Stavanger

Nybø (V) nabo til «narkogjerdet»:– Det har fungert greit

Stortingets Iselin Nybø (V) bor nær «narkogjerdet», mener det har fungert greit, og maner til dialog.

Bilde 1 av 3

Nybø er beboer i strøket ved gjerdet som skiller rusboligene ved Endringshuset fra andre boliger i Normannsgata. Hun henger seg langt ifra på den sterke kritikken mot gjerdet som er kommet fram både på lederplass i RA og Aftenbladet og fra blant andre Frp-representanter i Stavanger.

– Da kommunen først bestemte seg for å kjøpe bygningen til rusboliger, har nabolaget vært konstruktive overfor kommunen for å få området til å fungere både for rusmisbrukerne og naboer, sier Nybø.

Hun peker på at beboerne ikke er i noen enkel situasjon.

– Det er ganske krevende for et nabolag å ha ti rusmisbrukere boende så nær seg. Oppgangen til de kommunale boligene er plassert mindre enn én meter fra husveggen til den nærmeste naboen, sier stortingsrepresentanten, som understreker at hun uttaler seg som beboer, ikke som politiker, der hun er inhabil.

– Må være dialog

Nybø mener Frp-representantene som har frontet dette i mediene sender situasjonen fra vondt til verre.

– Dette må handle om dialog, og ikke bare gå til mediene. Allerede fra starten har nabolaget kommet opp med flere forslag til løsninger, blant annet å flytte inngangspartiet på Endringshuset til Reidar Berges gate, hvor det ikke ligger så mange naboer tett på. Dette er tilsvarende det forslaget som Frp nå har fremmet, sier Nybø.

– Etter at disse forslagene ble avvist av kommunen av ulike årsaker, ble gjerdet satt opp av kommunen, og det har fungert greit, legger hun til.

Hun viser til at gjerdet har stort støtte både administrativt og politisk.

– Vil ha et løft

– Levekårsjefen i Stavanger kommune, Eli Karin Fosse, lederen for Endringshuset, Kate Jåsund, administrasjonen i bymiljø og utbygging og et flertall i kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU) har vedtatt at gjerdet skal bli stående inntil videre, sier Nybø, og poengterer at Venstre ikke var med på behandlingen i KMU. Hun mener nabolaget er åpent for å finne løsninger.

– Vi ønsker å bli med i en dialog med kommunen, og være med å utvikle området. Dette er ett av de områdene i Stavanger som scorer lavest i levekårsundersøkelsen, og vi ønsker at det skal bli løftet opp, og vil ha et nabolag der alle lever side om side, både rusmisbrukere, eldre, barnefamilier og andre beboere. Området er også nå en god plass å bo, men har noen utfordringer og trenger en oppgradering, sier Venstre-politikeren.

– Skaper usikkerhet

Ifølge Nybø har de sterke politiske utspillene i etterkant av gjerdevedtaket også har en annen effekt.

– Det blir skapt stor usikkerhet om slike botilbud, som mange i Stavanger trenger. Det kan gjøre det vanskelig for kommunen å etablere lignende tilbud som Endringshuset andre steder i byen, sier Nybø.

Hun vil ikke uttale seg om gjerdet bør rives hvis inngangspartiet flyttes mot Reidar Berges gate.

– Jeg føler at det ikke blir riktig av meg å gå inn i detaljene om denne diskusjonen i mediene. Dette bør skje i dialog mellom Endringshuset, nabolaget og kommunen, sier Nybø.

Mer fra Dagsavisen