Stavanger

Tina-saken er henlagt

Riksadvokaten har kommet til at saken mot de fire mennene som er siktet i Tina-saken skal henlegges.

16. september i fjor ble en 37 år gammel mann fra Lyngdal pågrepet og siktet for drapet av Tina Jørgensen.

Dagen etter ble ytterligere tre menn (37, 37 og 39) pågrepet i saken og siktet for drap eller medvirkning til drap.

Samtlige ble i Stavanger tingrett varetektsfengslet bak lukkede dører.

Nå har Riksadvokaten kommet til saken mot de fire skal henlegges.

"Riksadvokaten har henlagt Tina-saken med begrunnelsen intet straffbart forhold anses bevist. Begrunnelsen blir om kort tid publisert på Riksadvokatens hjemmeside", heter det i en pressemelding,

Der står det følgende:

"Samtlige ble 15. september 2015 siktet for drap, eller medvirkning til drap, på Tina Jørgensen femten år tidligere, 23. september 2000. Bakgrunn for siktelsene og pågripelser de påfølgende dager var opplysninger fra nr. 4 om at de hadde vært involvert i drapet, og/eller medvirket til å skjule liket.
Når riksadvokaten begrunner henleggelsen med intet straffbart forhold anses bevist fremfor det mer tradisjonelle bevisets stilling, som foreslått av politiet og statsadvokaten, skyldes det et behov for å tydeliggjøre at det nå ikke hefter mistanke mot noen av de fire som har vært siktet i saken.
Opplysningene har vært grundig etterforsket gjennom flere avhør av de siktede, en rekke vitneavhør, databeslag, innhenting av legejournaler, rettspsykiatrisk vurdering av nr 4 mv. Slik saken nå foreligger opplyst taler bevisene med styrke mot at de siktede har begått drapet, eller har medvirket til det.
Underretning bes gitt både de til de siktede og etterlatte, herunder om at riksadvokatens beslutning ikke kan påklages."

Snakket

Bakgrunnen for pågripelsene var at den første 37-åringen, som ble pågrepet først, skal ha snakket om drapet overfor en kamerat. Denne kameraten skal også ha tatt lydopptak av 37-åringens tilståelse og senere gitt dette videre til politiet.

I politiavhør har 37-åringen opprettholdt sin forklaring på at han var til stede da Tina Jørgensen ble drept.

LES OGSÅ: – Ulike forklaringer fra Tina-siktet (36)

Han skal blant annet ha hevdet at en av de medsiktede skal ha drept Tina fordi at hun avviste ham. Ifølge 37-åringen skal også de andre medsiktede ha vært med på å skjule liket av Tina.

Trolig ikke vært der

8. oktober i fjor ble 37-åringen, som ble pågrepet først i saken, tatt med til Sølyst, stedet som politiet mener er åstedet for drapet.

Dagen etter ble samtlige av de fire siktede løslatt. Ifølge politiet var bakgrunnen for det at det ikke lenger var bevisforspillelsesfare.

Den egentlige årsaken er trolig at det under befaringen på Sølyst kom fram at 37-åringen sannsynligvis aldri har vært på stedet.

Advokat Odd Rune Torstrup er forsvarer til 37-åringen.

  Vår klient er orientert om at saken er henlagt. Hans reaksjon på dette kan jeg ikke kommentere under henvisning til advokaters taushetsplikt. Fra min side tar jeg Riksadvokatens avgjørelse til etterretning. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier Torstrup til RA

LES OGSÅ: Fire menn pågrepet i Tina-saken

Siktelsene mot de fire ble imidlertid opprettholdt og ifølge politiet fortsatte de etterforskningen med full styrke.

I etterkant har to sakkyndige personer konkludert med at 37-åringen, som har kommet med «tilståelsen», hadde falske minner. Dette ble imidlertid forkastet av den rettsmedisinske kommisjon. Kommisjonen mente at de sakkyndige ikke hadde mandat til å konkludere med falske minner og at spørsmålet om dette må behandles av retten.

27. juli var saken ferdig etterforsket fra politiets side. Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien har kommet med sin innstilling og sendte den over til Riksadvokaten for en endelig avgjørelse av påtalespørsmålet den 9. august.

Dette er saken:

24. september 2000 forsvant 20 år gamle Tina Jørgensen sporløst etter å ha tilbrakt kvelden på byen sammen med kjæresten.

En storstilt leteaksjon startet i Stavanger-distriktet.

26. oktober 2000 ble liket av Tina Jørgensen funnet ved en tilfeldighet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren. Obduksjonen viste at hun er slått i hjel.

31. oktober 2001 ble Tinas kjæreste og tidvis samboer siktet for drapet på 20-åringen. Han ble løslatt etter å ha vært varetektsfengslet i syv uker.

23. desember 2002 fikk han muntlig beskjed om at politiet frafalt siktelsen mot ham.

I 2013 tok politiet opp etterforskningen i saken på nytt og fikk i den forbindelse en rekke nye tips om saken. Ingen av disse førte til noe og saken ble på nytt henlagt i september samme år.

Onsdag 16. september i fjor pågrep politiet en 37-åring fra Lyngdal og siktet ham for drapet.

17. september ble tre andre menn (37, 37 og 39 år) pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap.

18. september fikk politiet medhold i Stavanger tingrett at samtlige av de siktede skulle varetektsfengsles.

Disse har vært siktet i saken:

Mann (37). Pågrepet i Lyngdal 16. september i fjor. Har gitt omfattende forklaring i avhør hos politiet. Politiet har bekreftet at dette er årsaken til at de øvrige siktede i saken ble pågrepet. Mannen hevder at han var på åstedet da Tina Jørgensen ble drept.

Mann (37). Bosatt i Kristiansand og meldte seg for politiet den 17. september i fjor.

Mann (36). Pågrepet i Lyngdal den 17. september.

Mann (38). Bosatt og pågrepet i Sirdal 17. september i fjor.