Stavanger

Gode kjøp fra Østerrike:Helt Topf sommervin

Grüner Veltlineren til Johan Topf er blant de aller beste hvitvinskjøpene du kan gjøre på polet.

Familien Topf lager meget bra viner fra Kamptal i Østerrike, og da går det i alt fra toppviner til billigere varianter. Det er i den sistnevnte kategoriene Topf leverer aldeles strålende kjøp.

Topf Grüner Veltliner Strassertal har nettopp kommet i 2013-årgangen, og til 125 kroner er den et strålende kjøp som kan brukes til alt mulig.

Finnes på de aller fleste polutsalg i distriktet, og kan brukes til alt og ingenting i sommervarmen.

Det samme gjelder rosevarianten, Topf Zweigelt Rose 2013 og treliteren Topf Strass Grüner Veltliner 2013, skjønt dette er viner som må bestilles.

1494501 Topf Zweigelt Rose 2013 (Weingut Johann Topf, Kamptal, Østerrike) kr 129,90 (84 poeng og seks prikker)
Lette fine bobler når vinen skjenkes i glasset og svært lys rosa farge. Lett og sitrusfrisk i lukten og det samme i smaken. Syrlig og god avslutning. En herlig lett sommerrosé for varme dager.

9764701 Topf Grüner Veltliner Strassertal 2013 (Weingut Johann Topf, Kamptal, Østerrike) kr 124,90 (85 poeng og seks prikker)
Lys gulfarge med forsiktig grønnskjær. Pærer og gress i lukten. Det samme sammen med noe urteaktig i smaken. Fin syrlighet i avslutningen. Dette er en lett og god sommervin.

494406 Topf Strass Grüner Veltliner 2013 (Weingut Johann Topf, Kamptal, Østerrike) kr 385 (84 poeng og seks prikker)
Lys gulfarge og lukt av modne, men friske pærer. Nokså søte pærer sammen med noe grønt i smaken. Har ikke helt den samme friskheten som flaskevarianten. Utover det en meget bra pappvin.

Godt fra Italia
Bellavista lager noen av de beste musserende vinene i Italia, og har nylig kommet med ny design. Og heller ikke innholdet er det noe å si på. Nytt i polhyllene i mai er også en meget bra rosa sancerre fra Alphonse Mellot.

3310601 Bellavista Franciacorta Cuvée Brut (Az. Agr. Bellavista, Franciacorta, Italia) kr 275 (88 poeng og fire prikker)
Middels kraftig gulfarge og fine bobler. Epler og urter og bakst i lukten. Smaker av sitrus, epler og bakst, og har fint lagringspreg. Meget bra syre i avslutningen.

1414401 Mellot La Moussière Sancerre Rose 2013 ( Alphonse Mellot, Loire, Frankrike) kr 176,90 (87 poeng og fem prikker)
Lys rosa farge. Lukter av sitrus sammen med forsiktig bærduft. Lett og delikat smak av det samme sammen med noe urteaktig. Super syrlighet i avslutningen. Er å få på de aller fleste polutsalg i distriktet.

Bra taxfreeøl
Taxfreen på Sola har også begynt å selge kvalitetsøl, og her forleden plukket jeg med meg to varianter fra Nøgne Ø, som for øvrig er oppgitt med polpriser.

1053802 Nøgne Ø Imperial Stout kr 79 (seks prikker)
Nesten kullsvart farge og lysebrunt skum. Mørk malt, sjokolade, kaffe og forsiktige blomstertoner i lukten. Svær og kraftig i munnen og smaker av sjokolade, mørk og nokså brent malt. Lang og god bitter ettersmak. Heftige saker med hele ni prosent alkohol.

1336802 Nøgne Ø India Pale Ale kr 75,30 (seks prikker)
Forsiktig uklar ravgyllen farge og beige skum. Sitrusfrukt og blomster i lukten. Stor fylde og smak av forsiktig bitter appelsinfrukt med super syrlighet og bitterhet i avslutningen. 7,5 prosent alkohol.

Mer fra Dagsavisen