Scene fredag ettermiddag.

Forbundet: – Veldig positive

Generalsekretær i Norges Sjakkforbund, Kristine Marie Ganz, forteller at hun er veldig positiv til å få et VM til Stavanger og Norge.

– Både Norge og Stavanger vil bli tydelig satt på kartet. Jeg var nylig i Sjakk-OL hvor det var over 200 land representert. Det vil være mange nasjoner som møtes på en god måte i Stavanger. Slikt er viktig for turisme, og den internasjonale mediedekningen vil være enorm, sier Ganz til RA.

Det internasjonale forbundet, FIDE, vil trolig bestemme seg cirka ett år før VM, altså i desember.

Om det er sjakkforbundet selv som søker om midler fra staten eller om det er i samarbeid med Stavanger kommune er ikke bestemt.

– Forbundet er ikke i posisjon til å garantere finansieringen. Derfor er vi avhengig av støtte fra blant annet staten, sier Ganz.

En stor del av utgiftene i forbindelse med et verdensmesterskap er at arrangøren må dekke en del av kostnadene for de de 300 deltakerne. Dette er fastsatt i FIDEs reglement og gjelder alle arrangører av internasjonale turneringer.

– Rett under 20 millioner kroner er nok prislappen, sier generalsekretæren.

Mer fra Dagsavisen