Stavanger

Store og små på skattejakt:Loppelykke for barnehjem

– Den som ikke kjøper nå, den må stå! Eli Svanhild Riska Thorsen gauler oppmuntrende trusler til loppe-handlere i Madla bydelshus.

Bilde 1 av 6

Loppemarkedet er til inntekt for barnehjemmet Centre for Children’s Happiness i Phnom Penh, som er hennes hovedgeskjeft og hjertesak i Kambodsja.

– En skoleuniform i Kambodsja koster ni dollar. Uten den kan de ikke gå på skolen. Det er rett over femti norske kroner. Alle monner drar!

Eli snakker som om hun har stjålet tiden og har politiet i hælene. Den pensjonerte legesekretæren har mye på hjertet og mange jern i ilden.

Et besøk til broren i Australia i 2005 munnet ut i et altoppslukende engasjement for barn i nød. Hun stoppet innom Kambodsja på veien for å melke turisopplevelsen, og ble grepet av barn som holdt seg i live ved arbeid på søppeldynger. Det uutslettelige inntrykket tok hun med seg hjem, og bestemte seg for å gjøre noe.

Sikrer framtid

I tillegg til diverse innsamlinger og tiltak som loppemarked har hun sponsorer, private og bedrifter, som gir 300 kroner i måneden til «sitt» barn. Dette sikrer foreldreløse barn en utdanning og framtid. Denne ordningen alene gir nærmere 150.000 i året direkte til barna, uten administrative penge-dren.

Kupp!
– Dette er jo fantastisk! sier Unni Grytdal, som stråler som spennene på hennes nye sko.

– 30 kroner for inngåtte gode bunadsko i skinn. Nå har jeg skjorte, sølje og sko. Mangler bare bunad!

Kuppene står i rekke for henne denne dagen, og hun er ingen hodeløs loppe-handler:

– Jeg har også funnet en lykt til 10 kroner. Denne koster normalt 200 kroner. Jeg jobber i butikk og vet dette!

Bare kikker
Ikke alle er like målrettet som Grytdal. Flere RA prater med er på ren skattejakt, med veien som målet. Marit Wedige Stokka er en av dem:

– Vi var bare ute og gikk tur, og så skiltet. Vi skal bygge hus, og tenkte å se på servise og slike ting. Gamle skatter å slå til på! Her er det mye spennende og så er det jo litt «inn» igjen med slike gamle ting, slår hun fast, og gransker bugnende loppebord med nysgjerrig blikk.

Koseslange
Ved et annet bord drives beinharde forhandlinger. David Bakketun (7) har lagt sin elsk på en gedigen kvelerslange, og søker sponsing hos mamma. Valpeøyne fører fram, og fem minutter etter er beistet drapert rundt en kneisende nakke.

Kanonkjøp og galopperende glede. Med ringvirkninger av hjelp og takknemlighet. Unni Grytdal hjelper ivrig i skoavdelingen:

– Se! jeg fant mer! Tenk disse med jeans til sommeren!

Mer fra Dagsavisen