Stavanger

Har inngått valgteknisk samarbeid

Miljøpartiet De Grønne, SV og Rødt i Stavanger har inngått et valgteknisk samarbeid som sikrer dem plass i de viktigste utvalgene, og Eirik Faret Sakariassen (SV) blir kommunalråd. Ap ville ifølge trioen ikke forhandle om valgteknisk samarbeid med dem nå.

Sara Mauland i Rødt, Eirik Faret Sakariassen i SV og Torfinn Ingeborgrud i Miljøpartiet De Grønne har på vegne av partiene blitt enige om å signere et valgteknisk samarbeid.

MDG og SV får formannskapsplass, SV kommer inn i kommunalutvalget, MDG går inn i finansutvalget, og Rødt får plass i oppvekststyret.

De er enige om denne fordelingen:

Formannskapet MDG og SV (Rødt får 2. vara for SV).

MDG får én plass i formannskapet, finansutvalget og kommunalstyret for miljø og utbygging, kommunalstyret for byutvikling, kommunalstyret for idrett og kultur og finansutvalget.

SV får plass i kommunalutvalget, kommunalstyret for levekår, administrasjons- og lønnsutvalget, Eiganes/Våland bydelsutvalg og Madla bydelsutvalg.

Rødt får plass i kommunalstyret for oppvekst, Hillevåg Bydelsutvalg og Tasta bydelsutvalg.

Hadde bompengepartiet på lag

MDG, SV og R hadde først en avtale om en blokk sammen med Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB), men dette samarbeidet strandet da samtaler om valgteknisk samarbeid mellom de fire og Arbeiderpartiet ikke førte fram.

Sakariassen hadde invitert Stavanger Arbeiderparti til forhandlinger på SV-huset.

– Ap møtte opp, og fikk en grundig redegjørelse for den valgtekniske avtalen vår (SV, MGD, R og FNB) og inviterte til samtaler, men tilbudet ble ikke fulgt opp, sier SVs frontmann.

Det førte til at FNB trakk seg, de ønsket å ha med seg Ap for å inngå i et valgteknisk samarbeid.

De tre frontpersonene i MDG, SV og Rødt og vil ikke spekulere i om Ap sitter på gjerdet i påvente av et eventuelt brudd i forhandlingene mellom H, Frp, V, Sp, KrF og Pp.

- Vi er åpne for et samarbeid med Ap på et senere tidspunkt, men da forventer vi at den avtalen vi tre (MDG, SV og R) har inngått ligger i bunn. Hvis vi skal gå inn i dette, forventer vi mer raushet fra Ap, sier Sakariassen.

Cecilie Bjelland har en annen forklaring på at de ikke ble enige om valgteknisk samarbeid, at ulike partier har ulike oppfatninger om hva som er riktig beregningsmåte i fordelingen av vervene.

- Sakariassen ser ut til å glemme å fortelle en viktig ting; at Arbeiderpartiet samlet SV, Rødt, MDG og FNB (nei til bompenger) allerede tirsdag formiddag for å få til en felles base for flertall. MDG og FNB ønsket imidlertid sonderinger mot Høyre og dagens flertallspartier og da falt grunnlaget for et slikt fellesskap bort, sier Bjelland.

Hun viser også til at også Sakariassen og SV ifølge Aftenbladet har tatt turen ut til H/Frp for en prat.

- Når de ikke fikk til dette kom det på kort varsel opp et ønske om et valgteknisk samarbeid for å sikre sine posisjoner i opposisjon. Det er ikke vi avvisende til. Men vi har sagt at vi først må få svar fra politisk sekretariat når det gjelder mandat og vervberegning. For nå svirrer det så mange ulike forståelser at vi trenger et felles utgangspunkt for den jobben vi skal gjøre politisk, til det beste for byen, sier Bjelland til RA.

– Det stemmer ikke at SV har vært i samtaler med H/Frp. Jeg fikk et tilbud fra Høyre over telefon, noe jeg avviste på stedet, sier Sakariassen på sin side.

Valgteknisk samarbeid

Trioen i samarbeidet understreker at dette er et valgteknisk samarbeid, og rent politiske saker er ikke en del av dette.

Det er ifølge Faret Sakariassen også avklart at han blir kommunalråd.

– Jeg har nesten ikke hatt tid til å tenke på hvordan det blir å være kommunalråd, men jeg ser fram til en ny tilværelse, sier SVs førstekandidat.

Partiene er åpne for å utvide det valgtekniske samarbeidet med også Ap og Folkeaksjonen hvis det blir aktuelt. Det vil ifølge trioen gi en samlet opposisjon flere kommunale verv totalt sett.