Stavanger

Mathallen åpnet på Storhaug

Da ordfører Christine Sagen Helgø klippet over persilledusken ble det jubel. Mathallen i Stavanger er nemlig åpnet.

Bilde 1 av 3

Klokken 13 var det invitert til åpning av den høytidelige sorten. Mathallen på Storhaug er et faktum, i trivelige lokaler i en gammel hermetikkfabikk.

– Dette er en stor dag, sa ordfører Christine Sagen Helgø da hun åpnet det nye stedet for lokalt produserte varer - for det meste.

– Stor dag
Nils-Henrik Stokke hadde ideen og planene ble mer konkrete etter hvert. I 2011 begynte tankene å komme, i går ettermiddag var den nye mathallen i Stavanger et faktum.

– Det er klart at dette er en stor dag for oss som har holdt på med forberedelser. Det har ikke blitt mange minuttene med søvn de siste dagene, sier han til RA på åpningsdagen.

–Fantastisk bra
Ordfører Christine Sagen Helgø (H) hadde tatt seg noen minutter fri fra valgkamp. Hun var ikke der for å sanke stemmer til kommunevalget.

– Nei, dette er bare kjekt å være med på. I tillegg synes jeg det er fantastisk bra det som de nå får til her på Storhaug. Først ut var Ostehuset, og nå følger flere andre etter. Spennende, slo ordføreren fast.

370 kvadratmeter lokale råvarer

Stavanger er ikke første by i Norge som har egen mathall. Heller ikke først ute her i distriktet. Det er ikke lenge siden man forsøkte seg på Bryne. Det gikk ikke, og de stengte dørene etter kort tid.

– Vi har jo troen på dette. At dette er noe folk har lengtet etter og som mange kommer til å bruke. Vi har mange lokale produsenter. Vi snakker altså kortreiste råvarer så det holder, forteller Stokke.

Lilla blomkål
Sammen med daglig leder Whitney Love tilbyr de 370 kvadratmeter med ferskvare i alle mulige former – og farger.

Tar man en runde i lokalene finner man lilla og gule blomkål, hvite gulrøtter og ellers mye annet man kan kalle snadder. Tidligere Gladmat-sjef, Sigve Skretting, lot seg begeistre.

– Dette har byen rett og slett lengtet etter. Helt siden oppstart av Gladmat har dette vært et tema. Om hvor folk kunne kjøpe slik mat de har her. Nå er Mathallen kommet, og det er å håpe at folk bruker dette fantastiske tilbudet. Ikke bare dem som bor i dette området av byen, sier han.

Handler om kvalitet
Skretting forteller videre at det handler om kvalitet.

– De beste lokale produsenter, men også flere gode mennesker som kan mat jobber her. Faktisk finnes det flere finalister på dette stedet som skal til den regionale finalen i Det norske måltid her. Det er spennende, sier han.

Spennende uteområde
Selv om det er inne det meste skjer, har en også et trivelig område utenfor. Det som kan bli en møteplass.

– Vi håper dette kan bli et sted å møtes, enten over en kopp kaffe eller annet. Vi har sagt at her kan alle komme. Det er ikke nødvendig å kjøpe noe alltid, sa Stokke.

Med tiden, hvis det går bra kan det også være rom for å utvide virksomheten.

– Nå får vi ta en ting om gangen. Det viktigste nå er at vi er i gang. Ser en hvor mange som har møtt opp, så lover dette det aller beste. Det er imidlertid rom for å utvide virksomheten, men alt til sin tid, avslutter en særdeles glad og rørt initiativtaker.