Stavanger

Fikk to busser:Nå kan nødetatene trene på gisselaksjoner og ulykker

Samfunnssikkerhets-senteret i Rogaland fikk i går to busser av Boreal til å øve på bussran, gisselaksjoner og ulykker.

De to bussene er en etterlengtet gave for Samfunnssikkerhetssenteret i Rogaland, SASIRO, som holder til i Vagleleiren utenfor Sandnes.

– Fra før av hadde vi bare en minibuss. Nå får nødetatene trene så nærme virkeligheten som mulig. Dette kommer til å gagne både brannvesenet, politiet og ambulansetjenesten, sier seksjonsleder for øvelse og opplæring i Brannvesenet Sør-Rogaland, Magne Hopland.

Bussene kan blant annet brukes til å trene på gisselaksjoner, bussran og ulike ulykkessituasjoner for brannvesenet og ambulansetjenesten.

Kunne blitt spiker
Bussene har gått ut på dato for Boreal Transport Sør. I stedet for å bli spiker, gir transportselskapet bussene muligheten til å tjene samfunnet på andre måter. Daglig leder Rune Terjesen i Boreal Transport Sør synes det er både viktig og kjekt å gi bussene i gave.

– Vi synes det er viktig at de får noe å øve på. Vi har et godt samarbeid med brannvesenet og SASIRO. Bussene vil være med å styrke beredskapen og kunnskapen deres, sier Terjesen.

8000–9000 kursdeltakere
Boreal har også kursdeltakere ved SASIRO, som er helt i oppstartfasen. Offisiell åpning vil finne sted i løpet av våren. Senteret regner med å ha mellom 8000 og 9000 kursdeltakere årlig.

Scania-bussene er fra 2001 og 2002. De er 12 og 15 meter lange. Den ene var i rute i forrige måned. Boreal har over 300 busser, men eier kun 40 av dem.

– Bussene har som regel 10–12 års levetid som rutebuss. Etter det blir de vanligvis spiker. Ellers blir de solgt til private, sier Njål Stangeland, teknisk sjef i Boreal Transport Sør.

Hopland sier SASIRO kommer til å ha god nytte av bussene i lang tid framover.

– Vi kommer til å ha nytte av bussene i mange år framover, sier han.

Mer fra Dagsavisen