Stavanger

SV-Eirik: – 10.000 jobber bare et valgløfte?

– Var de 10.000 arbeidsplassene Stavanger Høyre lovte bare et valgløfte, spør Eirik Faret Sakariassen (SV), og vil ha tall på bordet.

Eirik Faret Sakariassen vil ha svar om 10.000 arbeidsplasser bare var et valgløfte.

Følg RA på Facebook og Twitter!

SVs gruppeleder tok opp spørsmålet i kommunalutvalget tirsdag. Han viser til at Stavanger Høyre på sin Facebook-side 21. august «proklamerte» at «Vi skal skape 10.000 nye arbeidsplasser innen 2020 i Stavanger-regionen», og at ordfører Christine Sagen Helgø 9. september på sin egen Facebook-side skrev at «Vi skal skape minst 10.000 nye arbeidsplasser i stavangerregionen innen 2020 #stavangerlaget».

LES OGSÅ: Reiten angriper oljelønningene

– Retorisk skifte

Etter valget, i ordførerens nyttårstale på Ledaal, het det: «Vi kommer til å trenge minst 10.000 nye arbeidsplasser i Stavanger-regionen innen 2020.»

– Det ble et retorisk skifte. Høyre og ordføreren går fra å skulle «skape» til at regionen «kommer til å trenge». Spørsmålet er om at valgløftet bare tok seg godt ut på plakater før valget og ikke lar seg gjennomføre i praksis, sier Sakariassen til RA.

LES OGSÅ: – Den økende arbeidsledigheten er en krise

Han ser ordførerens, byens og regionens problemer, men vil uansett ha tall på bordet.

– Jeg forstår at det er vanskelig for ordføreren og hennes samarbeidspartnere å få til resultater politisk, fordi det er for få virkemidler politikerne kan sette inn lokalt som virkelig monner, sier SVs gruppeleder.

Spørsmålene

Sakariassen vil ha svar på disse spørsmålene:

Hvor mange arbeidsplasser har du bidratt til å skape etter du ble gjenvalgt som ordfører i 2015?

Hvor mange arbeidsplasser vil du bidra til å skape i 2017?

Hvor mange arbeidsplasser vil du bidra til å skape i 2018?

Hvor mange arbeidsplasser vil du bidra til å skape i 2019?

Hvor mange arbeidsplasser vil du bidra til å skape i 2020?

Var dette et valgløfte du kan love å holde?

– For å nå målet om minst 10.000 nye arbeidsplasser må det skapes over 2000 nye arbeidsplasser hvert år, fra og med nå, bemerker Sakariassen.

Tysdal Moe svarte

LES OGSÅ: Ny måned med færre arbeidsledige

Helgø hadde forfall til kommunalutvalget tirsdag, og formelt sett er spørsmålet stilt til ordføreren som institusjon. Fungerende ordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) svarte at intensjonen om 10.000 arbeidsplasser er noe som bystyret i vedtaks form også hadde stilt seg bak.

– Dette er et ikke-svar, sier Sakariassen, som stiller spørsmålet på nytt til ordføreren i morgendagens formannskapsmøte.

– Det vil være feigt ikke å svare. Ordføreren gikk høyt ut før valget. Vi forventer alle at hun lever opp til egne løfter. Da forventer jeg å høre noe konkret, legger han til overfor RA.

LES OGSÅ: – Stadig vanligere å ansette uten utlysning

– Svarer i møtet

Ordfører Christine Sagen Helgø vil ikke kommentere Sakariassens spørsmål overfor RA før formannskapsmedlemmene får det presentert ved bordet.

– Jeg besvarer spørsmål som stilles til meg i formannskapet først i formannskapets møte torsdag, sier Helgø til RA, og viser til at det vil bli en ugunstig praksis for henne som ordfører å ha debatter med tilsvar på saker som skal legges fram for et politisk utvalg som formannskapet.

LES OGSÅ: Tusenvis ber om avdragsstopp