Stavanger

– Hele byen blir et festlokale i helgene

Stavangers største utfordring når det gjelder skjenking, er at hele byen blir et festlokale. Ofte er det mer fyll ute enn inne.

Det mener daglig leder ved Dickens, Ståle Mørch. Han la seg rimelig flat da resultatet av undersøkelsen til Sirus (Statens institutt for rusmiddelforskning) ble klart for et par uker siden. «Fulle» skuespillere prøvde å kjøpe øl ved 50 skjenkesteder i Stavanger. I 89 prosent av tilfellene fikk de kjøpe.

– Dette er altfor dårlig, sa Mørch til NRK da.

I går deltok han på et kontaktmøte med politikerne i kommunalutvalget, som også fungerer som skjenkeutvalg. Sirus presenterte undersøkelsen de gjorde i Stavanger i høst, og både politikere og skjenkekontrollen fikk komme med innspill til hvordan situasjonen kan bedres.

Testpersonene spiller åpenbart beruset. At de fikk kjøpe øl i 89 prosent av tilfellene høres mye ut. Faktum er at tallene er omtrent like høye når Sirus gjør tilsvarende undersøkelser i andre byer.

Ulik tolkning

– Er kanskje ikke utelivsbransjen og myndighetene helt enige om hvor listen ligger, ettersom tallene er høye over hele landet? ville Ståle Mørch vite.

Seksjonsleder i skjenkekontrollen, Sverre Skårland, fortalte at skjenkekontrollen faktisk observerte én av skuespillerne i aksjon.

– Vi hadde nok ikke skrevet en anmerkning på vedkommende, sa Skårland og fikk svar fra Sirus-rådgiver Skule Wigenstad:

– Det er nok tilfelle at skjenkekontrollen legger seg på en mer liberal linje. Man må fokusere på de verste tilfellene av overskjenking, mente Wigenstad.

Roste 18-åringene

Andre konklusjoner fra rapporten er at Stavanger har en høy andel utesteder med 18-årsgrense sammenlignet med andre byer. Bybildet preges også av et høyt beruselsesnivå, ifølge rapporten.

– Hele byen blir et festlokale. For oss i bransjen er det vanskelig å gjøre noe med de overstadige berusede som har fest i gatene, sa Ståle Mørch og la til at 18-åringene ikke er problemet.

– De drikker mindre og oppfører seg stort sett eksemplarisk.

Selv om han ser utfordringer, er han fornøyd med samarbeidet mellom etatene.

– Vi kan sikkert bli mye bedre, men la oss ikke forandre en modell som fungerer godt. La oss fortsette det gode arbeidet vi er i gang med, avsluttet Mørch.

Mer fra Dagsavisen