Stavanger

Invandrerrådet: Sender pianoer til Polen

Fem pianoer og ett flygel er på vei fra Stavanger til Elblag i Polen.

Bilde 1 av 2

Den siste helgen i august var Innvandrerrådet i Stavanger kommune på studietur i Elblag. Stavanger har et spesielt forhold til den polske byen. Fra 1981 til 1989 samlet folk i Stavanger-regionen inn store mengder mat og klær til byen. Hele 174 trailere ble kjørt til Elblag.

Under besøket i august fikk Innvandrerrådets leder, Ryszard Kalinowski, høre om en musikkskole som var utsatt for brann i vår.

– En god del av instrumentene deres ble ødelagt under slukningsarbeidet. Flere instrumenter hadde fått vannskader, sier Kalinowski til RA.

Han bestemte seg derfor for å prøve å samle inn instrumenter til musikkskolen. Onsdag sendte han fem pianoer og ett flygel til Elblag.

Flere instrumenter

Innsamlingen til Kalinowski gikk faktisk så bra at han fikk inn flere instrumenter etter at traileren var sendt.

– I løpet av kvelden fikk jeg ytterligere ett flygel og ett piano. Det betyr at jeg nå må skaffe penger til ny frakt. Jeg håper at jeg får fylt opp en trailer til før jeg sender resten av instrumentene til skolen, sier Kalinowski.

Han synes det er viktig å skape et mer nyansert bilde av polakker i Norge.

– I mediene hører vi ofte negative nyheter om polakker. Jeg vil få fram mangfoldet, vise at polakker også kan bidra positivt, sier Kalinowski engasjert.

Han kom til Stavanger i 1986 som politisk flyktning. Kalinowski var nestleder i Solidaritet, og hadde jobbet tett med Lech Walesa.

I Stavanger ønsket han å hjelpe polakker med å finne seg til rette i det norske samfunnet, og startet derfor opp Polsk-Norsk forening. Etter hvert ble Kalinowski leder av Innvandrerrådet og han er også aktiv i lokalpolitikken som KrF-representant.

– Mange utfordringer

Kalinowski sier det er flere utfordringer knyttet til arbeidsinnvandringen fra Polen. Han er særlig opptatt av at barn og unge skal få en god oppvekst i Norge.

– Mange ungdommer sliter med å finne seg til rette. De er brutalt revet opp fra det livet de hadde i Polen, og sliter med språkbarrierer og utfordringer på skolen. Vi må huske på at det ikke er barna som velger å komme hit, sier Kalinowski.

Én løsning er et bedre tilbud av språkkurs, mener han.

– Et norskkurs koster rundt 5000 kroner i måneden. Få tar seg råd til det. Jeg kunne tenkt meg flere og rimeligere kurs, både til voksne og ungdom. Ikke alle polakker som kommer hit har forutsetning for å lære seg norsk, så et alternativ kan være å tilby engelskkurs, avslutter Kalinowski.

Hvis du har et instrument du vil donere til musikkskolen, ta kontakt med Kalinowski på 456 65 665.

Mer fra Dagsavisen