Stavanger

Avtale med Haifa-skole for UiS:Henter kvalitet i Israel

Universitetet i Stavanger (UiS) ønsker høyere kvalitet på petroleumsstipendiater. Det kan de finne i Israel.

UiS har nylig undertegnet en MoU-avtale (Memorandum of Understanding) med universitetet Technion Israel Institute of Technology i byen Haifa.

– MoU-avtalen er først og fremst et uforpliktende dokument, men det er vanlig at universiteter starter samarbeid med slike avtaler, sier Hans Borge, instituttleder i petroleumsteknologi ved UiS, til RA.

Det er dog ikke fullt så vanlig å starte samarbeid med Israel.

– For UiS' del er dette første samarbeid med Israel jeg kjenner til, sier han.

Tar inn de beste
Grunnen til at UiS har gjennomført denne avtalen, er ifølge Borge for å heve kvaliteten på studentene.

– Vår intensjon er å få søkere til våre stipendiatstillinger. Vi ønsker å få best mulig søkere. Universitetet Technion i Haifa er et av de best rangerte på dette området, og de bør kunne komme opp med noen velkvalifiserte søkere.

For Borge har det likevel ikke noe å si om søkerne kommer fra Israel, Norge eller Kina.

– Vi vil ha inn de dyktigste, uavhengig av kjønn, rase eller nasjon, sier han.

– Positivt
Eirik Faret Sakariassen (SV) tror et slikt samarbeid kan være positivt.

– Akademisk boikott er et kontroversielt punkt på venstresiden, men SV er ikke for det. Vi har tro på å alliere seg med akademikere og den typen folk, for å bidra til å få slutt på okkupasjonen, sier han, men legger til at han ikke ønsker samarbeid med Israel om alt.

– Å støtte israelsk næringsliv er vi skeptiske til, for det hjelper dem å opprettholde okkupasjonen. Likevel tror vi det er positivt å skape vitenskapelige akademiske kretser.

– Samarbeider med glede
Hans Borge ser ikke noen ulemper med samarbeidet.

– Israel er det eneste demokratiet i Midtøsten, et veldig flott land. Vi samarbeider med Israel med glede. Hvis du skal bidra til å forbedre ulike land, tror jeg en utdanning er det beste vi kan gi dem, sier han, og legger til at de også har fått velkvalifiserte søkere fra land som Iran og Kina.

Nordmenn gode nok
Borge forteller norske studenter er gode nok, men at de ønsker å ha en god blanding. På masterstudiet er rundt femti prosent utlendinger, og det fungerer godt.

– De løfter hverandre.

– Tenk Palestina
Palestina-aktivist Odd Kristian Reme mener UiS bør ha tilsvarende samarbeid med palestinske universiteter.

– Jeg synes UiS må få lov til å utvikle samarbeid der de finner det naturlig, men det er veldig viktig at de tenker balansert og får tilsvarende avtaler med palestinske universiteter, særlig i Nablus. Så vidt jeg vet har de et samarbeid, men det har nok ikke kommet så langt, sier Arbeiderparti-veteranen til RA.

Mer fra Dagsavisen