Stavanger

Russepresident: – Raiding greit, vold uakseptabelt

Politiet har registrert over 60 episoder med raiding, bråk og vold. – Vi er nøye på å fortelle hva som er greit og ikke greit, sier russepresidenten for hovedstyret Stavanger.

Bilde 1 av 2

Følg RA på Facebook og Twitter!

Politiet går hardt ut mot årets russ. Siden midten av mars har operasjonssentralen ved Sør-Vest politidistrikt registrert over 60 forhold hvor russen er involvert. Operasjonsleder Charles Bøgild sier at utfordringer med russen er en gjentakende greie hvert år. Men i år har han registrert mer voldelige episoder.

LES OGSÅ: Politiet melder om russebråk

– Forholdene går på alt fra urinering, høy musikk, bråk, fyll, steinkasting, bortvisninger, tagging, større ansamlinger, eggkasting, tilgrising og vold, sier Bøgild til RA.

Slått i ribbeina

For en uke siden skal en gruppe russ fra Sola og Sandnes havnet i klinsj.

– En solaruss ble slått i ribbeina av maskert russ fra Sandnes, sier operasjonslederen, som også kan fortelle om en ungdom som nylig ble fastbundet til et tre og nedegget.

– Slik har ingenting med russefeiring å gjøre, sier Bøgild.

LES OGSÅ: – Russ kastet egg på personbil

Natt til søndag ble en russebil stoppet av en politipatrulje. Russebilen hadde et aggregat på taket. I bilen ble det funnet 200 egg og ti kilo mel. Patruljen ga dem kjøreforbud.

– Like etter fikk vi flere telefoner fra russegjengen som ikke så problemet med aggregatet, og at de skulle politianmelde politiet, sier operasjonslederen.

– Mer vold

– Vi ser helt klart mer voldelige tendenser nå enn for en del år siden, mener Bøgild.

LES OGSÅ: Russejente klemt mellom russebiler

Han tror grunnen kan være at i dag er alle som har gått tre år på videregående russ.

– Det sier seg selv at vi får større variasjoner i folk.

Bøgild vil ikke stigmatisere russefeiringen, men han minner russen om at russedressen ikke gir amnesti.

– Vi forholder oss ganske enkelt til veitrafikkloven. Når det gjelder eggraiding, så må russen huske på at det kan ende med førerkortbeslag, sier Bøgild, som også ber foreldre om å følge godt med hva deres unge lovende gjør i russetiden.

Raiding greit, vold ugreit

Kristoffer Gjerde er president for hovedstyret til stavangerrussen. Til RA forteller han at hovedstyret informerer sine medruss om hva som er greit og ikke greit.

– Vi er nøye med å opplyse om lover og regler. Man slipper seg løs, men man skal ikke ødelegge for andre, verken medruss eller «sivile». Da har man misforstått. Russetiden skal være en tid hvor vi har det kjekt i sammen, sier Gjerde, som ikke tror det er verre nå enn før.

LES OGSÅ: Politiet advarer russen etter uvettig kjøring

Han kjenner til noen av episodene politiet viser til, og sier at det har vært en del raiding og noen få episoder med vold.

– Det har vært en gruppe som kaller seg «antiruss» som har yppet til bråk, men det har roet seg, sier Gjerde og fortsetter:

– Raiding er en Stavanger-tradisjon, og er greit så lenge alle trafikkregler blir overholdt hele tiden. Vold er helt uakseptabelt.

LES OGSÅ: Sjekk bildene: Russen slår seg løs i kveld