Stavanger

Fra sykesengen til politisk streik

Etter et fire måneders rehabiliteringsopphold skrives fagforeningsleder Annette Dahl Wiig ut fra Bergåstjern. På samme dag som det hun mener er den viktigste politiske markeringen i ny tid.

Bilde 1 av 2

I august fikk Annette Dahl Wiig vite at hun hadde brystkreft med spredning til skjelettet. På grunn av kompliserte beinbrudd havnet hun på rehabiliteringsavdelingen på Bergåstjern sykehjem. Der har hun tilbrakt de fire siste månedene. I morgen skrives hun ut, akkurat i tide til å bli med på streikemarkeringen på Torget. LO, Unio og YS kjemper for å unngå de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven, som blant annet åpner for utstrakt bruk av midlertidige ansettelser.

– Regjeringen har holdt pulsen – og helsen min – oppe i disse månedene, sier Dahl Wiig til RA.

Hun har til tider vært rasende når arbeidsminister Robert Eriksson har uttalt seg om fortreffeligheten ved lovendringene.

– Gjennom dette oppholdet har jeg sett hvilke utfordringer de har innen helsesektoren – særlig på bemanning. Dette lovforslaget åpner for at man kan beordre ansatte til å jobbe mer. Her er presset så høyt at det er vanvittig at de ansatte holder ut, sier Dahl Wiig.

To viktige timer

Fagforbundets lokallagsleder håper og tror at folk møter mannsterke til morgendagens markering.

– Det blir de to viktigste timene du bruker. For at ikke regjeringen skal greie å rasere norsk arbeidsliv, må vi vise at vi ikke finner oss i dette, sier fagforeningslederen engasjert.

Etter oppholdet på Bergåstjern har hun fått førstehånds kjennskap til forholdene i en sektor hun visste det var store utfordringer knyttet til.

– Jeg kunne skrevet en bok om det jeg har sett disse månedene. Jeg har jo visst om problemene før også, men når jeg har gått til administrasjonen i kommunen med saker, har jeg fått til svar: «dette er ikke dokumentert», sier hun.

Annette Dahl Wiig snakker om en fryktkultur i helsesektoren. Overarbeidede hjelpepleiere gjør feil, eller ser at andre gjør feil, men tør ikke varsle.

– Jeg har selv opplevd feil og avvik som ikke har blitt meldt fra om. Hvorfor velger de å ikke varsle? Jo, de er så lojale. Jeg skulle ønske at flere orket å si fra om forholdene, men jeg bebreider dem ikke. Jeg gjorde det i begynnelsen, men ikke nå.

Dahl Wiig forteller om unge jenter som er ansatt i 16–20 prosentstillinger, som jakter på flere vakter.

– Disse ungdommene har ingen sjanse til å få seg boliglån, de kommer seg aldri skikkelig i gang. Og nå blir dette regelen! Det er en skam at de som faktisk velger denne utdanningen blir tilbudt småbrøkstillinger. Det skulle stått faste fulltidsstillinger klare til dem, sier Dahl Wiig.

Virksomhetslederen ved Bergåstjern sykehjem, Kari L. Åmodt, mener bemanningssituasjonen på Bergåstjern er forsvarlig.

– Jeg mener det er faglig forsvarlig drift i dag, men vi skulle veldig gjerne hatt større bemanning slik at vi kunne gitt brukerne et enda bedre tilbud, sier hun til RA.

– Potensielle velgere

I morgen vil Annette Dahl Wiig stå sammen med hundrevis av arbeidere, for å markere motstand mot den nye arbeidsmiljøloven.

Fra rommet på Bergåstjern er ikke fagforeningslederen i tvil om at markeringen vil få stor betydning, til tross for at enkelte har tatt til orde for at en to timer lang politisk streik ikke er nok.

– Hvis du vil ha en streik som rammer fysisk, må du ta folk ut av arbeid over lengre tid. Men denne markeringen vil likevel få stor betydning. Den viser uenigheten vår og regjeringen får se potensielle velgere reise seg opp. Og hvis de fortsetter å dure på, vil de se at dette bare er starten.

– Endringene fører til et løsarbeidersamfunn

Over hele Rogaland går arbeidere ut i streik i morgen. Én av fem store markeringer skjer på Torget i Stavanger.

LOs distriktssekretær Øystein Hansen forteller om en storstilt mobilisering. I Stavanger settes det opp busser for å frakte folk fra arbeidsplassene til sentrum.

– Bussene går til ulike steder i sentrum, som Byterminalen og Fiskepiren, og derfra vil det gå demonstrasjonstog til Torget. Vi forventer stor oppslutning, sier Hansen til RA.

Siste store i 1998

At de tre store fagforbundene LO, Unio og YS går sammen om en slik markering, er sjelden kost. Den siste store arbeidermarkeringen som omhandlet faglig rettigheter, var i 1998.

– Det er noe regjeringen bør skrive seg bak øret. I morgen vil vi se en kraftfull reaksjon over hele landet, en av de største markeringene i nyere norsk tid, sier Hansen.

Han tror kombinasjonen av at folk legger ned arbeidet og samles på gater og torg, vil gi gjenklang.

– Butikker stenger, kontorer stenger, fabrikker stenger. Noen mener en to timers streik ikke er nok, men det vil gi et kraftig signal, mener Hansen.

– Lytt til folket

Distriktssekretæren trekker fram to punkter i det nye lovforslaget som særlig alvorlige.

–Det å åpne for midlertidige tilsettinger og turnuser der en kan gi dispensasjon fra forbundene. Arbeidsministeren snakker om jevnbyrdige forhold i arbeidslivet, og at vi «ikke skal snakke ned de tillitsvalgte». Saken er at det er én part som sitter med makten, dem som betaler lønn.

Hansen mener at Erikssons forslag om generell adgang til midlertidig ansettelse i inntil 12 måneder, sammen med andre grep, vil føre til et løsarbeidersamfunn.

– Jeg trodde vi var ferdige med det i det forrige århundret. Alle forslagene til ny arbeidsmiljølov går i arbeidsgivers favør, sier Hansen.

Statsminister Erna Solberg har i det siste blitt sitert på en uttalelse hun kom med i «Skavlan», da hun skulle gi ett råd til lederen av Moderaterna.

– «Lytt til folket», sa Erna. Hun lytter verken til folket eller til ekspertisen i denne saken, avslutter Hansen.

LO er på plass på Torget fra klokken 11.30 i morgen.

Mer fra Dagsavisen