Stavanger

– Folk må ta mer ansvar på sjøen selv

Sola kommune ønsker å sette søkelyset på alkoholbruk i båt. Thorvald Espedal mener folk i tillegg må bli flinkere til å ta ansvar når de er på sjøen.

Som eneste kommune i Rogaland samarbeider Sola med alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL. I sommer kjøres kampanjen «Klar for sjøen» i gang, hvor det settes søkelys på alkoholbruk på sjøen.

Britt Marit Haga, folkehelserådgiver i Sola kommune, sier til RA at det er like viktig å tenke på alkoholbruken når man er i båt, som i bil.

– Det vi håper å gjøre med denne kampanjen er å få folk til å forstå, men budskapet presenteres på en humoristisk måte, sier hun.

Ulike terskler

– Den er ikke ment å være en moralsk pekefinger, men likevel effektiv, legger Haga til, og viser til reklamefilmen for kampanjen, som har fått stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt.

– Vi håper denne kampanjen kan føre til en holdningsendring, og at folk tenker seg om når de drikker i båten, sier Haga.

Rådgiveren sier det er en rekke kampanjer rettet mot barn og unge, men få mot voksne, og at det er noe av det som gjør denne kampanjen unik. Hun håper budskapet i kampanjen treffer, og at det kan være med på å bekjempe alkoholrelaterte ulykker på sjøen.

– Vi vet at folk ikke har den samme terskelen når det gjelder å drikke i båt, som å drikke i bil. De fleste har en sperre i bilen, men ikke alle har det til sjøs. Det er mulig å forebygge denne typen ulykker, og det er det som er vår hensikt, sier Haga.

– Ta ansvar selv

Thorvald Espedal, leder i Båtstad Båtforening i Tananger, synes kampanjen er god, men han mener folk må bli flinkere til å ta ansvar selv.

– Noe må gjøres, men spørsmålet er hvem som skal gjøre det. Det er helt greit med regler, men folk må skjerpe seg og ta ansvar. Når du kjører båt har du ansvar for båten, deg selv og de som er om bord i båten sammen med deg, sier Espedal.

Espedal har vært leder i båtforeningen i fem år, og han sier båtforeningen så langt ikke har hatt problemer med hverken alkohol eller uhell. Han tror det finnes mange uerfarne båtfolk, og at sunt båtvett får deg langt på sjøen.

– Det er nok en del som mangler kunnskap og ikke burde kjørt båt i det hele tatt, sier Espedal.

Flere har båt

Han tror ikke folk drikker mer nå enn før, men at det er andre faktorer som spiller inn.

– Vi drikker nok ikke mer, men det mange som har båt, noe som kan medføre at flere drikker alkohol, poengterer Espedal.

Han synes det er bra at det fokuseres på alkoholbruk til sjøs, og han tror absolutt at slike kampanjer har noe for seg.

– Kanskje blir folk mer bevisste på sin egen alkoholbruk. Jeg ser ikke noe veldig galt i å kose seg med én pils på sjøen, men man er nødt til å bruke sunn fornuft. Spesielt viktig er dette i hurtiggående båter, sier Espedal.

Tenk på de andre

Vent med alkohol til du er i land og båten er fortøyd, sier politioverbetjent Åge Vatne Dal. Politiet i Stavanger har gått aktivt ut for å forebygge ulykker i forbindelse med alkohol – både på land og til sjøs.

– Det er stor forskjell på sjø og land. På land kan du stoppe og tenke deg om før det går galt, mens på sjøen går alt fortere. Dersom det skulle skje at du havner i vannet går det kort tid før du er ute av stand til å ta vare på deg selv, sier Vatne Dal.

Politioverbetjenten opplyser om at nesten alle småbåtulykker på sjøen involverer alkohol.

– De to siste årene har vi unngått dødsfall på sjøen, men det har vært et par ulykker hvor det har vært et under at det ikke ble større skader, sier Vatne Dal.

– Ditt ansvar

Politiet i Stavanger er med på AV-OG-TIL-kampanjen, og Vatne Dal synes det er flott med ekstra fokus på sjø og alkohol. Han råder alle til å vente med alkoholen til båten er fortøyd, og ber kapteinene tenke på de andre passasjerene.

– Ofte er man flere på tur, og de andre i båten kan ikke velge om føreren skal være påvirket eller ikke. Jeg anbefaler derfor alle å vente, for når uhellet først er ute er det for sent. Er du båtfører er du kaptein, og da er båten og personene om bord ditt ansvar, sier Vatne Dal.

Mer fra Dagsavisen