Stavanger

Bålforbud fra fredag av

Har du tenkt å gjøre opp bål på skogsturen din i helgen? Glem det!

Fra og med fredag er det forbud mot å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og i alle annen utmark i hele Norge.

Forbudet gjelder fra 15. april til 15. september. Det inkluderer også engangsgriller og andre bål- og peisinnredninger.

– De aller fleste er flinke til å følge disse bestemmelsene, men likevel har det oppstått flere store gress- og lyngbranner i Sør-Rogaland de siste årene, sier seksjonsleder tilsyn, Rune E. Håland, ved brannforebyggende avdeling i Rogaland brann og redning IKS i en pressemelding

Tid for branner

Det er gode grunner for å være forsiktig nå.

– Våren er den tiden på året hvor faren for gress- og lyngbranner er størst. Flere store gress- og lyngbranner i Sør-Rogaland har oppstått akkurat på denne tiden de siste årene. Vår utfordring er å nå fram til publikum med hva åpen ild i skog og mark kan føre til, og at det i perioder av året faktisk er totalforbud mot å tenne opp ild i naturen. I 2013 var en sigarettglo årsaken til gress- og lyngbrannen på Vårlivarden i Sandnes. I april 2014 startet en gress- og lyngbrannen i Bjørnalia i Time kommune. Brannen på Edlandsfjellet i Gjesdal startet som følge av bruk av engangsgrill. I januar 2015 var det ulovlig bruk av fyrverkeri som førte til gress- og lyngbrannen på Lifjell, sier Håland.

Også engangsgrill

Han opplyser om at det «å gjøre opp ild» omfatter mer enn bålbrenning. Det omfatter for eksempel bruk av engangsgriller og andre bål- og peisinnretninger. Oppsending av såkalte skylanterner og håndtering av brannfarlig avfall er også omfattet av begrepet.

Mer fra Dagsavisen