Stavanger

Symfonikerne fra Vivaldi til Angry Birds

Byens symfonikere beveger seg raskt fra Händel og Vivaldi til Angry Birds og Call of Duty.

Torsdag formiddag hadde Stavanger Symfoniorkester (SSO) generalprøve på den tradisjonsrike Statoils nyttårskonsert, dirigert av Oksana Lyniv og med Viktor Andriichenko som kontratenor, med første konsert torsdag kveld.

– Fredag og lørdag er utsolgt, men det er ennå billetter igjen til matinékonserten søndag, sier administrerende direktør Morten Warland til RA.

Den 25-årige tradisjonen med klassiske publikumsvinnere er populær.

– I fjor hadde vi flere besøkende enn Oslo-Filharmonien hadde på sine nyttårskonserter. Hos oss øker besøkene. I 2016 var det 4687 besøkende, i 2017 5242 publikummere, og til nå 5350 i 2018. Vi når et bredere publikum enn ellers, og vi håper også å få dem over til Hovedserien og andre konserter, sier Warland.

Slaatsveen leder

NRKs Kari Slaatsveen er konferansier, og det har hun også vært før.

– Jeg er veldig glad for å bli spurt igjen. Det er veldig moro å jobbe med et symfoniorkester. Fartein Valen er etter mitt skjønn en fantastisk sal, og her er det 80 musikere fra 22 nasjoner representert, sier Slaatsveen.

Hun trekker også fram stemningen og kulturen i huset og orkesteret.

– Stavanger har et orkester og et hus dere kan være stolte over. Nyttårskonserten er en fin totalopplevelse, en blanding av humor, musikk med et kjekt repertoar som både utfordrer, munter opp folk og bygger bruer, sier Slaatsveen.

Statoil presenterte i går kveld denne sesongens musikertalenter, som deltar på nyttårskonsertene og som får spille med orkesteret i flere konserter gjennom sesongen. De fire i Talentjakten er Rikke Kleppa (18), trompet, Florian Te Napel (17), bratsj, Ida Celine Dirdal (18) fiolin og Tobias Furholt (16), slagverk.

Fra talent til fast

– I år er ringen sluttet for Talentjakten. Bratsjisten Christine Oseland startet i Talentjakten. Nå har hun kommet gjennom det «himla» trange nåløyet som det er å få fast ansettelse som musiker i Stavanger Symfoniorkester, sier Warland.

En nyvinning i år er dataspillkonsert, eller gamingkonsert, om du vil.

– Dette er ikke bare et frieri til den yngre garde Det er laget mye fantastisk spillmusikk, store symfoniske verk, sier Gaute Aadnesen, for tiden prosjektleder i orkesteradministrasjonen.

Dataspillkonsert

Dataspill møtes iblant med kritikk for spekulativ vold, men SSO vil løfte fram andre sider. Musikken er alt fra Tetris og Angry Birds til bloddryppende saker som Call of Duty og Battlefield.

– Vi ønsker å utvide sansene også til de over 20 år, og at unge og foreldre kan få positive erfaringer fra musikken i spillverdenen, sier Aadnesen.

Det blir bilder og videoklipp fra de ulike spillene.

– Fartein Valen er også en helt nydelig kinosal med svært lerret, supplerer Warland.

Listen over spillene: 

20. januar spiller Stavanger Symfoniorkester verk fra en rekke dataspill.
Listen: Age of Conan, Call of Duty, Alone in the Dark, Angry Birds, Bioshock, Halo, Kingdom Hearts, Battlefield 2, Civilization, Tetris, Mass effect og Final Fantasy.

Noen av verkene: «Nate's Theme» – Greg Edmonson LPO, Andrew Skeet
«Danse macabre in G Minor, Op. 40» Camille Saint-Saëns
«The Ocean on his Shoulders» – Garry Schyman, LPO, Andrew Skeet
«Ungarske danser nr 1» (Brahms)

Mer fra Dagsavisen