Stavanger

Nå går han for revolusjon

Kapittel-sjef Espen Røsbak spikrer tema og program for litteraturfestivalen.

Kapittel-festivalen, i år fra 20.–24. september, har valgt revolusjon som hovedtema. Fra den internasjonale gjestelisten: Den syriske poeten Adonis, den kontroversielle russiske forfatteren Vladimir Sorokin, Suzanne Brøgger og Rutger Bregman.

Vigdis Hjorth holder Kiellandforelesningen.

– Det viktigste historiske utgangspunktet for revolusjonstemaet er 100-årsmarkeringen av den russiske revolusjonen, sier festivalsjef Espen Røsbak.
Forfattere som Kjartan Fløgstad og Per Egil Hegge skal bidra med sine blikk på 1917-revolusjonen, Sovjet og Russland. Tariq Ali kommer tilbake til Kapittel i anledning sin nye utgivelse, The Dilemmas of Lenin.

– I tillegg til de historiske perspektivene, skal vi se hva som rører seg i den russiske samtidslitteraturen, blant annet med hjelp av Vladimir Sorokin, sier Røsbak i en pressemelding.

Agentenke

Marina Litvinenko, enken etter den drepte russiske etterretningsagenten Aleksander Litvinenko, kommer også. Hun møter Mette Karlsvik til samtale om sin kamp for sannheten om mannens dødsfall.

– Det blir ikke bare revolusjon i russisk forstand. Det er også 500 år siden Luthers reformasjon. Det blir spesielt interessant å høre Heinz Schilling, som har skrevet en av de mest omtalte nye bøkene om Martin Luther, sier festivalsjefen.

Islam og feminisme

Andre tema: Reformbevegelser i islam og feminisme.

– En av de viktigste sosiale revolusjonene i det 20. århundre er feminismen, og det blir også en viktig del av programmet, sier Røsbak.

Det blir arrangementer om reformbevegelser i islam. Adonis (Ali Ahmad Said), som blir sett på som den viktigste nålevende arabiskspråklige poeten og også er en aktiv samfunnsdebattant, holder hovedinnlegget i denne serien, i Samarbeid med Kåkå, Kverulantkatedralen. 
Suzanne Brøgger og Ebba Witt-Brattström, veteraner i skandinavisk feminisme, kommer. Marta Breen og Jenny Jordahl stiller blant annet med et arrangement for ungdom og med kvinnehistorisk quiz.

Kiellandforelesningen gjenoppstår

I år relanseres «Kiellandforelesningen» som Kapittels årlige signaturarrangement. Vigdis Hjorth holder det første i rekken av forelesninger om hva som gjør litteratur viktig.

– Kapittels identitet har alltid vært knyttet til Alexander Kielland. Kielland insisterte på at litteraturen skulle være til nytte for samfunnet, og Kapittel er en vellykket festival fordi vi siden starten har prøvd å styrke den offentlige samtalen ved å forene perspektiver fra litteraturen og samfunnsdebatten, sier festivalsjefen.

Mer fra Dagsavisen