Stavanger

Stavanger kommunes Spania-tilbud er i fare – det engasjerer Kaare Kleppe (89):Kjemper for rehabilitering

Kaare Kleppe har samlet 22 underskrifter i kamp for Stavanger kommunes rehabiliteringstilbud i Altea.

Kleppe (89) er nylig kommet hjem fra treningsopphold på Centro Asistencial Noruego (CAN) i Altea, Spania. Han fikk vite at kommunen hadde sagt opp plassene, og har gjennom seksukersoppholdet samlet 22 underskrifter fra Stavanger-pasienter. De ber inderlig om at tilbudet beholdes.

– Jeg merker stor forskjell fra før jeg reiste til nå. Der gikk jeg mye og langt, og trente styrke og balanse. I min alder er jeg jo veldig redd for å falle, sier Kleppe til RA.

– Ikke et luksushotell

Han får også sterke tilbakemeldinger om framgangen fra familien, og peker på at det ikke er en luksustur pasientene er på.

– Dette er en helseinstitusjon, ikke et luksushotell. Rommene er fine, men enkle. Det serveres bare sunn mat. Helsetilbudet er svært bra, med fysioterapeut, ergoterapaut, sykepleier og hjelpepleier, sier den tidligere frisøren, og roser opplegget stort.

– Der er det ingen stoppeklokke, alle er smilende, og har tid hele døgnet. Vi ble veldig glad i de ansatte, sier Kleppe.

Han er også opptatt av at opphold både gir et fysisk og psykisk løft.

– Tilbudet betyr veldig mye for veldig mange, sier han.

– Gir inspirasjon

Han stiller også spørsmål ved om det er så mye å spare.

– Å komme dit gir inspirasjon, og gjør man mer innstilt på å kunne fortsette å klare seg selv i hjemmet. Legges tilbudet ned blir det gjerne nødvendig med mer hjemmesykepleie og flere korttidsopphold på sykehjem, sier enkemannen.

Han roser det norske helsevesenet, både tilbudet han og hans nå avdøde kone har fått.

– På Tasta sykehjem hadde hun det førsteklasses.

Nedskjæringer kommer

Kåre Reiten (H) vil vente på avgjørelsen om nedleggelse av Altea-tilbudet.

Flertallspartiene i Stavanger har satt av penger, men Rådmannens tekstforslag om å kutte tilbudet har fulgt saken, dermed er rehabiliteringsplassene i Altea, Spania sagt opp med virkning fra 1. januar 2016.

– Dette kom overraskende på oss. Det skyldes en misforståelse, sier Reiten, som er er leder i kommunalstyret for levekår.

Rådmannen foreslo i sist formannskapsmøte at tilbudet kan kuttes for å spare 6 millioner i året. Reiten og Høyre vil vente på Rådmannens trolig kraftige nedskjæringsforslag i tertialrapporten om noe over en måned.

- Vet hvor viktige de er

– Vi vil ikke ta enkeltsaker nå, sier Reiten.

Han er uansett klar på at tilbudet er verdifullt.

– Vi i Høyre har kjempet for disse plassene, vi vet hvor viktige de er. Dette er som regel et tilbud for folk over 85 år som er på grensen til å havne på sykehjem. I Altea får de sol, varme og trening, og kan gjerne bo hjemme i lengre tid, i stedet for å havne på sykehjem, sier Reiten, som også er lege. Trening er sentralt på rehabiliteringsstedet.

– Mange misforstår, og ser på dette som en Syden-tur, men brukerne får trent seg opp, og får et lyspunkt. Dessuten, og det er viktig, på denne måten får de pårørende fem-seks ukers pause mens de vet mor eller far er trygg, sier Reiten.

Mer fra Dagsavisen