Stavanger

Tore Brulands favoritter:– Polets beste billigkjøp

Felles for vinene denne uken er at de er rimelige, er å få på samtlige polutsalg i distriktet og at samtlige er kanongode kjøp.

Det er siste fredag før jul og i dag burde det handlet om hva som er passende drikke til pinnekjøttet eller ribben?

Jeg skal ikke trekke det langt ut, men dette er vel mat en kan drikke hva som helst til? Hva med en kald øl, for eksempel?

I stedet får du mine favoritter når det gjelder polets beste billigviner.

Ch. Bonnet har alltid stått høyt i kurs og er en «potet» i form av at den kan brukes til alt.

Det samme gjelder Saint-Bris fra Davenne som er en av mine absolutte favoritter i denne prisklassen.

Chilenske Cono Surs gewürztraminer er druetypisk som bare det, og noe av de friskeste du kan få av denne druetypen.

Etter at Freixenet Brut Nature har forsvunnet ut av sortimentet er favoritten Grans Moments blant de rimelige boblevinene.

Og skal det være rødt, er uten tvil New Zealand-vinen Matua Valley Pinot Noir et knallkjøp. Litt mer eik enn forrige årgang, men en mer enn godkjent vin. Server på 12 til 14 grader. Dette er en rødvin som passer utmerket til juletorsken – for dem som fortsatt spiser den slags!

282501 Ch. Bonnet 2013 (Lurton, Bordeaux, Frankrike) kr 121,50 (85 poeng og seks prikker)

Lys gul farge og lukt av sitrus, stikkelsbær og solbær. Lett og delikat smak der det går i solbær og sitrus. God og frisk avslutning, og en herlig billigvin til alt mulig.

5690801 Davenne Saint Bris 2013 (Clothilde Davenne, Burgund, Frankrike) kr 134,90 (85 poeng og seks prikker)
Lys gulfarge og herlig lukt av sitrus og solbær/stikkelsbær. Det samme i smaken som er lett og delikat og superfrisk. Syrlig og god avslutning og en herlig vin til asparges, fisk, skalldyr eller til ingenting.

4963201 Grans Moments Brut Nature (Covides, Penedes, Spania) kr 108,50 (84 poeng og seks prikker)
Lys gul farge og fine bobler. Eple sammen med noe forsiktig ullaktig i lukten. Eple og sitrus i smaken og god og syrlig i avslutningen. Helt klart et av Vinmonopolets beste musserende-kjøp.

8053901 Matua Valley Pinot Noir 2013 (Matua, Marlborough, New Zealand) kr 134,90 (85 poeng og seks prikker)
Lys rødbrun farge. Lukter av moden jordbærpinotfrukt sammen med røyk og veldig forsiktig eik. Middels fylde og smaker av søt og moden jordbærfrukt sammen med karamell og vanilje. Lite tanniner og bra syrlighet i avslutningen.

5670601 Cono Sur Gewürztraminer 2014 (Viña Cono Sur, Bio-Bio Valley, Chile) kr 109,90 (85 poeng og seks prikker)
Middels kraftig gulfarge. Deilig lukt av tropisk frukt, lichi og rose – og veldig druetypisk. Nokså feit i munnen og smaker av tropisk lichifrukt, sitrus og krydder som balanseres av meget bra syre. Et strålende alternativ til langt dyrere viner fra Alsace.

Ukens anbefaling

3316901 Selvapiana Chianti Rufina 2012 (Fatt. Selvapiana, Toscana, Italia) kr 166 (88 poeng og seks prikker)
I gamle dager var dette en bankers og blant polets aller beste kjøp i en årrekke.
Etter å ha vært noe slapp og uspennende en tid, virker det som vinen er tilbake i god gammeldags form. Nokså lys rødbrun farge og lukt av syrlig kirsebærfrukt, tre, lær og tobakk. Middels fylde og smak av moden sangiovesekirsebærfrukt, nøtt og tre. Nokså forsiktige tanniner og fin syre. Herlig å drikke nå og perfekt til både hverdag og fest.

Mer fra Dagsavisen