Stavanger

Høstmørket bekymrer politiet

– Det er veldig dårlig belysning i sentrum. Det bekymrer, sier leder av ordensseksjonen i Rogaland politidistrikt, Kristian Johansen.

Høsten er her. Det betyr blant annet at det blir tidligere mørkt. For politiet er det viktig med et godt opplyst sentrum i Stavanger. I øyeblikket er god belysning nesten mangelvare.

– Jo mer lys det er, jo bedre er arbeidsforholdene, sier Kristian Johansen, leder av ordensseksjonen, til RA.

Mindre lys, mer vold

Det er i øyeblikket området ved Torget det er lite lys på kveldstid. Det gir utfordringer for politiet.

– Det er mye folk der, og det er der voldsepisodene skjer. Dersom man har mer lys, vil folk automatisk oppføre seg annerledes. God belysning er det beste kriminalitetsforebyggende tiltaket man kan gjøre, sier Johansen.

For å komme mulig vold i forkjøpet, har politiet dette året stadig oftere brukt bortvisning fra sentrum som et forebyggende tiltak.

– Dette har fungert bra, og nesten hver eneste helg blir personer bortvist i forkant av at de kan stelle i stand bråk.

Bare den siste helgen ble et om lag ti personer bortvist fra sentrumsområdene i Stavanger.

– Dette er alle potensielle bråkmakere. De aller fleste retter seg etter politiets pålegg, men noen kommer også tilbake. Da blir arresten neste stopp og bøteleggelse kan være neste alternativ, forteller Johansen.

Lyset blir bedre

Politiet har tatt opp – og skal fortsette å ta opp – det som har med belysning å gjøre. Det overrasker ikke Stavanger kommune.

– Vi visste nok det ville komme opp igjen, sier Trygve Petter Nilsen, leder for park- og veiseksjonen i kommunen.

Planene er der også, snart klare til å realiseres.

– Vi planlegger å flytte de fire mastene fra fortauet langs Kongsgårdbakken og over på Torget. Det planlegges også en femte lysmast mellom Burger King og fiskeutsalget, forteller Nilsen.

– Ikke langt unna

På taket der hvor Burger King i dag holder til har det også vært kraftige lysarmatur. Disse er i øyeblikket borte.

– De skal erstattes og kommer også på plass. Når lyset blir bedre er ikke helt klart, men det skal ikke være langt unna. Vi er selvfølgelig klar over at et bedre opplyst sentrum er til det beste for alle.

Stavanger kommune har også som mål at folk skal føle seg trygge mens de er i byen på kveldstid.

– Jeg vil også si at vi har stor oppmerksomhet på det som dreier seg om lys i sentrum.
For politiet er det godt nytt.

– Vår jobb blir helt klart lettere og mer oversiktlig. Vi ser at de fleste voldsepisoder i sentrum skjer mellom klokken tre og fire. Med bedre og mer riktig belysning får vi et tryggere sentrum. De mørke stedene blir færre og folk kan dermed føle seg tryggere hele døgnet, men spesielt om natten når mørket inntar byen, avslutter Johansen.

Mer fra Dagsavisen