Stavanger

Forfatteren Nor-Hansen skriver på havet

Henrik Nor-Hansen fra Stavanger har i ti år bodd og levd på havet i sin seilbåt. Det er her han også har skrevet sine siste fem bøker. Nå er han ute med en ny roman, som har fått navnet «Termin».

Følg RA på Facebook og Twitter!

Romanen har undertittelen: «En framstilling av vold i Norge». Volden han skriver om foregår i byaksen Stavanger-Sandnes, med Hommersåk som stedet hvor en mann blir utsatt for blind vold. Mannen får en vanskelig vei tilbake til samfunnet.

– Grovt sett kan en si at boken handler om konsekvenser av vold, altså den uklare sammenhengen mellom vold, økonomi og kultur. Byaksen Stavanger-Sandnes har vært gjennom ekstreme oppgangstider, hvor mange unge er blitt tvunget til å bosette seg utenfor pressområdene. Man ser hvordan småsteder som Hommersåk er blitt endret. Deretter kommer nedgangstidene, med nye endringer. Vi befinner oss hele tiden i konsekvensene av økonomiske ringvirkninger, sier Nor-Hansen til RA.

Kjøpte seilbåt

Selv opplevde han for drøyt ti år siden at han ikke fikk lån i banken til å kjøpe seg hus.

– I banken fortalte de meg at jeg som var forfatter ikke hadde trygg nok økonomi til at de kunne gi meg noe lån. Noe som førte til at jeg da kjøpte en seilbåt og bosatte meg der, hvor jeg også har bodd i de siste ti årene, sammen med min kone. Det har vi ikke angret på, sier Nor-Hansen.

Seilbåten var på 26 fot og kostet 80.000 kroner. Med PC tilknyttet solcellepanel har han de siste ti årene skrevet fem bøker mens han og kona Nina Kristin Nilsen har seilt rundt om på havet, blant annet i Karibia, Colombia, Panama, Cuba, og til New York, Chicago, Mississippi, New Orleans, Mexico og rundt om på Stillehavet. Seilbåten solgte han nylig på Fiji. Han kjøpte ny båt i Canada, denne gang en seilbåt med motor.

Varme mennesker

– Jeg har jo besøkt en rekke voldelige land i løpet av denne seilasen, men det er ikke så lett å oppdage volden, da menneskene i disse landene er så vennlige og åpne, med andre ord stor forskjell fra her i Norge, hvor vi opptrer svært reservert og kjølig overfor hverandre. I USA og Canada så hilser i alle fall folk på deg. Jeg tror vi har noe å lære her, sier Nor-Hansen.

Han sier at det har sine fordeler å skrive om hjemlige forhold fra avstand.

– Det å komme seg bort kan også gi nye perspektiver og kontraster til bedre å se hva en til daglig har tråkket i, sier Nor-Hansen.

Overlever økonomisk

Snart reiser han til Canada for å pusse opp den nye seilbåten.

– Det går an å overleve økonomisk av ditt forfatterskap?

– Ja, når en lever billig i båt, og i tillegg får toårig arbeidsstipend, så hjelper det godt på. Spesielt når jeg stort sett også tilbringer mye tid i langt rimeligere land enn her i Norge, sier Nor-Hansen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: