Stavanger

Vil ta bedre vare på nasjonens krigsveteraner:– Det handler om ære

Frps Kari Raustein vil at Rogalands rundt 8000 veteraner skal bli hedret hver dag hele året og vil bedre krigsveteranenes hverdagsliv.

I går ble mange veteraner over det ganske land hedret for sin innsats, men Frps Kari Raustein mener at vi også i hverdagen burde hedre de som har ofret så mye for landet vårt.

– Vi må ta vare på de soldatene som har tjenestegjort for landet vårt på en verdig måte. Vi må identifisere de utfordringene de har og finne ut hvordan vi kan hjelpe dem på en best mulig måte. Det handler om ære og respekt, sier Raustein.

– Rogaland er midt i blinken

Frps fylkesleder har jobbet med å bedre situasjonen for landets veteraner i lang tid, og har også bidratt til veteranmeldingen som ble lagt fram for Stortinget. Nå ønsker hun et pilotprosjekt til Rogaland.

– Vi må sørge for at veteranene får den behandlingen de fortjener og behøver. Og hvis mulig få dem tilbake i jobb. Derfor ønsker vi å sette av penger til en full stilling i to år som kan koordinere veteranenes behov innen helse, utdanning, psykiatri og økonomisk, sier Raustein.

NAV Rogaland er en av svært få fylker som i dag har egen veterankoordinator, og derfor mener Raustein Rogaland er midt i blinken for prosjektet.

– Geir Are Farset som i dag jobber med veteranene gjør en kjempegod jobb, men dessverre er han opptatt med andre saker i NAV. Det gjør at han ikke får tid til oppfølging og fordypning, som han bør, sier Raustein.

Veteraner overlatt til seg selv

Til sammen har mer enn 100.000 norske soldater tjenestegjort i utlandet, og Helge Bjerga er en av dem. Han har vært fem turer i Libanon, og kan skrive under på det Kjell Pahr-Iversen fortalte i gårsdagens RA om krigsveteraner som slet med å tilpasse seg en ny hverdag.

– Du lever et helt annerledes liv der nede, og er alltid på hogget. Hvis du ser noe som er utenfor normalen blir du veldig på alerten og det er vanskelig å venne seg av, sier Bjerga.

Han forteller at det ikke var snakk om noe debrif da han kom hjem, men at han fikk penger til å komme seg hjem etter at han hadde levert inn utstyret.

– Du blir overlatt helt til deg selv etter du kommer hjem uten at noen forteller deg hvordan du skal fungere igjen. Det kombinert med at du har vanskelig for å stole på folk og ofte er veldig skeptisk til de som faktisk vil hjelpe deg, gjør at den omstillingen er vanskelig, sier Bjerga.

– Burde bruke Forsvaret mer

Veteranen tror derfor at pilotprosjektet som Kari Raustein og Frp ønsker seg til Rogaland kan komme godt til nytte.

– Geir Are er en dyktig person, og jeg tror at hvis han får frigjort tid til å gjøre det veteranarbeidet han egentlig skal kan det få en god effekt. Han kan hjelpe veteranene gjennom de riktige kanalene, som vil hjelpe både psykisk og fysisk, sier Bjerga.

Både Raustein og Bjerga mener at Forsvaret burde ta bedre vare på veteranene etter de kommer hjem.

– Det tar ofte litt tid før de psykiske eller fysiske plagene kommer, og når du ikke kan snakke med noen på grunn av taushetsplikten så hjelper ikke det på. Derfor burde veteranene kunne bruke Forsvarets psykiatere, sier Raustein.

RA fikk ikke tak i NAVs veterankoordinator Geir Are Farset før helgen.

Mer fra Dagsavisen