Stavanger

Renoveres for 291 millioner kroner - første fossilfrie byggeplass

Innenfor byggegjerdene til rådhuset er alt utslippsfritt. Det er første gang det gjøres i Rogaland. Kommunedirektøren ser fram til å få et mer publikumsvennlig rådhus høsten 2024.

Bilde 1 av 4

Nylig startet Stavanger kommune rivingen av rådhuset. Rivingsarbeidet vil pågå fram til høsten. Rådhuset skal strippes ned til bærekonstruksjonen.

Rådhusfunksjonene er flyttet til Olav Kyrres gate 23 i byggeperioden.

Parallelt med rivningsarbeidet foregår forprosjekteringen av rådhuset. Forprosjektet skal legges fram til politisk behandling før sommeren. Dette arbeidet skal ferdigstilles før sommeren.

Nytt rådhus tas i bruk høsten 2024. Kostnadsrammen på prosjektet er 291 millioner kroner. Byggeplassen, altså innenfor byggegjerdene, er fossilfri. Prosjektleder i bymiljø og utbygging, Zakarias Chibssa, forklarer hva det innebærer:

Dette betyr fossilfritt

– En fossilfri byggeplass omfatter bruk av utslippsfrie anleggsmaskiner og løsninger, og i tillegg åpnes det for bruk av bærekraftig bioenergi og biodrivstoff. Anleggsmaskiner skal benytte fossilfri drivstoff som biodiesel eller HVO og arbeidsutstyr er elektriske. Oppvarming av byggeplassen kommer fra eksisterende fornybar energisentral, sier Chibssa til RA.

Transport av masser, materiale, maskiner, personer til og fra byggeplassen, samt energibruk og utslipp knyttet til produksjon av materiale og andre aktiviteter utenfor selve byggeplassen, er ikke omfattet i fossilfri byggeplasskravet.

LES OGSÅ: Bedrift rammet av dataangrep: – Politiet har sett flere slike anmeldelser de siste årene

– Dyrere, men grønnere

Kommunens prosjektleder sier en fossilfri byggeplass er dyrere enn en tradisjonell fossilbyggeplass.

– Det er ikke noe tvil om at kravet medfører noe merkostnad for prosjektet, men foreløpig har vi ikke noe konkret tall. Prosjektet er i forprosjektfasen og detaljert kostnadsbilde skal være klar før sommeren. Krav om fossilfri byggeplass er forankret i kommunens klima- og miljøplan, sier Cheibssa, og viser til Stavanger kommunes klima- og miljøplan for 2018- 2030, hvor kommunen stiller krav om fossilfri byggeplass.

Målet til Stavanger kommune er å redusere utslippene med 80 prosent innen 2030. Chibssa sier kravet vil bidra til reduksjon av lokale klimagassutslipp. Nøyaktig hvor mye er usikkert.

– Fossilfri byggeplass har stor betydning for miljøet. En fossilfri byggeplass benytter energikilder som ikke gir utslipp av CO2 eller NOx på byggeplassen. Vi jobber med å beregne hvor mye tonn CO2 vi sparer på grunn av kravet.
Store gjerder er satt opp rundt hele rådhuset.

Trafikken påvirkes noe i Lars Hertervigs gate og ved Posten, men det er tilrettelagt for toveiskjøring.

Publikum vil ikke merke særlig mye støy, ifølge Chibssa.

Stangeland skal rive

Det er Stangeland Maskin AS som vant anbudskonkurransen for riving.

– Vi gleder oss til å starte opp med rivearbeidene på Stavanger Rådhus. Det blir kjekt å få være en del av fornyelsen av rådhuset med prosjektet sine ambisiøse mål som fossilfri byggeplass og BREEAM-sertifisering, sier prosjektleder for Stangeland Maskin AS, Jørgen Evjen i en pressemelding.

– Særdeles nedslitt

Rådhuset ble tegnet av byarkitekt Jan Jæger og sto ferdig i 1963. Kommunedirektør i Stavanger, Per Kristian Vareide, sier det er på høy tid at rådhuset renoveres.

– Det var et hus som var særdeles nedslitt. Vinden blåste direkte gjennom vinduene. Det var et stort behov for å bli renovert for å ha en noenlunde god standard for kontorplasser, sier kommunedirektøren.

LES OGSÅ: – Strøm er vår største og mest uforutsigbare utgift

– Mer publikumsvennlig

Det nye rådhuset skal bli mer tilgjengelig, publikumsvennlig og synlig i bybildet.

– Vi ønsker å gjøre flere grep samtidig. I dag har rådhuset en utydelig hovedinngang. Nå ønsker vi å åpne opp for publikum i første etasje, slik at innbyggerne får god tilgang til rådhuset nedenifra, mot sentrum, forklarer Vareide.
Oppover etasjene kommer det ny kommunestyre- og formannskapssal, samt nytt vielsesrom.

Det nye rådhuset skal huse flere kommunale ansatte i administrasjonen enn i dag. Det bygges flere kontorplasser med høyere tetthet. det blir ulike type kontorer, åpent landskap og rikelig med møterom.

– I tillegg er det mye gammel historie i bygningen. Bevaring og fornying går hånd i hånd. Man har jo hatt bibliotek i den gamle bystyresalen. Det er også noen gamle trapper som er verdt å ta med seg videre, sier Per Kristian Vareide.

LES OGSÅ: Solgt før visning: 900.000 kroner over prisantydning

Mer fra Dagsavisen